Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Обама у Європі: Ваша свобода є нашою свободою

Ярина Матвійчук _ Четвер, 05 червня 2014, 11:14
Версія для друку Коментарі 0

Президент США закликає світ захистити тих, хто прагне свободи. Виступаючи сьогодні у Варшаві на урочистостях, присвячених 25-річчю перемоги демократії в Польщі, Барак Обама провів паралелі між сучасними реформами в Україні та виборами у Польщі 1989 року, які заклали базу для завершення комуністичної ери в цій країні. Президент США закликав світ об`єднатися проти російської агресії.

Президент США Барак Обама у Варшаві привітав поляків із 25-річчям частково вільних виборів у Польщі, з яких почалися подальші демократичні перетворення в країні.
 
"25 років тому ми стали свідками події, які тоді вважали неможливим. Вибори, коли вперше людям цієї нації дозволили зробити вибір. Комуністичний режим думав, що вибори затвердять їхнє право, або ж послаблять опозицію. Натомість при підрахунку голосів це була переконлива перемога свободи", - сказав Обама.
 
Американський президент у своєму виступі у Варшаві багато говорив про безпеку не лише Польщі, а й усіх країн східної та центральної Європи, членів НАТО, що перебувають під загрозою російської агресії.
 
"Я прибув до Варшави від імені Сполучених Штатів, від імені партнерів НАТО щоб запевнити наші стійкі зобов`язання щодо польської безпеки. – Веде свій спіч Обама. - Атака на одного є атакою на всіх. Як партнери ми маємо обов`язок захистити вашу територіальну цілісність, і ми це зробимо. Ми стоїми разом зараз і назавжди, бо ваша свобода є нашою свободою".    
 
Президент зазначив, що сьогодні вільний світ об`єднався проти того, що він назвав російською "темною тактикою" в Україні, тут він згадав як у березні російські війська взяли контроль над територією Криму.
 
Барак Обама закликав міжнародну спільноту вести діалог з Росією і переконатися, що Москва не фінансує, не озброює і не підтримує сепаратистів в Україні. За його словами українці мають мати право самостійно вибрати майбутнє, яке вони хочуть.
 
"Більші нації не повинні залякувати менших, чи насаджувати свої бажання під дулом автомата або із замаскованими людьми, які окуповують державні будівлі. І одним помахом руки не можна легітимізувати крадіжку сусідської землі. Ми ніколи не приймемо російської окупації Криму і порушення української суверенності. Наші вільні країни стоятимуть разом, тож подальші російські провокації означатимуть для Росії додаткові витрати та ізоляцію", - каже Обама.

З Польщі Барака Обама вирушив до Брюсселю на саміт Великої сімки. Лідери найбільших економік світу вперше за останні 17 років зустрічаються без участі Росії, яку бойкотують через окупацію української території.
 
Утім, хоча російська делегація не сидітиме за столом Великої сімки, деякі члени організації зустрінуться індивідуально з президентом Путіним. Зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель, британський прем`єр Девід Кемерон і французький президент Француа Олланд. Це станеться у Франції в рамках відзначення річниці висадки союзних військ у Нормандії. Саме Францією завершиться європейське турне президента США. З президентом Путіним Барак Обама зустрічатись не планує.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте