Продається посада Міністра економіки. Недорого. Плата-законопроектами

Вівторок, 20 червня 2000, 17:10
Прем'єр-міністр Віктор Ющенко "повинен продати" звільнену ним посаду голови Міністерства економіки парламентській більшості за те, щоб Верховна Рада прийняла "певну кількість" необхідних країні законів, а також за "певну підтримку" уряду в парламенті.

Про це заявив Сергій Тигипко, міністр економіки у відпустці, їдучи до Москви у складі урядової делегації, - повідомляє агенція "Інтерфакс-Україна".

Очевидно, принести в жертву парламентській більшості власну кандидатуру Тигипку не хочеться. Як повідомляє агенція, він підтвердив, що не має наміру повертатися до уряду навіть у тому випадку, якщо не пройде до Верховної Ради на довиборах, що відбудуться 25 червня.

Складається враження, що міністр економіки розчарувався не лише у своїй роботі в уряді, а й в усій українській політиці. Тому і вважає, що з парламентом працювати можна лише за Старим Завітом - "око за око, зуб за зуб".

Відповідно до цього переконання, Тигипко знайшов цілком економічну формулу співпраці між урядом та парламентом. До речі, без жодних меморандумів про спільну відповідальність та подібних декларативних "штучок", притаманних гуманітаріям та PR-івцям. Формула базується на такому ненависному для очолюваного ним Міністерства економіки бартері.

Отже, за словами Тигипка, зараз в Україні "між парламентом та урядом немає конструктивної роботи". "Якщо мені хтось каже , що у нас сьогодні є більшість (парламентська- Інтерфакс) і вона дуже добре працює з Кабінетом Міністрів, то я прошу в це не вірити, " -- заявив Сергій Тигипко. Тому, за логікою міністра, треба переходити на чисто ринкові стосунки - вранці - гроші, ввечері - крісла, а точніше - спочатку - посади, ввечері - закони: "Є одне місце (в уряді - Інтерфакс) - продайте та скажіть: "Хлопці, ми віддаємо його, але більшості - самі визначіться," -- заявив Тигипко, і додав, що таке рішення має бути прийняте після консультацій з відповідними фракціями парламента, на яких їх представники завірять уряд, що приймуть в обмін на це необхідні для країни закони. "І так необхідно, на мій погляд, і далі рухатися", - завершив цю сакраментальну формулу співпраці "уряд-парламент" Сергій Тигипко.

Але це ще не все. Ця ось кандидатура, яку має висунути більшість, має бути неабияка, а "професійна та ринкова", оскільки, за словами Тигипка, керівник Мінекономіки має бути "абсолютним риночником".

І всі ці дії, вважає міністр, необхідно проводити в контексті коаліційного уряду в Україні. Власне ця ремарка шановного міністра у відпустці викликає з пам'яті нещодавню його розмову у прямому ефірі каналу "1+1" у програмі В. Піховшека "Епіцентр", враження від якої дещо стерла наступна "перепалка" між Григорієм Суркісом та Юлією Тимошенко.

Так от, власне у цій історичній програмі пан Тигипко зазначив, що казати про існування більшості не зовсім вірно. "Поки що немає більшості, -- заявив міністр у прямому ефірі, - через місяців 9 не буде такої ситуації - буде дуже близько до виборів, кожна партія розіграватиме свою гру і буде вже не до конструктиву. Якщо за цей час не буде такої конструктивної роботи, то далі вже буде пізно."

То ж якій більшості, звиняйте, продавати крісло міністра? Неіснуючій-неконструктивній? Чи мо', іншу створити "під шумок"? Чи оцій ось, неконструктивній -існуючій терміном до 9 місяців? А "по істєчєнію терміна" - продавати крісло знову? Та й кому, врешті-решт?

Дивна ситуація. В країні з шаленою кризою енергетики, з перспективами на повний розвал економіки міністр перебуває у відпустці. Ось спроба його виправдання (також з програми "Епіцентр" за 18 червня ц.р.): "Я весь час намагався зробити щось конкретне, конструктивне. Коли я відчуваю, що я не можу це зробити в нормальному масштабі на тій посаді, яку я займаю, мені це стає нецікаво, і я вважаю, що не відповідаю цій посаді." А далі раптом -- " я не можу сказати, що зробив усе, що можу на посаді міністра. Я достатньо критично ставлюся до результатів своєї роботи і можу сказати, що бачу свої промахи". Це все слова однієї і тієї ж людини, виголошені в одному ж тексті в одному місці і хронологічно послідовні.

Як би там не було в міністра з совістю, зрозуміло одне - не цікаво Тигипку працювати в уряді. Він балотується в народні депутати по 36-му округу у м. Павлограді Дніпропетровської області. І, якщо вірити агенції УНІАН, у випадку перемоги, поповнить своєю кандидатурою цю ж саме неіснуючу-неконструктивну більшість. Якщо, звичайно ж, працювати йому буде "цікаво".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...