Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

З "собачої будки" Путін повертається на перший план

Понеділок, 21 вересня 2015, 10:54
Версія для друку Коментарі 0
Володимир Путін

"Провівши більше року в собачій будці, в якій він опинився через захоплення частин української території, російський президент повертається на перший план, призначивши самого себе незамінним арбітром у громадянський війні в Сирії", – пише берлінський журналіст Лушан Кім у блозі на Reuters.

Після ейфорії з приводу найдорожчих зимових Олімпійських ігор в історії та захоплення Криму на початку 2014 року справи Путіна пішли гірше. Захід наклав санкції, Росію викинули з "Великої вісімки", а сам російський президент став міжнародним парією.

Але з початку вересня бойові дії в Східній Україні нарешті ущухли, а натомість Путін запропонував створити глобальну коаліцію для боротьби з "Ісламською державою" та надіслав військову допомогу Сирії. Виступ в ООН стане для нього можливістю нагадати світу, що Росія досі потужна держава, яку небезпечно ігнорувати чи ізолювати, пише оглядач.

Хоча Путіна часто порівнюють із шахістом, який бачит на 10 ходів наперед, насправді його характер краще описує його улюблений вид спорту – дзюдо, в якому навчають, як змусити втратити рівновагу сильнішого супротивника.

"Тактичні прийоми переважають стратегічне бачення. Путін часто виставляє своїх західних колег слабкодухими чи незграбними, тому що він здатний рішуче реагувати  на події, не переймаючись негативними відгуками ЗМІ удома чи розлюченими виборцями", – пише автор.

Неважливо, що Захід і багато арабських країн навіть не розглядають можливість співпрацювати з Ассадом – Путін позиціонує себе як лідер з альтернативою американській політиці, яка не діє. Так, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху в понеділок у Москві планує обговорити зростання присутності Росії в Сирії. Держекретар США Джон Керрі уже тричі з початку місяця розмовляв по телефону з Сергієм Лавровим.

"Росія – це не частина проблеми, а частина вирішення проблеми, каже Путін. Хоча не всі йому вірять, принаймні світ знову приділяє йому увагу", – пише оглядач.

А ще Путін, якого менш як місяць тому не запросили на зустріч з Олландом і Порошенком у Берліні, має зустрітися з ними в Парижі 2 жовтня.

За словами німецького дипломата, пише автор, завдяки поспішному припиненню вогню в Східній Україні та поступу у виконанні Мінських угод Путін забезпечив собі участь у паризькому саміті.  

"Наразі Кремль відсунув Україну на другий план. Те, що Міністерство закордонних справ Німеччини вирішило інтерпретувати як прогрес, найімовірніше, є просто затримкою. Для Путіна зустріч у Парижі буде тріумфальним виходом після того, як він стане центром уваги в Нью-Йорку", – підсумовує Кім.

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте