Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нова" Росія очима українського президента

Середа, 21 червня 2000, 20:25
"Ми маємо справу з новою Росією", - заявив президент України Леонід Кучма, оцінюючи підсумки самміту СНД, що пройшов в Москві 21 червня. "Володимир Путін - це справді нова Росія і нова політика", - зазначив він в аеропорту "Бориспіль" після повернення з Москви. У той же час, український президент не став пояснювати, що саме нового він відчув у позиції російського керівництва на цей раз.

Термін "прагматичність", що визначає політику Путіна щодо України, був уперше введений не політиками, а журналістами. Тепер, протягом останніх трьох місяців це - улюблений вираз українського президента. "На мій погляд, нова політика більш прагматична, більш тямуща і передбачлива, що, передусім, в інтересах України", - процитував Кучму "Інтерфакс-Україна".

Крім загальних фраз прозвучали і не менш загальні оцінки конкретних рішень самміту. Кажучи про зону вільної торгівлі в рамках СНД, український президент помітив, що в подібній ситуації завжди "хтось виграє, хтось програє". Він закликав розглядати це питання не тільки з економічної, але і політичної точки зору.
Варто зазначити, що як з економічної, так і з політичної точки зору цей самміт не просунувся на шляху вирішення питання зони вільної торгівлі. У документі про введення зон, на вимогу російської сторони відсутня конкретна дата. Однак Леонід Кучма не вважає, що реалізація цього довгожданого положення не буде затягнуте і "на цей раз рішення буде виконано".

Президент Кучма в черговий раз не сумнівається в майбутньому СНД. При цьому Кучма зазначив, що в СНД головну роль продовжує грати Росія, але "відцентрових сил, які були декілька років тому, стало набагато менше".

Цього разу журналістам не повідомили нових подробиць крадіжок російського газу. (Останнім часом український президент "полюбив" повідомляти про факти крадіжок в найбільш несподіваний час). Ця тема, за даними російських журналістів, підіймалася в приватній бесіді Кучми і Путіна. У вівторок глава "Газпрому" Рем Вяхирев, очевидно напередодні приїзду Кучми, повідомив, що підготовка до зими цього року почалася раніше, ніж звичайно, щоб уникнути "зимових прикрощів, які пов'язані не з природою, а з Україною". "Якщо без хуліганства України, то ми до зими готові. Якщо з хуліганством, то тоді треба ще готуватися", - процитував Вяхирева Полит.ру.

Тим часом сам Кучма змушений був спростовувати повідомлення про зустріч з Вяхиревим, що ніби-то мала місце. Замість цього він зустрівся з главою наглядової ради ОАО "Газпром" Черномирдіним, з яким давно підтримує особисті контакти. З Черномирдіним українському президенту простіше вирішувати проблеми боргів за газ, про що свідчать результати бесіди - Кучма "отримав абсолютну підтримку" Черномирдіна в питаннях про реструктуризацію боргів України за газ, що утворилися в минулому і цьому році. Зразу ж таки, знову обговорили кандидатуру на пост керівника НАК "Нафтогаз"…

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування