Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Дії Путіна в Сирії - геніальний хід чи фатальна помилка?

Середа, 30 вересня 2015, 14:12
Версія для друку Коментарі 0
Володимир Путін

Дії Путіна в Сирії - вершина дипломатії, спрямована на досягнення Росією ролі провідної держави у світі або відчайдушні спроби утримати владу в Росії? Західні оглядачі та журналісти розходяться у поглядах.

Президент Росії Володимир Путін говоритиме з президентом США Бараком Обамою на ту ж тему, що й два роки тому, - про війну в Сирії. Тільки цим разом у нього будуть сильніше аргументи, писав напередодні зустрічі журналіст "Тайм" Саймон Шустер.

Обамі буде важко відмовитися від плану вирішення конфлікту російської сторони, який включає прийняття Росії в міжнародну коаліцію і збереження при владі Башара аль-Асада в середньостроковій перспективі. Якщо Обама погодитися, то це можна буде вважати одним з найбільших дипломатичних тріумфів Путіна при владі, вважає журналіст. Ставши частиною міжнародної коаліції, Росія зможе вийти з міжнародної ізоляції, а також отримати важіль тиску для того, щоб Захід зняв запроваджені проти неї санкції.

Збільшивши військову присутність в Сирії, Путін де факто почав здійснювати план, який він збирався запропонувати, і вже досяг перших результатів. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вперше заявив, що Асад може зіграти роль в перехідному процесі в Сирії. Ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу повідомив, що ізраїльські військові будуть координувати свої дії в Сирії з росіянами. А деякі європейські лідери, у відчаї через хвилю біженців, закликають до будь-якого плану вирішення конфлікту, який був би ефективним.

Це тільки здається, що Путін своїми діями зможе домогтися своїх цілей на Близькому Сході і в Україні
Енн Апплбаум

І щоб закріпити свій успіх, Путін запропонував цілий букет оливкових гілок - від затишшя на фронті у Східній Україні до дзвінка Елтону Джону.

З такою інтерпретацією подій не згоден професор Ратґерського університету Олександр Мотиль. У статті в World Affairs він називає Путіна некомпетентним лідером, який робить ще одну помилку. Мінометний обстріл посольства РФ в Дамаску дав зрозуміти, чого росіянам варто очікувати в Сирії. Витрати у росіян живої сили будуть рости, скоро по телебаченні з'являться відрізані бойовиками "Ісламської держави" голови російських солдатів, а коментатори, які зараз хвалять мудрість Путіна, зрозуміють, що Росія вплуталася в ще одну війну, яку не зможе виграти.

Через сирійський ідіотизм Путіна Україна буде тільки у виграші, пише Мотиль. Залишивши без уваги своїх маріонеток на сході України, Путін робить замороження конфлікту неминучим. Терористи і найманці не зможуть інтегруватися в Україні і залишаться на допомозі Москви, що буде змушувати Росію вливати мільйони доларів у Донбас, а Україна зможе зосередитися на внутрішніх реформах та розвитку зв'язків із Заходом. А в програші залишаться росіяни, які будуть платити власним життям за мегаломанію Путіна і за свою власну моральну сліпоту, вважає професор.

Через сирійський ідіотизм Путіна Україна буде тільки у виграші
Олександр Мотиль

Закликає зняти рожеві окуляри всіх тих, хто бачить дії Путіна в Сирії вершину дипломатії - оглядач видання Washington Post Енн Епплбаум. Це тільки здається, що Путін своїми діями зможе домогтися своїх цілей на Близькому Сході і в Україні. Насправді, вважає вона, у Путіна немає для цього ні достатньої військової могутності, ні впливу на Близькому Сході.

Всі ці кроки спрямовані на те, щоб відвернути увагу Заходу від гуманітарної катастрофи, яку він створив на сході України, що може допомогти йому зняти санкції, але найголовніше - здаватися впливовим діячем. З одного боку, це показує росіянам, що вони відмовилися від свободи і демократії не просто так, а в обмін на велич Росії. А з іншого, демонструє, що Росія підтримує близького за духом диктатора, а це значить, що всередині Росії немає сенсу виходити з демонстраціями і вимагати поваги до прав людини.

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте