Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Олбрайт вважає український референдум "суперечливим"

Субота, 15 квітня 2000, 00:00

Державний секретар США Мадлен Олбрайт, яка близько 10:30 за київським часом прибула до Києва, називає "суперечливим" майбутній референдум в Україні.
Reuters звертає увагу, що другий візит пані Олбрайт в Україну відбувається напередодні рефрендуму, який призведе до посилення президентської влади в Україні.

В літаку по дорозі до Києва Держсекретар продемонструвала добре знання українського законодавства і зауважила, що згідно висновку Конституційного суду, парламент має затвердити рішення референдуму. "Все має відбуватися згідно Конституції",- підкреслила М.Олбрайт.

Світові агентства зазначають, що головною метою візиту Олбрайт до України є підтримка амбітних реформ українського уряду. Держсекретар повідомила журналістам, що Україна пройшла зліт і падіння з часу надбання незалежності. "Я вірю, що на цьому етапі, після переобрання Леоніда Кучми президентом, настав час до реформ", - цитує М.Олбрайт Reuters.

В п'ятницю під час переговорів з з президентом України Леонідом Кучмою, прем'єр-міністром Віктором Ющенком та міністром закордонних справ Борисом Тарасюком Олбрайт планує обговорити відносини України з НАТО та низку інших питань, в тому числі хід ринкових реформ. "Українці дуже пильно перевіряють себе в плані відносин з МВФ та структурних реформ у різних сферах економіки",- додала пані Олбрайт.

Напередодні прибуття держсекретаря в Київ відбувся інцидент з американським громадянином, видавцем англомовної газети з дуже незалежною точкою зору "Київ пост" Джедом Санденом. Українська влада відмовила йому у в'їзді до Украіни, не обгрунтувавши це рішення будь-яким чином. Лише після втручання преси та американського посольства йому було дозволено приїхати до Києва.

Міністерство закордонних справ заявляє, що не має жодного відношення до цього інциденту. Експерти вважають, що до справи долучилася Служба Безпеки України. Саме це дає підстави вважати, що затримка Д.Сандена є провокацією проти глави МЗС, який проотягом останнього часу вже мав декілька серйозних проколів. Найгучніший з них - провал місіі Бориса Тарасюка на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка не послухала поважного міністра і врешті-решт прийняла рішення, що міністр назвав образливим для України.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", пані Олбрайт зупинилася в фешенебельному готелі "Русь", де запланована її зустріч з представниками ділових кіл.

В суботу зранку держсекретар відбуває до столиці Казахстану Астани.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування