Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Чи припиняться чвари між потенційними партнерами по коаліції? (світова преса)

Оксана Цісик _ П'ятниця, 31 жовтня 2014, 11:06
Версія для друку Коментарі 1
Арсеній Яценюк та Петро Порошенко

Поховати спадщину політичних чварів – такий виклик стоїть перед Україною після парламентських виборів, пише The New York Times.

Пострадянська історія України позначена постійною гризнею між президентами та прем’єр-міністрами, що призводило до неефективного управління державою, корупції та навіть спалахів насилля, пише Дейвид Гершенгорн і запитує: "Чи зможе ця отруйна практика знищити ідеали Майдану та європейське майбутнє України?".

Після виборів до Верховної Ради стали очевидними напруга та суперництво між президентом Петром Порошенком і прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, чиї партії здобули найбільше голосів. Ці два лідери достатньо розумні, щоб уникнути пастки, в яку часто потрапляли їхні попередники – цитує автор експерта з українських питань в Атлантичній раді США Адріана Каратницького.

Однак інші експерти більш насторожені у своїх прогнозах, пише Гершенгорн. Адже Порошенко та Яценюк не змогли домовитися про об’єднання в одну партію для участі у виборах. Водночас деякі аналітики зазначають, що результати голосування засвідчили: виборці не хочуть, щоб одна людина домінувала в усіх аспектах державного урядування, як це було за правління Януковича.

Водночас Порошенкові вигідні результати "Народного фронту", пише автор: оскільки наступні місяці будуть дуже тяжкими для України, на сході якої досі жевріє війна, а економіка перебуває на межі колапсу, то Яценюкові доведеться запроваджувати болючі заходи для затягування поясів. А в разі невдачі "вину можуть звалити на Яценюка, змусивши його піти у відставку".

"Це не тільки відведе невдоволення від пана Порошенка, а й дасть йому змогу призначити прем’єром пана Гройсмана", – пише автор.

Тим часом Bloomberg наводить набагато песимістичніший прогноз щодо перспектив коаліції під заголовком "Україна тремтить, поки лідери граються в монополію".

"На жаль, замість низки швидких кроків для уникнення економічного занепаду переможці зайнялися набридлим політичним цирком, через який Україна перебувала за крок до руїни всі свої 23 роки незалежності", – пише Леонід Бершидський.

Хоча коаліція між "Блоком Петра Порошенка" та "Народним фронтом" Яценюка може виглядати цілком природною, дві найбільші парламентські партії почали сперечатися, хто з них переміг і, відповідно, кому належить формувати коаліцію. Яценюк, чия партія здобула на одне місце більше, аніж блок Порошенка, уже заявив про свою перемогу; однак Юрій Луценко з блоку Порошенка нагадав, що вони здобули більше голосів за мажоритарними округами та заявив, що "зі штабів союзників досі не вивітрилася самозакоханість і агресія".

"Така ворожнеча не сприяє побідові коаліції, – пише Бершидський, – особливо тепер, коли в обох партій є свої окремі проекти коаліційної угоди […] Насправді між Порошенком і Яценюком немає жодних суттєвих розбіжностей, але вони запекло боротимуться за розподіл посад в уряді".

Тим часом Андрій Садовий, чия партія здобула третє місце на виборах, "насолоджується своїм впливом на результат переговорів, і прибічники і Порошенка, і Яценюка підозрюють, що він має великі амбіції на наступні вибори. Звичайно, самі вони теж мають такі амбіції".

Ці ігри в монополію, пише автор, дуже недоречні в країні, яка має єдине надійне джерело доходів – допомогу МВФ, і в якої попереду холодна зима, якщо їй не вдасться домовитися з Газпромом. 

Американське консервативне видання National Review теж вважає, що за результатами виборів існує велика ймовірність створення стабільного проєвропейського демократичного уряду. Автори редакційної статті вважають, що в Порошенка та Яценюка є низка "точок дотику", які можуть їх об’єднати: їхні партії набрали майже однакову кількість голосів [утім, автори не враховують результати виборів за мажоритарними округами, на яких блок Порошенка здобув набагато більше голосів], їхні широкі політичні програми схожі між собою; обидва "виявили компетентність і здоровий глузд у дні після повалення режиму Януковича"; і, нарешті, на думку газети, "обидва, здається, співпрацюють доволі гармонійно – що є ключовим для України, де досягнення Помаранчевої революції було нівельовано внаслідок руйнівного суперництва між колишнім президентом Ющенком і колишньою прем’єр-міністром Тимошенко".

"Якщо Порошенко та Яценюк поведуться мудро, то закладуть підвалини потрібної їм політичної стабільності, прийнявши в коаліцію більшість проєвропейських депутатів", – радять автори.

У наступне десятиліття в Україні може статися багато неприємностей, але за жодних розкладів Путін не переможе цю країну, підсумовують вони. Раніше він контролював усю Україну за посередництва Януковича – тепер йому належать лише Крим і частини східних областей; існування його Євразійського економічного союзу без України хитке; а внаслідок російської агресії проти України війська НАТО тепер розташовані біля кордонів сусідніх з Росією країн Балтії. Санкції послаблюють російську економіку, а світ знає, що 3 700 осіб загинули в Східній Україні з вини Путіна – зокрема пасажири рейсу МН-17.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 144.76.166.---
cepriu _ 31.10.2014 15:02
"Така ворожнеча не сприяє побідові коаліції", – пише Бершидський невідомо якою мовою.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте