Іноземні інвестиції та реалії українського життя очима президента

Середа, 14 червня 2000, 19:05
Виявляється, "особлива вимогливість" президента "не завжди отримує адекватну оцінку за кордоном". В Україні про це мало хто знав, а повідав про це сам президент на черговому засіданні консультативної ради з питань іноземних інвестицій.

Очевидно, не один закордонний гість висловлював Кучмі своє здивування з приводу часом занадто різких заяв глави держави на адресу уряду, що на Заході називають не інакше, як "реформаторське". Інакше ці слова не пролунали б з такою образою - "я, мол, їх тримаю в тонусі, а Захід мені за це ще й дорікає".

Кучма "з обережним оптимізмом" перелічив деякі позитивні тенденції в економіці країни. Зокрема, цього року промислове виробництво зросло на 10%, ріст ВВП - 5,4%. Президент знову повторив, що ставить перед урядом завдання "реально та виважено" оцінювати ситуацію в економіці.

"Необхідно закріпити позитивні тенденції та зробити їх незворотніми, тому що енергійний ріст може швидко вичерпатися", - цитує президента "Інтерфакс-Україна".

На кожному засіданні консультативної ради Кучма говорить про успіхи економіки й обіцяє розпочати необхідні заходи, щоб інвестиції потекли рікою в Україну.

От і зараз він завірив усіх керівників впливових підприємств, присутніх на засіданні, що керівництво України буде робити усе для того, щоб країна стала "однією з інвестиційно привабливих держав пострадянського простору".

Президент оптимістично налаштований щодо тенденцій росту обсягу іноземних інвестицій цього року. За перші 3 місяці цього року обсяг іноземних інвестицій в українську економіку збільшився порівняно з аналогічним періодом минулого року на 70%.

Президент абсолютних цифр не назвав, аби не виглядати смішним,. Оскільки, якщо в першому кварталі минулого року іноземні інвестори насмілилися вкласти в Україну $100 млн., то цього року ця сума склала $170 млн. Президент, щоправда, забув нагадати, що ще $50 млн. незадоволені інвестори просто перевели з України. Це означає, що реальне підвищення рівня інвестицій складає всього 20%. Погодьтеся, що цю цифру важко назвати визначальною, особливо з огляду на незначні порівняно з іншими країнами обсяги капіталовкладень.

З моменту незалежності Україна отримала понад $3,3 млрд. прямих інвестицій, але інші країни досягли за цей час набагато більших результатів.

Під час минулих засідань ради президент не раз ремствував на відсутність політичної стабільності в Україні як важливого фактора інвестиційної привабливості. Зараз же президент охарактеризував політичну ситуацію як "принципово нову".

Саме тому президент сподівається, що нинішнє засідання консультативної ради стане "етапним". Надія президента ґрунтується на кардинальних змінах у соціально-економічній сфері України. До них, президент, зокрема, зарахував результати президентських виборів, формування в парламенті демократично налаштованої більшості, підсумки всеукраїнського референдуму 16 квітня.

Виступи впливових керівників на засіданні в основному зводилися до перерахування перешкод на шляху іноземного бізнесу в Україні. Втім, їхні прохання не змінюються от уже кілька років.

Представник Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Ендрю Сітон, наприклад, вважає, що надмірна "регламентованість" і втручання держави в приватний сектор перешкоджає зростанню припливу іноземних інвестицій в Україну.

Виражаючи "загальні відчуття" інвесторів, Е.Сітон зазначив, що "функція проведення реформ в Україні працює не досить ефективно".

"Ми аплодуємо напрямку, в якому рухається Україна, але посадові особи не завжди реалізують реформи", - сказав представник ЄБРР. Головні претензії - все ще "дуже багато втручання в приватний сектор, дуже багато регламентованості".

Сітон заявив, що "прозора" приватизація необхідна, щоб в Україну прийшов мало-мальский стратегічний інвестор. Але тут необхідні "не тільки заяви, повинен здійснюватися процес у ключових галузях економіки". Приватизація "Укртелекому", вважає Сітон, покаже, чи готова Україна до іноземних інвестицій.

Не сподобалася представнику ЄБРР ситуація в енергетичному секторі України, де, як він зазначив, паралельно з приватними структурами діють державні.

У той же час він підкреслив, що іноземні інвестори "аплодують рішучості реформ, проведених теперішнім урядом". От чия оцінка дій українського уряду розходиться з президентською!


Довідка УП

Прямі іноземні інвестиції в Україну надійшли з 108 країн світу, і їх загальний обсяг на 1 квітня 2000 року складав $3374,9 млн.
Найбільші обсяги інвестицій внесені нерезидентами з: США - $613,9 млн. (18,2 % від загального обсягу), Нідерландів - $307,5 млн. (9,1 %), Російської Федерації - $286,3 млн.(8,5 %), Королівства Великобританії - $264,3 млн. (7,8 %), Кіпру - $241,6 млн. (7,2 %), Німеччини -$226,1 млн. (6,7%), Республіки Кореї - $171,2 млн. (5,1%), Швейцарії - $141,0 млн. (4,2%), Віргінських островів (Великобританія) - $139,6 млн. (4,1%). На ці країни припадає 70,9% загального обсягу прямих інвестицій, вкладених в Україну.

Іноземні інвестиції вкладені в 7255 підприємств України. Майже три чверті всіх інвестицій здійснено в м. Києві - $1051,3 млн. , з них $336,6 млн. (32,0%) - у внутрішню торгівлю, $155,3 млн. (14,8%) - фінанси, кредит, страхування; в Київську область - $290,9 млн., з них $210,0 млн. (72,2%) - у харчову промисловість; у Донецьк - $281,8 млн., з них $108,9 (38,6%) - у чорну металургію, $50,8 млн. (18,0%) - у харчову промисловість; у Запорізьку - $218,6 млн., з них $162,5 млн. (74,3%) - у машинобудування і металообробку (без промисловості медичної техніки); у Полтавській - $ 210,9 млн., з них $148,9 млн. (70,6%) - у паливну промисловість; у Одеській - $183,2 млн., з них $36,3 млн. (19,8%) - у внутрішню торгівлю, $ 30,0 млн. (16,4%) - у транспорт, $23,2 млн. (12,7%)- у харчову промисловість; у Дніпропетровській - $179,8 млн., з них $53,6 млн. (29,8%) - у внутрішню торгівлю, $21,8 млн. (12,1%) - у харчову промисловість.

У першому кварталі з України в економіку інших країн світу вкладено $12,4 тис., з них у виді грошових внесків - $11,6 тис. (94,0% загального обсягу). Одночасно резидентами вилучено капітал на $95,2 тис.

Обсяг інвестицій з України на 1 квітня цього року склав $97,6 млн., у тому числі в країни СНД і Балтії - $18,2 млн. (18,7 %), в інші країни світу - $79,4 млн. (81,3 %). Зменшення загальних обсягів інвестицій відбувається в основному за рахунок знецінення окремих валют щодо долара США.

Основними інвесторами з України є підприємства з таких галузей економіки як транспорт $64,8 млн. (66,4%), машинобудування та металообробка - $7,5 млн. (7,7%), охорона здоров'я, фізична культура та соціальне забезпечення - $3,9 млн. (4,0 %), деревообробна і целюлозно-паперова промисловість -$3,7 млн. (3,8%), хімічна промисловість - $3,3млн. (3,3%).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...