Прапор FT підхоплює київська прокуратура

Вівторок, 13 червня 2000, 20:55
Проти працівників Національного банку України розпочато карну справу за фактом зловживання службовим становищем при розпорядженні валютними коштами в 1997-1998 роках, що призвело до тяжких наслідків. Справу розпочала прокуратура міста Києва у вівторок, 13 червня.

Приводом для її початку стали матеріали тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з вивчення діяльності НБУ, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" прокурор Києва Юрій Гайсинський. За його словами таке рішення прийняте "враховуючи той факт, що в матеріалах комісії міститься достатньо даних про зловживання службовим становищем посадових осіб НБУ…". Слідство триватиме, як мінімум, 2 тижні. Жодного прізвища тих проти кого розпочато справу не названо. У зв"язку з цим можна згадати гучні заяви керівників силових відомств щодо народних депутатів, яких звинуватили у корупції. Тоді також певний час не називались прізвища, що, певною мірою, було використано як шантаж народних депутатів.

Діяльність тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, як ми вже повідомляли, було припинено відповідно до рішення українського парламенту. Колишній голова комісії Віктор Суслов не виключає, що підставою для початку справи міг стати факт використання $15млн. з валютних резервів, які були передані одному з українських банків і використані для приватизації українських підприємств.

Крім того, "відносно легко", за словами депутата, може бути розпочато карну справу і стосовно використання частини валютних резервів для покриття DM100млн., які "зникли в українській банківській системі", а з початку були призначені для виплат остарбайтерам. Нагадаємо, що результати роботи депутатської комісії під керівництвом Суслова, були відомі ще рік тому, але звернули на них увагу тільки після міжнародного скандалу спричиненого публікаціями у "Finanсial Times".

Різні політичні сили мали різне ставлення до діяльності слідчої комісії. Одні були за припинення її роботи, а інші - за передачу матеріалів до Генеральної прокуратури. "Комісія, ще рік тому зробила висновки про можливість відкриття карних справ і прийняла рішення про передачу матеріалів до Генпрокуратури", - зазначив Віктор Суслов. Матеріали його комісії передали до прокуратури у квітні 2000р. (публікації у FT з'явились у січні), пізніше їх направили до прокуратури Києва.

Матеріалів для відкриття нових карних справ більш ніж достатньо. Віктор Суслов повідомив, що Служба безпеки України продовжує слідство за фактом використання частини валютних резервів, розміщених на Кіпрі. За його словами, аудиторська перевірка і представник Credit Suisse First Boston "підтвердили факт перерахування значної частини цих коштів третім особам, які використовували їх в комерційних операціях". "Якщо це так, то це може стати підставою для відкриття карної справи", - сказав Віктор Суслов.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...