Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

МВФ піддав критиці економічну політику України

П'ятниця, 20 грудня 2013, 17:52
Версія для друку Коментарі 0

Міжнародний валютний фонд опублікував доповідь про фінансову ситуацію в Україні, заявивши, що уряд президента Віктора Януковича фактично відмовився від економічних реформ, які він обіцяв запровадити в рамках угоди 2010 року про надання позик на суму понад 15 мільярдів доларів.

У доповіді МВФ зазначається, що пропозиція надати Україні нові кредити на суму в 15 мільярдів доларів і знизити ціну на газ, що надійшла від Росії цього тижня, може виявитися більш ризикованою, ніж припускає російський президент Володимир Путін.

У вівторок Путін оголосив, що Росія виділить 15 мільярдів доларів з фонду національного добробуту на купівлю українських єврооблігацій. Крім того, російська компанія "Газпром", що знаходиться під контролем держави, знизить для України ціну на газ з нинішніх 395-410 доларів за тисячу кубометрів до 268 доларів. Останнє дозволить Україні економити близько двох мільярдів доларів на рік.

Фінансова допомога з боку Росії, яку Путін на прес-конференції в четвер охарактеризував як підтримку "братньої" країни, не супроводжується вимогами, аналогічними тим, які виставляв МВФ.

Однак саме це і може згодом обернутися боком для Кремля. МВФ вважає, що без проведення всеосяжних реформ, що включають прийняття заходів жорсткої економії, будь-які гроші, що виділяються українському уряду, фактично, будуть викинуті в "чорну діру".

У доповіді МВФ говориться, що Фонд, швидше за все, рекомендуватиме знижувати обсяги фінансової допомоги Україні в майбутньому у зв'язку з її скромними досягненнями в минулому.

Ґрунтуючись на досвіді надання позики Україні в 2010 році, МВФ пропонує розробити механізм згортання програм, які реалізуються неефективно, особливо у випадках, подібних до України, де вину за це несе уряд.

"Програма швидко зійшла з наміченого курсу, оскільки влада припинили проводити обумовлену політику", - йдеться в заяві МВФ.

Хоча поки що Україна вчасно робить виплати щодо позики 2010 року, МВФ піддав Київ різкій критиці за надмірні витрати в умовах рецесії.

"Значні збільшення пенсій і зарплат, щедрі енергетичні субсидії та проведення великих футбольних змагань призвели до збільшення загального дефіциту уряду і державної компанії "Нафтогаз"", - вказує МВФ.

МВФ зажадав проведення серйозних змін. "Директори рекомендуали владі провести серйозне коректування політики в низці сфер, включаючи зниження дефіциту платіжного балансу, скорочення субсидій в енергетичному секторі, зміцнення банківського сектора та підвищення зовнішньої конкурентоспроможності економіки", - йдеться в доповіді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте