Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Антропологія свідомості

Понеділок, 19 червня 2000, 10:00
У неділю ввечері глядачі каналу 1+1 і, зокрема, програми "Епіцентр", стали свідками конфлікту, якій очевидно змінить не лише конфігурацію взаємин всередині української еліти, а й закладе принципово новий критерій оцінки сучасних політичних реалій в свідомість політично активних громадян.

Автори ідеї зіткнути у прямому ефірі двох представників ворогуючих політико-фінансових угруповань, самі того не хотячи, запустили годинниковий механізм бомби, яка за лічені секунди рознесла на шматки міф про "хорошого олігарха" Грішу і "Жанну Д'арк української політики" Юлю.

Те, що головною ціллю програми було "опустити" зарвавшогося віце-прем'єра шляхом демонстрації її "брудної білизни" на всю країну, сумніву не викликає. Більш того, цей сценарій не міг бути не затверджений на самому верху владної піраміди. "Папі" пообіцяли стриптиз Тимошенко, і головним акомпаніатором обрали самого спортивного соціал-демократа країни. Все було готово - несподівана поява в студії Суркіса, вивчений ним, як папугою, текст звинувачень, ненав'язлива "абстрагованість" ведучого програми. Одним словом, за сценарієм "реформатор" повинен був, як мінімум зірватися на істерику перед багатомільйонною аудиторією, як максимум - після ефіру власноруч написати заяву про відставку.

Але багатомісячне цькування Тимошенко через ЗМІ зробила свою справу. Перед ошалілим Піховшеком сиділа не дівчинка для биття, яку йому довелося на одному з "Епіцентрів" "монтувати" і вирізати наші неприємні запитання, а загартований боєць, якому вже нічого губити окрім власної посади. Стримуючи острах і сльози, вона не дала втягнути себе в "бабську" свару і своєю поведінкою нічого окрім поваги не викликала.

А ось "настоящій джентельмен", "рятівник "Динамо", і "офіційний мільйонер" Григорій Суркіс проявив себе справжнім політичним фетишистом. Після кількох невдалих спроб нав'язати свою гру, де в якості аргументів виступали податкові декларації, взаємини з Лазаренко і заклики поїхати у Швейцарію та Америку розібратися з рахунками. До речі, про Америку - дарма Суркіс так "харахорився", його теж туди пускати не хочуть. Навіть, коли Єврейський Конгрес України "вибив" йому одноразову візу на недавню поїздку до Вашингтону, його демонстративно дві години тримали в аеропорті на таможні…

Щодо позитива, то Григорій Михайлович пишався своїм вкладом в розквіт ФК "Динамо", мовляв як його справа прославляє Україну на весь світ. Треба сказати, що і тут він перегнув. Адже "Динамо" "гриміло" на весь світ і тоді коли за Грішою по подвір'ях бігав дільничний інспектор…. Ось якщо би Суркіс замість "Динамо" у зіркі вивів команду Ужгородського м'ясо-молочного заводу тоді би його роль ніхто сумніву не піддавав.

Однак, повернемось до "Епіцентру". Ця програма до болі нагадала відомий історичний ефір президента Кравчука та кандидата на цю посаду Кучми. Тоді "холений" та самовпевнений Кравчук з такою ж посмішкою за підтримки ведучого Кулика спробував розмазати свого недолугого конкурента. Дебати Кравчук виграв, але це була піррова перемога. Щоправда, цього разу результат дещо інший, просто "матеріал" у Піховшека попався не кравчуковскій, скоріше, навпаки.

Але в цьому ефірі була й своя велика користь для всіх. Мабуть, вперше у прямий ефір вилізла не монтована, не причесана і не відредагована пика української політичної дійсності. Така, як вона є, без купюр.

Тимошенко вислуховувала звинувачення Суркіса с кам'яним обличчям, жодного разу не подивившись у бік своїх співрозмовників. Натомість Суркіс зі своєю пластмасовою посмішкою нагадував героя Ніколсона у фільмі Бетмен. Щоправда, після того, як віце-прем'єр перерахувала усі обленерго, контрольовані футболістом, посмішка Григорія Михайловича перетворилася на дерев'яну.

Треба зазначити, що Тимошенко вправно використовувала свій тендітний жіночій образ, в той час, як Суркіс вів себе, як солдафон, грубо і цинічно. І нарешті, треба віддати належне Тимошенко за її українську мову. Можливо, російською їй було б зручніше відбиватися, але…

Врізалась в пам'ять і репліка Суркіса про його порядність та законослухняність, мовляв, декларує він свої мільйони, що зароблені такою тяжкою і чесною працею… хай би вже за одне навчив, як можна в Україні чесно заробити мільйон?

З ефіру обидва учасники вийшли роздратованими та невдоволеними, а В'ячеслав Піховшек вислухав чимало "теплих" слів від обох своїх гостей. Втім, кожний з них виніс з цього ефіру те, що заслужив по праву. А ось що винесли ми? Чергову дозу розчарування, чи вдоволення від цікавого шоу?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування