Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЄ послаблює "контроль" за Україною. До пори, до часу…

Середа, 21 червня 2000, 14:50
Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи звернувся до Венеціанської комісії з проханням дати оцінку двом законопроектам зі змін до Конституції України за результатами референдуму 16 квітня.

Один з цих законопроектів був розроблений президентом, другий - альтернативний "президентському" - подала група депутатів. Обидва законопроекти парламент направив на "експертизу" в Конституційний Суд України.

Про такі наміри комітету ПАРЄ заявила під час час зустрічі з главою Верховної Ради Іваном Плющем доповідач комітету Ханне Северінсен, яка разом з іншим доповідачем Ренатою Вольвенд прибула в Україну, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Депутат Верховної Ради, член моніторингового комітету ПАРЄ Сергій Головатий повідомив, що до кінця серпня доповідачі Венеціанської комісії направлять свої висновки в комісію про відповідність цих двох законопроектів до принципів розподілу влади, верховенства права і міжнародних стандартів.

Як уточнив Головатий, проект рішення Венеціанської комісії надійде до ПАРЄ в середині вересня. У той же час, остаточне рішення Венецианської комісії може бути прийняте на пленарному засіданні, яке заплановане на першу половину жовтня.

При цьому доповідачі Моніторінгового комітету ПАРЄ заспокоїли, що у своєму звіті про підсумки візиту в Україну не будуть рекомендувати Раді Європи провести термінові слухання з українського питання на червневій сесії ПАРЄ.

Проте, Северінсен підкреслила, що члени моніторингового комітету будуть спостерігати за ситуацією в Україні, і за потреби -- рекомендувати провести слухання в ПАРЄ з українського питання пізніше.

Інший доповідач ПАРЄ Рената Вольвенд зазначила, що в своїх висновках ПАРЄ керуватиметься рішеннями Венеціанської комісії.

Кажучи про мету візиту, Ханне Северінсен нагадала, що в квітні цього року в ПАРЄ пройшла "напружена дискусія" на тему референдуму в Україні. Після того, як він відбувся, зазначила Ханне Северінсен, моніторинговий комітет обговорив наслідки референдуму, оскільки основне завдання комітету - "пересвідчитися в тому, що результати референдуму втілюються конституційним шляхом і Конституція не зміниться неконституційними методами".

"Для нас дуже важливо, щоб майбутні зміни в Конституцію України були прийняті в ході політичної дискусії, яка б закінчилася компромісом, щоб зміни в Конституцію були прийняті 2/3 голосів парламенту", - заявила вона. За її даними в парламенті України поки що немає необхідної кількості голосів (300 - УП) депутатів, готових проголосувати за будь-який із законопроектів.

Зі слів Северінсен, доповідачі повинні з'ясувати, чи існує необхідність "терміново обговорити ситуацію в Україні", чи ні. При цьому вона зазначила, що результати зустрічей з представниками виконавчої влади, головою Центрвиборчкому, народними депутатами, лідерами партій і представниками ОБСЄ переконали доповідачів у тому, що "всі працюють для того, щоб зробити парламент не тільки роботом, який штампує закони".

Ханне Северінсен повідомила, що доповідачі збираються написати у звіті про результати візиту "про бажання українського парламенту втілити результати референдуму мирним шляхом".

Ці слова вже відомої своїм зимовим висловлюваннями доповідача, очевидно, глибоко стурбували поранені душі українських політиків. Нагадаємо, що саме Ханне Северінсен взимку цього року, напередодні референдуму, жахала весь світ, включаючи українських журналістів, що цей референдум затвердить в Україні "лукашенківський лад". Саме вона подала висновки моніторингового у Венецианську комісію, яка обнародувала вельми негативні висновки напередодні оголошення рішення Конституційного Суду України; саме вона докладала про підготовку до всеукраїнського референдуму в ПАРЄ. Тому сьогодні реакція українських політиків була "зразково-показовою". Не дивлячись на попередні заяви (які носили, звичайно, внутрішньодержавний характер) про те, що "Європа нам не указ", вищі посадові особи держави "розшаркувалися", як могли.

Так, Іван Плющ зазначив, що Україна - країна молодої демократії, однак її курс "чіткий і не змінюється". З його слів, успішність реалізації цього курсу буде залежати як від самої України, так і від Ради Європи. Спікер підкреслив, що українська влада прагне втілювати реформи "через душі" людей. Разом з тим, він зазначив, що "деякі сприймають це як вседозволеність", а деякі "кричать, що це - режим".

Нагадаємо, що внаслідок невтомної роботи моніторингового комітету, 4 квітня ПАРЄ прийняла резолюцію, де рекомендувала Комітету міністрів Ради Європи припинити членство України в цій організації в тому випадку, якщо результати всеукраїнського референдуму будуть втілюватися в життя неконституційним шляхом, або якщо Конституція країни буде змінена неконституційними методами.

Глава адміністрації президента України Володимир Литвин під час зустрічі з доповідачами ПАРЄ свідчив, що Президент України Леонід Кучма також надає великого значення виконанню Україною в повному обсязі своїх зобов'язань перед Парламентською асамблеєю Ради Європи і поглибленню співпраці з цією організацією.

Знаючи інтереси доповідачів, Володимир Литвин підкреслив, що дії та рішення президента повністю відповідають Конституції і чинному законодавству, інформуючи доповідачів ПАРЄ про заходи щодо реалізації результатів референдуму.

Нагадаємо, що на референдумі понад 80% виборців підтримали всі 4 питання: про право президента достроково припиняти повноваження парламенту у випадку, якщо протягом місяця Верховна Рада не змогла сформувати парламентську більшість або протягом 3-х місяців не затвердила проект держбюджету України; про скасування депутатського імунітету, про скорочення кількості депутатів парламенту з 450 до 300, про необхідність формування двопалатного парламенту в країні.

Ділячись враженнями про Україну, зокрема, кажучи про виконання Україною взятих на себе зобов'язань перед Радою Європи, Рената Вольвенд висловила задоволення тим, що парламент України ратифікував закон про скасування смертної кари. Разом з тим, вона висловила незадоволення тим, що СІЗО в Україні знаходяться в компетенції Міністерства внутрішніх справ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...