Скандальний "Епіцентр"

Понеділок, 19 червня 2000, 18:00
У всіх, хто мав можливість подивитись у неділю ввечері "Епіцентр", ця програма, ймовірно, залишила неприємне відчуття. У студії, в якій навіть через екран просто фізично відчувалися розряди, доводили свою правоту Григорій Суркіс і Юлія Тимошенко.

З перших слів віце-прем'єр повідомила, що про дебати з Суркісом її ніхто не попереджав. У глядача відразу склалося враження, що Суркіс прийшов "мочити" Тимошенко і це йому, частково, вдалося. Якби сама Тимошенко не тримала удар…

Цього від неї не чекали. Чого лише вартий дещо розгублений вираз обличчя автора і ведучого програми В'ячеслава Піховшека. Наприклад, на ультимативну фразу Тимошенко: "Будете перебивати, я просто піду".

Проте, сам Піховшек в інтерв'ю УП заявив, що Тимошенко була попереджена про те, що з нею в ефірі буде Суркіс. Про це він повідомив їй ще у п'ятницю. Крім того, додав Піховшек, у неділю цілий день крутилися анонси про дебати між Суркісом і Тимошенко.

 
 
"Мені здається, що програма дуже корисна. У людей, які знають тільки плітки з газет, з'явилася можливість самим скласти свою думку про ситуацію. Вони самі можуть судити про рівень поведінки, взаємовідносин, культури політиків. Якщо всі стосунки будуть такими прозорими, від цього буде краще всім.", - сказав Піховшек.

При цьому він вважає, що з точки зору, наприклад, електорату, дебати виграла Тимошенко. Правда, зазначає, автор програми, обидва політики не відповідали на запитання. "Але я думаю, вчинив правильно, коли дав їм виговоритьсь", - додав Піховшек.

Тимошенко проти Суркіса

"Уряд Ющенка істотно відрізняється від інших урядів - його не можливо корумпувати, він не буде лобіювати чиїсь бізнес інтереси, окрім державних.

 
 
Багато років безжалісно руйнувалася енергетична сфера. Виробники електроенергії протягом багатьох років були практично захищені від фінансових потоків. Виробник існував сам по собі, а фінансові потоки залишалися в тіньовій сфері. Через це зруйновано майже все - основні фонди, нормальні торгові відносини...

Криза в ПЕК дійсно існує, але це криза тіньових структур, які кожного дня, завдяки кваліфікованій роботі уряду втрачають свої тіньові прибутки.

Коли уряд Ющенка прийшов до влади, 98% розрахунків в НАК "Нафтогаз" проводилися взаємозаліками, на всіх грошових потоках годувалися могутні тіньові структури. Вже за травень, після того як уряд прибрав всіх посередників, кваліфіковано зруйнувавши всі тіньові схеми, ми перший раз в історії незалежної України отримали на рахунок НАК "Нафтогаз" 94,2% грошей за відпущений газ. Ці гроші витягли з тіньової сфери.

Що стосується "Укрнафти" - багато років уряд вручну розписував постачання нафти певним структурам за цінами майже в два рази нижче, ніж в середньому на ринку. Різниця в цінах за рік складала майже мільярд гривень. Уряд практично зупинив діяльність тіньових структур в цій сфері, тому, кола, які отримували нафту за ручного розподілу, втратили цей мільярд.

Чи можуть уряду це пробачити?

Виробництво атомної електроенергії було практично в критичному стані. Зараз, після заходів, вжитих урядом, на рахунок Енергоатома прийшло більше 300 млн. грн. Хтось же до цього ці гроші привласнював? Зараз ми день у день розраховуємося по боргах за свіже ядерне паливо, за борги, що створили ці тіньові структури.

Широко відомо, що Суркіс контролює "Україснкий кредитний банк". Саме цей банк почав в лютому використовувати брудні схеми, які застосовувалися в 1993 році. Схема така - дається кредит під шалені відсотки, закладається під цей кредит електроенергія за вартістю, майже з нульовою ставкою, встановлюється пеня по 1% щодня, і за домовленістю з керівництвом Енергоатома кредит не повертається. Нараховується пеня і майже безкоштовна електроенергія забирається у сплату за пеню. Така схема не тільки зруйнувала роботу Енергоатома, але і створила 6 млрд. боргу.

І ще про одне. З 27 обленерго, які збирають від споживачів гроші і перераховують їх виробникам, 10 приватизовані або знаходяться в управлінні певних тіньових структур. Раніше за цю обленерго перераховували тільки 7% вартості електроенергії, а державні обленерго сплачують від 60 до 98%.

За даними "Інвестиційної газети" під контролем Суркіса знаходяться Сумиобленерго, Прикарпаттяобленерго, обленерго в Чернігові, Херсоні, Кіровограді, Полтаві, Львові, Тернополі. Головна проблема полягає в тому, що ці приватизовані обленерго, збираючи до 90% коштів споживачів, перераховують тільки 4-7% грошей. І різниця йде далеко не виробнику, за останні 5 місяців в їх розпорядженні виявилося близько млрд. грн. Тому виробники не змогли придбати паливо, розрахуватися з шахтарями і не здатні забезпечити необхідні обсяги електроенергії. А якщо немає палива, автоматично відключаються цілі регіони від електроенергії. Поки ці 10 обленерго будуть переводити кошти в офшорні зони, ми ніколи не зможемо зупинити неконтрольовані відключення електроенергії.

Всі ці 5 місяців уряд бореться за те, щоб гроші перераховувалися безпосередньо виробникам. Але ніякі звернення до Генпрокуратури і РНБО не дають результатів. Відповідь, яку отримує уряд - будь ласка, створюйте економічні засоби впливу на приватизовані обленерго. Як можна сьогодні зупинити відверті крадіжки? Гроші, які не дійдуть до виробників енергії і шахтарів - на совісті саме тієї людини, яка сьогодні присутня в студії".

Суркіс проти Тимошенко

Суркіс назвав слова Тимошенко "спектаклем", а її саму "чудовою актрисою", за якою плачуть кращі українські театри.

 
 
Спочатку він вирішив продемонструвати власну стриманість і заявив, що всі 5 місяців з початку роботи Тимошенко в Кабінеті міністрів він "мовчав свідомо, щоб не дестабілізувати ситуацію в уряді і більшості". "Вважаю, що моя позиція "мужская", - додав Суркіс. Але на цьому його мужність закінчилася.

"Коли Юлія Володимирівна (скорочено будемо використати ініціали, оскільки Суркіс звертався до своєї візаві виключно на ім'я по батькові) говорить, що уряд не корумпований і його не можна купити, подивіться - вона приїхала на двох машинах, з охороною. З її декларацією на 11 або 13 тисяч гривень - це також дії корумповані" Далі Суркіс видав декілька сумбурних фраз, з яких стало зрозуміло, що віце-прем'єру охорона не потрібна. Ще більше обурення у нього викликав той факт, що на свої скромні прибутки Тимошенко має змогу не тільки "так елегантно виглядати", але і "навчати дочку за кордоном, дарувати машини редакціям на ювілей".

Суркіс заявив, що збирається оскаржити в суді дані про його причетність до контролю над обленерго. "Я отримаю касету і оскаржу це в суді. Все ґрунтується на здогадках, на дискредитації мене, партії, яку я представляю, на дискредитації фракції", - заявив він, хоча до цього Тимошенко не дозволяла собі жодного слова про партійну приналежність Суркіса.

"Так, я дійсно маю відношення до енергетики, але так само як ви, як громадянин, який споживає її в своїй квартирі. Я дійсно маю честь бути акціонером УКБ, і це успішний банк, на відміну від "Слов'янського".

Він розповів, що з першого ж дня призначення Тимошенко, він поставив на базі Київського "Динамо" дизель, "тому що вже тоді розумів, до чого призведе робота Ю. В. в межах кураторства ПЕК".

"Я ось згадую свою бесіду з Павлом Івановичем Лазаренком у 1998 році. В одній з приватних розмов він сказав: "Ось Юлька! Якби Юлька не примушувала б мене монопольно грати на ринку газу, то може у мене доля склалася б інакше".

Послухати Суркіса - Тимошенко просто демон, який змусив самого Павла Лазаренка стати не на праведний шлях. Іншими словами, якби не Ю.В., не сидіти б Лазаренку у в'язниці. А ми думали…

"Я хочу повернутися у 1996-97 рік, коли Ю.В. зі своїм господарем вивела з української економіки, найбільш ліквідних підприємств близько $2-3 млрд. Що було причиною затримання Павла Лазаренко.

Я б запропонував Ю.В. поїхати зі мною у Швейцарію (кажуть, вона туди не може їхати), а потім в Америку, кажуть, її там теж будуть допитувати у справі Лазаренко. Сьогодні треба говорити про те, щоб повернути країні гроші, вимиті з країни з Павлом Лазаренком. Потрібно говорити і про 1,5 млрд. гривень, які має отримати бюджет відповідно до рішення Арбітражного суду у справі корпорації "Єдині енергетичні системи", про $350 млн. боргу Міністерству оборони Росії, близько 100 млн. РАТ Газпром, декількох сотнях мільйонів доларів боргу держрезерву. Це якраз би пішло на виплату прострочених пенсій і зарплат бюджетникам.

Я хочу сказати, що підготовлена Ю.В. програма "Чиста енергія" робиться далеко не чистими і чесними діями Ю.В. і її компаньйонів. Райдужний стан ПЕК, про який говорить Ю.В., на 4 генеруючих енергокомпаніях з 98 блоків працюють 29 - немає газу, мазуту … Кураторство Тимошенко привело до втрат Енергоатому у першому кварталі цього року на $500 млн. Але Ю.В., я впевнений, буде відповідати за свої дії."

Суркіс - про себе і про олігархів взагалі

"Суркіс заповнює декларацію, Суркіс платить податки, Суркіс ніде і ніколи не приховував, що він є легальним мільйонером. Суркіс на сьогоднішній день відроджує цінності на Україні. Іншими словами, я і мої компаньйони живемо сьогодні, як законослухняні громадяни країни. З нами не треба боротися, з нами можна тільки співпрацювати", - майже із загрозою у голосі сказав Суркіс.

"Хто з нас повернеться зі Швейцарії і Америки, той нехай сьогодні буде тією людиною, кого будуть називати олігархом, хто живе по законах моралі і моральності, хто є законослухняним громадянином. І якщо олігарх - це людина, яка створює підприємства, дає людям роботу, дає можливість їм дивитися у завтрашній день і отримувати гідну зарплату, заповнює декларації і платить податки - я вважаю себе у такому випадку олігархом".

Обмін ударами

"Моя присутність в уряді так роздратовує цих людей - я настільки добре розумію систему роботи тіньових схем, тому, що сама колись відмовилася робити бізнес у країні, де немає нормальних умов для бізнесу.

Цих людей роздратовує те, що я кожний день дійсно припиняю роботу тіньової сфери. Такий ажіотаж, істерія у пресі і на ТБ, пояснюється тим, що ці люди дійсно втрачають, але набуває держава.

Жодного дня, жодної хвилини не втрачу, тому, що не знаю, скільки мені ще в уряді залишилося, для того щоб почистити свою Україну".

Суркіс: "Ви завжди жили по законах нашої країни? А затримання у Запоріжжі з недекларованими десятками тисяч доларів і декілька днів, проведених у камері?"

Після цього удару у заборонене місце у Тимошенко затремтіло підборіддя, а на очах ледве не виступили сльози.

"Поки я була у парламенті, жодного слова про корпорацію ("ЄЕСУ") не було. Було виграно всі суди, ніяких претензій від Генпрокуратури не було. Але як тільки я встала на шляху - переглянули всю роботу корпорації, помічника Сивульського знову кинули за грати. Сьогодні все, починаючи від охоронців, водіїв, радників і помічників, розпочинають і закінчують свій день у Генпрокуратурі".

Про мужнього Тулуба…

Суркіс: "Я вже не кажу про мужню людину - Тулуба, яку ви відправили у відставку, якому ви не дали працювати. Про професіонала, людину честі, моралі і моральності, і людини, яка намагалася навести у цій сфері порядок. Ви зруйнували основи енергетики".

І тут вперше і в єдиний раз Тимошенко посміхнулася.

"Мені зрозуміла турбота Суркіса - про Тулуба. У лютому приватизовані обленерго з УКБ провели взаємозалік на 600 млн. грн. На ці гроші були куплені облігації. Ця операція проводилася під керівництвом міністерства палива та енергетики. При цьому держава втратила 650 млн грн.

Тоді до мене приходили люди від Суркіса і просили цей взаємозалік не зупиняти, замість цього пропонували відмінити заходи проти ЄЕСУ, закрити кримінальну справу проти Сивульського. Але цей уряд не продається."

І в кінці, слова, які сказала Тимошенко майже місяць тому:
"Якщо така ситуація і виникне, я не піду з особистої ініціативи, - не хочу доставляти такого задоволення кланам. Потуги добродіїв Суркіса і товаришів, які розв'язали проти мене піар-кампанію у підконтрольних ЗМІ, залишаться безплідні. Якщо піду я, цим рано або пізно займеться хтось інший."

P.S. До речі, зразу після закінчення ефіру на "1+1" вийшла реклама "Київських відомостей". За неписаними правилами у ЗМІ не прийнято критикувати рекламодавця...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування