"Демократичний союз" має намір заварити нову кашу, крутішу ніж референдум

П'ятниця, 16 червня 2000, 15:20
Лідер депутатської групи "Відродження регіонів", один із лідерів партії "Демократичний союз" Олександр Волков і головний ідеолог партії Юрій Левенець розкрили перед кореспондентом газети "Киевские ведомости", як сказано в матеріалі, "свої зовсім секретні командирські карти". Найбільш цікаві витримки з цього інтерв'ю пропонуються читачам УП, що не купують у кіосках "Ведомости", і тому позбавлені можливості ознайомитьсь з новими планами "Демсоюза". Для них, творців референдуму, не все ще позаду. Попереду багато "реформаторських" ідей.

Плани реформування виборчого законодавства

"Виборче законодавство зразка 98 року об'єктивно не відображає реальні політичні настрої в українському суспільстві. Українські правознавці списали цю норму з конституцій високорозвинених демократичних країн", - вважає Юрій Левенець. За його словами, це сліпе копіювання призвело до того, що демократичні партії, що пішли на вибори самостійно, не подолали бар'єр, у результаті чого голоси їхніх виборців відійшли до лівих сил. "...Прокомуністичні сили, за які проголосувало лише 40% виборців, сталі контролювати Верховну Раду. І почали впроваджувати ту політику, проти якої виступило 60% некомуністично налаштованих українців", - зазначив Левенець.

У свою чергу Олександр Волков висловився однозначно: "тільки шляхом скасування 4-х відсоткового "обрізання" можна сформувати справжню парламентську більшість, замість тієї примхливої маси, що зараз відбуває термін у ВР. На питання журналіста "Ведомостей", який зазначив, що скасування бар'єру "нокаутує комуністів", які мають найбільші дивіденди від голосування за партійними списками, Волков відповів: "Так, ми хочемо нокаутувати комуністів"! "Так, ми використовуємо для цього всі можливі технології! Ліві повинні мати в парламенті стільки, скільки за них проголосують. Комуністи - не більше 20%, соціалісти - 5%. Якщо бар'єр буде скасовано, соціал-демократичні сили матимуть не менше 62% голосів. Якщо він залишиться, то не більше 45"%, розставив усі крапки над і Олександр Волков.

"Обрізання" депутатів до 300

"300 депутатів - це середньоєвропейська чисельність парламенту. 450 - це цифра, надто обтяжлива для державного апарату", - аргументує ідею скорочення чисельності депутатів Юрій Левенець. Він нагадав, що ця цифра з'явилася після 1937 року, коли була прийнята сталінська конституція, а Сталін установив, що всім республікам необхідно мати по 450 депутатів.

От, "сколотимо" більшість

"…От оберемо новий парламент, без 4-х відсоткового бар'єру, сколотимо справжню більшість. Після цього поміняємо Конституцію, щоб парламентська більшість могла формувати уряд і нести відповідальність за його роботу. Президент Леонід Кучма, думаю, буде не проти надати такі повноваження конституційній більшості: формуйте, обирайте - але і відповідайте перед народом України!", - планує майбутнє Олександр Волков.

Медведчуку віддадуть лідерство, а Волков буде "схиляти" Тимошенко

Оптимізм лідера "Відродження регіонів" не зовсім поділяє (якщо робити висновки з тексту інтерв'ю) журналіст "Відомостей" Юрій Бутусов, що має сумніви у виконанні планів через протидію конкурентів. Однак, Волков "не побоюється в цьому питанні нікого".

"...Президент в курсі, в якому напрямку ми працюємо. Відповідно до його указу, і Волков, і Левенець входять до складу комісії з підготовки змін у Конституції... Ми ведемо переговори з усіма групами впливу, у першу чергу, зі СДПУ(о), і ми готові визнати Віктора Медведчука лідером цієї коаліції. "Трудова Україна" Пінчука-Деркача-Шарова з нами поки на контакт не йде, але протидіяти не стане, оскільки наші стратегічні цілі збігаються. Продовжуються переговори з обома Рухами. Ну і, зрозуміло, я не відмовлюсь від задоволення особисто схилити мого улюбленого віце-прем'єра Юлію Тимошенко, щоб її партія "Батьківщина" теж підтримала наші плани", - повідомив Олександр Волков.

Коли?

Дату початку боротьби за нові зміни назвав Волков: "кодовим словом, після якого машина почне працювати, стане "імплементація". "Точно, осінь буде дуже спекотною", - підсумував Юрій Левенець.

P.S. Інтерв'ю політиків, завдяки проекту яких, країна цієї весні пройшла через референдум, несе в собі не мало відвертих заяв. Люди, які знаються на цій темі, говорять, що боротьба за можливість зацікавити президента новими ідеями триває постійно. Один раз Волкову це вдалося, а після - його вплив значно зменшився. Тепер, починаючи нову хвилю конституційних змін, справжній професіонал Юрій Левенець має шанс повернути своєму шефові втрачені позиції в оточенні Кучми. Варте уваги і те, що в газеті "Киевские ведомости", що контролюється СДПУ(о) у день з'їзду партії про це не написали жодного слова, однак, віддали під це інтерв'ю цілу сторінку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування