Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коментарі

Середа, 19 квітня 2000, 00:00

Президент України Леонід КУЧМА
(Інтерфакс-Україна, 17 квітня, 2000)


Президент України Леонід Кучма задоволений результатами референдуму. "Я не можу не бути задоволеним результатами референдуму, оскільки навколо нього було дуже багато інсинуацій. Я радий, що у мене є можливість звернутися зі словами вдячності до співвітчизників за ту високу активність, і головне, за громадянську позицію, які були на референдумі", - заявив Л.Кучма. (ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА)

Президент не забув згадати, що ініціаторами "інсинуацій" навколо референдуму "були ми, українці, якщо когось з них можна так взагалі назвати".
"Народ дав оцінку більшості політичних партій, які виступали проти референдуму. Нехай замисляться, особливо ті партії, які представлені в парламенті, і зроблять висновки - на яких позиціях вони стоять",- натякнув Л.Кучма.

Разом з тим, президент заявив, що вимоги про скасування інституту президента є порушенням Конституційного ладу в Україні. Питання про скасування президентства пропонують винести на альтернативний референдум Соціалістична, Прогресивно-соціалістична, Селянська і Комуністичні партії.

Л.Кучма повторив свою улюблену останнім часом фразу: "Якщо ініціаторам збору нема що робити, нехай займаються цим. Краще б вони займалися чимось конструктивним". Нагадаємо, що точно такого ж висловлювання заслужили Парламентська Асамблея Поради Європи і банківський комітет Конгресу США.
Разом з тим президент вважає, що референдуми в Україні повинні стати практикою життя. Президент пропонує звертатися відразу до громадської думки, якщо раптом виникне якась серйозна проблема.

Л.Кучма повідомив, що після офіційного оприлюднення результатів референдуму він надасть в парламент "конкретні пропозиції" по внесенню змін в Конституцію, що враховують волю народу.

Президент назвав "чисто політичним" питання про двопалатний парламент і не став уточнювати терміни, коли такий парламент почне функціонувати в Україні. Для розробки пропозицій формування бікамерального парламенту буде створена спеціальна робоча група з членів парламенту, уряду і "фахівців", повідомив він.

Лідер Комуністичної партії України Петро СИМОНЕНКО
(Інтерфакс-Україна, 17 квітня, 2000)


У кінці нинішнього - початку майбутнього року уряд Віктора Ющенка піде у відставку, а в Україні будуть проведені дострокові парламентські і президентські вибори. Такого висновку дійшов лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко, аналізуючи підсумки референдуму.

З його слів, урядова криза буде створена "олігархами після перерозподілу енергоринку і інших ринків по новій ідеології, яку пропонує Юлія Тимошенко".
Уряд В.Ющенка буде вимушений подати у відставку у зв'язку із створенням в Україні двопалатного парламенту, що призведе "до посилення регіональних кланів і переведе в нову площину боротьбу київських олігархів за регіони". "Це буде поштовхом до дострокових парламентських виборів", - сказав він.

При цьому П.Симоненко також не виключив можливості проведення дострокових президентських виборів. "Розвиток подій і посилення впливу олігархічних кланів, їх зацікавленість у владі в державі призведуть до дострокових президентських виборів", - заявив лідер Компартії.

Фракція Компартії буде голосувати "категорично проти" створення двопалатного парламенту, повідомила П.Симоненко, але за скасування депутатської недоторканості.

Особисто П.Симоненко вважає, що закріплення права президента розпускати парламент, якщо не сформована парламентська більшість, призведе до повної залежності Верховної Ради від виконавчої влади. Питання про кількість депутатського корпусу лідер КПУ назвав "не зовсім коректним", оскільки виборці не знають, враховано в цій кількості дві палати, або одна.

Лідер групи "Відродження регіонів" Олександр ВОЛКОВ
(Інтерфакс-Україна, 17 квітня, 2000)


"Воля народу - закон", - заявив лідер групи "Відродження регіонів" Олександр Волков. Як відомо, пан Волков зіграв не останню роль в реалізації ідеї референдуму, швидше за все, він і є тим "народом", який ініціював плебісцит.
Вовків залишився задоволений підсумками проведеної роботи, зазначивши, що народ "взяв в референдумі найактивнішу участь".

Відповідаючи на запитання журналістів, чи будуть "проведені" позитивні відповіді референдуму через Верховну Раду, А.Волков сказав: "А як ви вважаєте, якщо більш ніж 30 млн. людей проголосували за питання? Ми зобов'язані ухвалити рішення і провести через Верховну Раду".

Лідер СПУ Олександр МОРОЗ:
(Радіо "Континент", 16 квітня 2000)


Я знаю про те, що фальшування є формою визначення результатів референдуму. Я знаю, як все це забезпечувалося, бо в мене є багато доказів.

У переважній більшості це було елементарним викручуванням рук, ця методика застосовувалася і в 37-му році і згодом… Я думаю, активність буде десь біля 80% . За попередніми даними, заплановано 80, при цьому 5 будуть голосувати ніби проти.

Конституційний Суд передбачив, що всі зміни, які треба внести до Конституції на основі рішень референдуму, потрібно здійснювати за 13-м розділом Конституції, яка виписує цю процедуру. Так от, ця процедура якраз визначає, що сам по собі референдум - дурниця. Тому що, якщо в Президента є потреба внести якісь зміни, то він, як суб'єкт законодавчої ініціативи, мав внести на розгляд Верховної Ради проект закону з цього приводу.

Очевидно, не випадково спостерігачів у нас немає з-за кордону. Тому що ЄС, керівництво Європейського Співтовариства, Парламентської Асамблеї Ради Європи і керівники держав зробили висновок такий - в Україну посилати спостерігачів немає потреби, тому що ціну демократії і цим технологіям, застосованим на референдумі, вони знають вже з виборів президента. Тому, це просто безглуздя - посилати людей, витрачати кошти, аби їх тут, вибачте, мали за дурнів, коли поза їхніми спинами вкидаються бюлетені.

Щодо заяви Кучми, що він діятиме в межах Конституції для імплементації питань референдуму:

Справа в тому, що в межах чинного законодавства і Конституції у Президента є повноваження, які абсолютно ніяким чином не стосуються до впровадження у правове поле норм, передбачених референдумом. Тому це буде вже залежати, очевидно, від нього, як він буде трактувати саму Конституцію.

Слова президента, що його "задача президента як гаранта Конституції - забезпечити реалізацію волі народу, якщо парламент неспроможний зробити це", це довільне трактування, бо президент не може робити нічого за межами тих повноважень, які визначені Конституцією. А він її гарант, він на ній присягу складав. Тому я думаю, що це доволі дискусійне тлумачення з боку президента.

Член парламентської делегації України в ПАРЕ Cергій ГОЛОВАТИЙ:
(Радіо "Континент", 16 квітня 2000)


Це все фарс, а не референдум. Завтра фарс буде продовжуватися. Адже він почався ще до другого перепризначення Кучми. Цей референдум - тільки репетиція до подальшого. І головний референдум буде про союз України, Росії і Білорусі. Це однозначно. Кучма хоче спробувати - чи вдасться йому отримати те, що він хоче отримати. Чи вдасться цей фарс назвати референдумом, одягти його в юридичну оболонку, чи буде спротив цьому, чи будуть стояти на перешкоді реальні політичні сили? Практично нема спротиву. Я давно про це говорив, говорю і буду говорити, що стратегічна мета Кучми - це покласти Україну в ноги Путіну
Під сумнів наш референдум поставлений тільки Парламентською асамблеєю Ради Європи. Рада Європи його не визнала як такий, тому вона не прислала спостерігачів. ОБСЄ так само офіційних спостерігачів не прислала, і ООН. Тарасюк, коли був у Страсбурзі, казав, що надіслав листи в ООН, ОБСЄ і в Раду Європи. Жодна організація не прислала офіційних спостерігачів.

Те, що Олбрайт заявила - "український референдум є контроверсійним", тобто суперечливим, так само говорить про те, що США не визнають його повноцінності чи законності. І це має бути великим сигналом, викликати велику стурбованість наших політиків. Але я не можу зрозуміти пасивність національно-демократичних сил.

Голова партії "Вперед, Україно!" Віктор МУСІЯКА:
(Радіо "Континент", 16 квітня 2000)


Все те, що відбувалося, це звична (згадайте минулі вибори) картина. Навіть нічого новенького вони не придумали. Запустили тих же продажних, найкращих наших співаків і всіх інших, хто не за просто так їздив по Україні. Це свідчить про те, що по-суті, влада використана тими, хто при ній є, для того, щоб забезпечити собі перебування на майбутнє без всякої можливості з боку народу змінити щось. Його іменем і його руками маніпулюють, і все це спеціально робиться для того, щоб отримати важелі, які надовго забезпечуватимуть цю владу.

Щодо можливого прийняття рішення в ВР по питанням референдуму:
Реалізація рішень цього референдуму буде выдбуватися в декілька етапів. Скажімо, перший етап - треба буде проголосувати пропозиції, які надійдуть від Президента. Вони будуть проголосовані, 226 голосів вони наберуть. А на наступній сесії вони вже мають 300 набрати. І ось тут можна собі уявити, що почнеться. Я просто побоююсь, того тиску, який буде на Верховну Раду - погрози опублікувати списки, як хто голосує. Я боюсь, що можуть набратись і 300 голосів, і ці зміни будуть внесені.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...