Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз України" не має наміру виконувати рішення Кабінету міністрів

П'ятниця, 23 червня 2000, 17:18
Юристи Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" зробили висновок про невідповідність постанови уряду про звільнення Ігоря Діденка деяким законам. Зокрема, йдеться в прес-релізі НАК "Нафтогаз України", це рішення суперечить Конституції, Кодексу законів про працю і внутрішньому регламенту роботи Кабінету Міністрів України.

Правління "Нафтогаза України" визнало недоцільним виконувати доручення уряду про передачу повноважень із представлення інтересів держави заступнику голови Фонду держмайна Михайлу Чечетову на зборах акціонерів "Укрнафти".

Згідно з чинним законодавством, "Нафтогаз" не уповноважений призначати уповноважену особу, яка представляла б інтереси держави на загальних зборах будь-яких товариств, в тому числі і ВАТ "Укрнафта", підкреслено в прес-релізі.

Крім того це доручення прем'єр-міністра, надійшло 20-го червня ввечері і не могло бути виконане І.Діденком.

У "Нафтогазі України" побоюються, що делегування представнику ФДМ прав ухвалювати рішення на зборах акціонерів "Укрнафти" може призвести до штучного відсторонення НАКа від керівництва "Укрнафтою". Найближчим часом "Нафтогаз України" повідомить про подальші заходи, яких буде вжито для здійснення законності.

Сам прем'єр Віктор Ющенко знав про кадрові зміни в "Нафтогазі". Але питання про це йому поставили не журналісти, а президент, із яким вони разом повернулися з Москви. У відповідь прем'єр підтвердив, що мотивом для жорсткого рішення про звільнення Діденка стала його відмова виконувати директиви уряду з приводу майбутніх зборів АТ "Укрнафта".

"Це розцінено як неприйняття конструктивної позиції уряду", - заявив В.Ющенко і закликав журналістів "не робити сенсаційних висновків" із цього рішення.

Всі ці події зірвали збори акціонерів "Укрнафти"- монопольної в Україні нафтовидобувної компанії, на частку якої за підсумками минулого року приходилось 78% видобутих у країні нафти і газового конденсату і 18,6% газу.

"Нафтогаз України" володіє 50%+1 акції ВАТ, тому було важливо визначити, хто ж буде представляти на цих зборах НАК. Без "Нафтогаза" його учасники не змогли зібрати 50% для кворуму.

Як передає "Інтерфакс-Україна", акціонери піддали сумніву легітимність Чечетова і його довіреність представляти НАК "Нафтогаз України" на зборах, оскільки на бланку цього документу була відсутня кругла гербова печатка НАКу.

Акціонери взагалі відмовилися вірити в юридичну можливість передачі довіреності від однієї особи до іншого після відкриття зборів, - без попереднього припинення зборів і повної перереєстрації акціонерів.

Збори акціонерів "Укрнафти" відкрилися вранці в середу в присутності 170 зареєстрованих акціонерів, що представляють 88,6% статутного фонду ВАТ, враховуючи екс-в.о. голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка.
Після відкриття зборів Чечетов повідомив про звільнення Діденка і призначення на його посаду Василя Розганюка. Агентство не передає реакцію залу, але ймовірно її можна уявити …

При цьому, трохи пізніше на збори приїхала Юлія Тимошенко. Вона спробувала припинити збори, щоб легально передати довіреність про представлення інтересів НАК "Нафтогаз України" від Діденка іншій особі.

Але акціонери вирішили не продовжувати збори.

Щоб зрозуміти, навіщо потрібен був весь цей скандал, варто звернути увагу на порядок денний зборів акціонерів ВАТ "Укрнафта". Акціонери повинні були розглянути питання розподілу прибутку компанії за минулий рік, вибори нового складу наглядової ради ВАТ, а також внесення змін до Статуту "Укрнафти", який відміняв пункт, що дозволяє наглядовій раді змінювати правління компанії.

Зараз акціонерами "Укрнафти" є близько 40,5 тис. фізичних осіб і 200 юридичних осіб, з яких близько 50 - нерезиденти. Серед найбільших акціонерів - компанії "Оксидентал менеджмент компані лімітед", ЗАТ "Альфа Капітал", ЗАТ "Разноекспорт", Юкрейніан капітал менеджмент Лтд., "Оптіма", "Сінком", "Сосьете Женераль Україна", "Здобуток" і "Wood&Company".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування