Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коментарі

Четвер, 15 червня 2000, 14:05
Віце-прем'єр з питань паливно-енергетичного комплексу Юлія Тимошенко вважає, що відставка Сергія Тулуба - "це початок роботи в паливно-енергетичному комплексі".

"Якщо людина відчула, що вона не може подолати ті проблеми, які існують, якщо людина відчула, що вона справді не може досягнути тієї мети, яка сьогодні повинна стояти перед міністром палива та енергетики, то ця людина зробила порядно, вона чесно визнала, що не здатна працювати", - заявила вона журналістам.

Щодо наступника, то Юлія Тимошенко думає, що призначати все ж таки буде Президент, але тим не менше, не проминула зазначити, що буде обговорювати з Віктором Андрійовичем пропозиції. "І гадаю, що ми вдруге не повинні помилитися", - заявила Юлія Тимошенко. Цей новий міністр, на думку віце-прем'єра, повинен привести нову команду, оскільки, за її словами, "повинен працювати з тими людьми, на яких він може покладатись".

"Головною причиною відставки Тулуба є відсутність взаєморозуміння між віце-прем'єром і міністром палива та енергетики", заявив в інтерв'ю УП лідер Руху Юрій Костенко.

 
 
На його думку, це пов'язано з різним баченням того, як необхідно реформувати енергетичну галузь. "На жаль, ця проблема зводиться не до протиріччя в енергетичних питаннях, а до стосунків між олігархами та кланами, - заявив лідер Руху, - Якщо іти тільки за цією логікою, то ми зайдемо в глухий кут. Якщо ми не будемо зводити рахунки, а будемо вирішувати проблемні питання, можна досягти успіхів, інакше вже взимку нас очікує серйозна криза."

Щодо питання наступника, то Юрій Костенко вважає, що про персоналії говорити рано. Тим не менше, він вважає, що новий міністр палива та енергетики повинен знайти спільну мову з віце-прем'єром, вони повинні працювати разом.

До речі, за повідомленням нашого кореспондента, на цьому засіданні не були присутніми такі шановні депутати як панове Григорій Суркіс та Олександр Волков. За повідомленнями деяких джерел, шановний добродій і почесний президент футбольного клубу "Динамо" Григорій Суркіс перебуває зараз на чемпіонаті Європи, очевидно, у відповідальному відрядженні.

Заява Тулуба про відставку з посади міністра ПЕК є початком "кінця урядової кризи", що "не обмежиться кандидатурою однієї людини", вважає політолог Михайло Погребинський.

Він нагадав про чутки щодо того, що прем'єр Віктор Ющенко був готовий до істотних кадрових перестановок в енергетичному блоці уряду. "Для прем'єра було важливо, що б у групу людей, що йдуть з уряду, ввійшли представники різних зон впливу", - впевнений політолог.

 
 
Виходячи з цього, Погребинський робить висновок, що відставка Тулуба є "кроком до того, щоб змінити весь енергетичний блок у Кабміні". "Якщо я вірно розумію, заява міністра про відставку - узгоджене рішення", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, Погребинський назвав "цілком ймовірною" відставку віце-прем'єра Юлії Тимошенко. "Думаю, В.Ющенко може ініціювати її відставку, але для цього ще повинний піти у відставку тимчасовий виконувач обов'язків президента НАЕК "Енергоатом" Володимир Бронников", - підкреслив він.

Разом з тим, Погребинський вважає, що відставка Тулуба - "в інтересах прем'єр-міністра, тому що спрощує вирішення його проблем".

Шеф-редактор журналу "Полiтична думка", політолог Володимир Полохало вважає, що заява Тулуба про відставку лише "початок, а не кульмінація конкуренції різних груп, що лобіюють свої інтереси через уряд".

 
 
"Це не перемога Віктора Ющенка, не перемога Тимошенко, але і не поразка Тулуба і тих, хто за ним стоїть. Оскільки заява Тулуба - лише фрагмент боротьби олігархічних груп, і свідчить, що балансу інтересів ще не досягнуто", - зазначив політолог.

Полохало також вважає "цілком реальною" відставку Ю.Тимошенко після відставки Тулуба.

"Можлива відставка міністра не говорить про зміцнення якоїсь тенденції в діяльності уряду. Нинішній уряд не є урядом однодумців" і лише "відбиває реальне співвідношення сил основних бізнес-груп", - додав Полохало.

Усе це на руку президенту, що у ситуації, коли уряд не став "автономним політичним гравцем" і не володіє "реальною підтримкою знизу", стає "монопольним автором, що може вирішувати долю уряду", робить висновок політолог.

 
 
Заступник голови Верховної Ради України Степан Гавриш висловив занепокоєння з приводу ситуації в паливно-енергетичному комплексі у зв'язку з кадровими змінами в уряді.

Для нього такий перебіг подій став повною несподіванкою. "Вранці я зі здивуванням дізнався, що Сергій Тулуб подав у відставку", - сказав Гавриш.

Само по собі це дивно і може говорити лише про те, що йому не всі довіряють. Важко передбачити, що про крок Тулуба не знав, скажімо, його "бос" Олександр Волков, який останнім часом підтримує досить тісні контакти з Суркісом-Медведчуком. Цій "парочці" преса приписує повний контроль над Тулубом, а це означає, що без узгодження з ними міністр не став би сам робити крок у прірву.

"Найкраще було б сказати так - без коментарів, оскільки гра в самій урядовій команді у найскладнішій сфері в середині літа, коли залишилося дуже мало часу для забезпечення України енергоресурсами, дуже небезпечна для національної безпеки. Я б не хотів, щоб ми стикалися ще і з кадровою кризою в сфері ПЕК", - сказав непідготовлений Гавриш.

 
 
Депутат Віктор Суслов зазначив, що цю відставку "можна тільки вітати, якщо вона припинить конфлікт всередині уряду". Конфлікт між віце-прем'єром Тимошенко і міністром палива і енергетики Тулубом, за яким Україна спостерігала декілька місяців, призвів до погіршення ситуації в електроенергетиці і атомній енергетиці, до наростання боргів перед Росією, вважає Суслов.

У той же час, за його словами, після відставки Тулуба виникають питання, хто буде призначений на його місце і чи не призведе це до нового конфлікту, пише
UAToday з посиланням на УНІАН. Особисто Суслов вважає, що розумним кроком в цій ситуації було б призначити Тимошенко на посаду міністра палива і енергетики, а посаду віце-прем'єра з питань ПЕКу ліквідувати взагалі.

На думку Суслова, після відставки Тулуба Віктор Ющенко не буде робити якихось пропозицій стосовно відставки Тимошенко, враховуючи, що він підтримував саме її в конфлікті з Тулубом. Народний депутат зазначив, що зараз, після відставки опонента, у Тимошенко "розв'язані руки в реалізації своєї концепції реформування ПЕК". Але при цьому він зазначив, що, на думку багатьох фахівців, це "незадовільна концепція", і після відставки Тулуба, який їй протистояв, не виключене ще більше загострення ситуації на енергетичному ринку.

 
 
Відставка Тулуба - єдине правильне рішення в умовах протистояння з Тимошенко, вважає голова парламентського комітету з проблем ПЕК Олександр Гудима.

"Це спосіб розв'язання проблем в паливно-енергетичному комплексі", - заявив він.

За його словами, в період кризи існують організаційні, надзвичайні і кадрові заходи з виправлення ситуації. "Я вважаю, що треба діяти. Продовження тієї агонії, що існувала при з'ясуванні стосунків між Тимошенко і Тулубом було б найгіршим варіантом", - додав Гудима.

Він повідомив, що за даними, які він має в своєму розпорядженні, "заяви про відставку написали майже всі заступники міністра", які про подачу заяв про відставку говорили ще три тижні тому.

Депутат відмовився прогнозувати, на якій кандидатурі на посаду міністра ПЕК зупиниться прем'єр. За словами Гудими, його як голову парламентського комітету з ПЕК, влаштувала б кандидатура людини, "яка зрозуміє, що на його плечі ляже тягар, який не лягав на жодного міністра палива і енергетики, тому що йдеться про неминучий розвал енергосистеми України, якого необхідно уникнути".

"Я дуже співчуватиму тій людині, чию кандидатуру запропонує президент на цю посаду", - закінчив Гудима.

Лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук не залишить без роботи свого підопічного Сергія Тулуба і готовий підшукати йому нове тепле містечко.

"Такі люди як С.Тулуб не пропадають. Він все одно залишиться в горизонті органів державної влади, і найближчим часом ми побачимо його на іншому місці, де така відповідальна людина зможе принести користь Україні", - так загадково висловився Медведчук в інтерв'ю журналістам.

Вчинок Тулуба викликав у Медведчука повагу і захват, він назвав цей крок міністра "вчинком мужньої людини". Тулуб "не став торгуватися за посаду, а подав заяву і пішов з неї", звернув увагу журналістів Медведчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...