Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

В Україні зростуть податки, скоротяться державні видатки - The Economist

Вівторок, 26 травня 2015, 10:55
Версія для друку Коментарі 0
Лише підвищення податків та скорочення державних видатків може дозволити Україні і надалі обслуговувати свій зовнішній борг. Про це у матеріалі присвяченому перебігу реформ в Україні пише впливове видання The Economist.
 
Видання відзначає, що уряд України докладає зусиль, щоб скоротити витрати у таких чутливих сферах, як пенсійне забезпечення, освіта, охорона здоров'я та державний апарат.

"У першому кварталі 2015-го року, державні видатки зменшились на 17% у порівнянні із минулим роком, що призвело до позитивного балансу бюджету", - відзначає The Economist.
 
Скоротити витрати у таких чутливих сферах, як пенсійне забезпечення, освіта, охорона здоров'я та державний апарат

При цьому у виданні радять уряду України звернути увагу на реформування газового сектору.

"Це величезна фіскальна діра: у 2014-му державна монополія "Натогаз" мала дефіцит обсягом у 5.7% бюджету України. Вина за це лежить на непрозорості системи та субсидіях. Роками система дозволяла українцям купувати газ за п'яту частину його реальної вартості. І хоча багатьом українцям ця система давала вільну готівку (але не найбіднішим громадянам), вона також створювала сприятливу ситуацію для зловживань. Чимало осіб збагатились, купуючи газ за ціною передбаченою для громадян, та продаючи його за цінами призначеними для підприємств", - йдеться у матеріалі.

Видання відзначає, що перекриття дефіциту створеного "Нафтогазом", буде покладено урядом на громадян.

"Уряд підвищує ціну на газ для громадян учетверо. По-справжньому українці це відчують у листопаді, коли побачать перші рахунки. І хоча, щоб перекрити негативні наслідки від підвищення цін, МВФ та уряд України домовились підвищити витрати на на соціальні програми, висока інфляція (60%) по суті нівелює додаткові видатки бюджету, які у порівнянні з минулим роком зростуть всього на 30%", - йдеться у статті.
 
Ситуацію із цінами на газ також прокоментував Євген Воробйов, який до недавнього часу працював у "Польському інституті міжнародних справ" (PISM).

Експерт відзначає, що економічну скруту спробує використати собі на користь Юлія Тимошенко, колишній кандидат у президенти України.

"Як акула, яка відчула запах крові, Тимошенко вже закликає місцеву владу зменшувати ціни на газ. Натяк : цієї осені відбудуться місцеві вибори", - коментує оглядач.

Голос АМЕРИКИ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте