Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Довибори-2000. У Тернополі переміг Шіллер, у Запоріжжі - провалився Голубченко

Понеділок, 26 червня 2000, 17:28
Це Ігор Бакай, Сергій Тігіпко, Раїса Богатирьова і Тарас Чорновіл. Це й не дивно - цих людей знають, за цими людьми влада або авторитет імен, у їх обранні були зацікавлені сили у Верховній Раді або виконавчій владі.

Отже, як і очікувалося, у Дніпропетровській області (36-й округ), переміг
Сергій Тігіпко, який в офіційних документах ЦВК все ще фігурує як міністр економіки України.

Тепер вже без п'яти хвилин екс-міністр успішно і з першого разу пройшов виборчу кампанію в парламент - за нього проголусувало 58% виборців. Друге і третє місце у цьому окрузі за попередніми даними ЦВК посіли шахтарські діячі - Юрій Халемендик (20%) та Михайло Волинець (6%).

У Донецькій області (41-й округ), перемогу здобула Раїса Богатирьова, науковий консультант Президента України, член Християнсько - демократичної партії України. Спостерігачі Комітету виборців України зафіксували на одній з дільниць випадки "підкидання" бюлетенів. На декількох дільницях зареєстровані факти, коли окремі виборці намагалися проголосувати за 30, або за 50 чоловік відразу. І всі, як один хотіли віддати свої голоси Богатирьовій, а не іншим 17 кандидатам. Ці факти наврядчи стануть приводом для судових розглядів, оскільки вона отримала 62%, а її найближчі суперники - комуніст Сергій Ільїн, і соціаліст Сергій Салов - обидва не добрали і по 10%.

У Житомирі, звичайно ж, переміг екс-глава НАК "Нафтогаз України" Ігор Бакай. За нього за попереднім даними віддали свої голоси близько 56% виборців за ненайвищої явки 37%. У документах Центрвиборчкому Бакая представляють, як правознавця, що тимчасово не працює, висуванця партії "Демократичний Союз".

Не зважаючи на переконливий результат, Бакаю, очевидно, не уникнути судових процесів за скаргами опонентів, його найближчих суперників - соціаліста Миколи Рудьковського (13%) і комуніста Миколи Тимошенка (8%).

Як свідчить Комітет виборців України, у день виборів в одному з гастрономів Житомира благодійний фонд Бакая продавав усім бажаючим, а таких виявилося дуже багато, 5 тонн цукру за пільговою ціною (по 2 грн. за кг.). Кожний щасливий покупець, що простояв у черзі, дізнавався від сусідів, хто "благодійник", отримував у руки "норму" 3 кг і рекомендацію сходити на вибори.

Але не цукром єдиним… За кілька днів до виборів два суперники Бакая від Соцпартії і "Батьківщини" зажадали у суді відмінити його реєстрацію у зв'язку з численними порушеннями виборчого законодавства. Бакаю закидають "фальш-старт" передвиборної агітації і порушення принципу рівних можливостей для всіх кандидатів. Каменем спотикання став все той же Благодійний фонд Бакая, який так турбується про долю виборців. Ще до початку кампанії фонд розвинув бурхливу діяльність, яку опоненти розцінили як агітацію на користь колишнього глави НАКу.
Сам Бакай заперечує, що він має якесь відношення до Фонду. За його словами ця організація, ніби, сама привласнила собі назву "Благодійний Фонд Ігоря Бакая". Розгляд цієї справи ще не завершений, але, враховуючи рішучість опонентів, експерти КВУ прогнозують подальші спроби оскарження результатів виборів.

Ще один округ, результат у якому прогнозувався. У Львові переміг консерватизм. Не дивлячись на те, що досягнення Тараса Чорновола, крім імені його батька, для широкої публіки маловідомі, львів'яни залишилися вірними собі й обрали Чорновола. За нього проголосували понад 42% виборців. При цьому у Львові відзначена ледве чи не найнижча активність виборців 25,5%.

У цьому окрузі була, мабуть, найсерйозніша боротьба із залученням брудних технологій і значних матеріальних ресурсів. Головним суперником Чорновола був Зиновій Кулик, який під час передвиборної кампанії, м'яко кажучи, ввів в оману львівську публіку, завіривши її, що і Ющенко і Марчук за нього горою.

У день виборів прихильники Кулика також проявили себе відповідним чином. Спостерігачі КВУ своїми очима бачили, як на одній з найбільших дільниць троє невідомих вкинули у скриньки декілька пакетів бюлетенів і зникли. Пізніше затримали двох жінок, у яких знайшли декілька пачок "проголосованих" за Кулика бюлетенів. Усі бюлетені виявилися справжніми, контрольні відривні талони від них були у членів комісії, голова якої зник у невідомому напрямку. Це не допомогло Кулику, він набрав всього 17%, ще меньше пощастило Степанові Хмарі (6%).

Дещо несподіваною можна назвати перемогу у Запоріжжі Ярослава Сухого, заступника генерального директора ВАТ "Мотор Січ". За нього проголосувало понад 60% виборців. Він боровся за місце в парламенті з таким "зубром", як Анатолій Голубченко, за якого агітували центральні телеканали і влада. Екс-віце-прем'єру дісталося тільки 4-5 місце в рейтингу кандидатів з 3-4 %.

У багатостраждальному 221-му київському окрузі перемогла місцева влада в особі заступника голови міськадміністрації Івана Салія. За даним УП, майже половина з тих, хто прийшов на вибори, віддали йому свої голоси. Проти колишнього фаворита 221-го округу Юрія Оробца, який вже двічі перемагав у цьому окрузі, спрацювала найнижча в Україні явка на дільниці. На вибори прийшов лише кожний п'ятий киянин. До цього, в 221-му вже двічі нахабно зневажали волю виборців і вони, ймовірно, втомилися боротися за свої права. Зараз Оробець отримав близько 28% голосів.

Єдиною своєрідною сенсацією довиборів можна назвати перемогу висуванця СДПУ(о) Ростислава Шіллера у Тернопільському окрузі з результатом у 30%. Дивним є не лише факт перемоги об'єднаного есдека в традиційнії парафії РУХу та КУНу, але несподівані для цього регіону уподобання. Переможець живе у Києві, йому 28 років, за освітою він - економіст міжнародник, працює заступником голови правління державного акціонерного спеціалізованого імпортно-експортно банку України. І нарешті, призвіще у нього для цього західного ареалу "не прохідне"…
Другим і третім у цьому окрузі стали такий собі позапартійний Богдан Федорчук (25%) і член КУНу Сергій Жижко (20%).

У 130-му Миколаївському окрузі переміг висуванець Аграрної партії юрист Павло Рябікін (57%), другим став голова "Нової генерації України" Юрій Мирошниченко (13%), третім комуніст Михайло Лашин (11%).

У 143-му Одеському найбільшу кількість голосів (80%) набрав ставленик влади, заступник голови одеської облдержадміністрації Василь Калінчук, висуванець АПУ. Його найближчий суперник - комуніст Олександр Мальцев зміг набрати лише 8% голосів.

У Кіровограді, перемогу здобув голова компанії "Ліки України" Олександр Біловол (55%). Екс-голова Кіровоградської обладміністрації Віктор Кальченко завоював лише друге місце(25%). Третім був комуніст Володимир Огир із 6%.

До речі, аналізуючи перебіг кампанії, фахівці КВУ роблять висновки, що на цих довиборах роль партій мінімізувалася. Що стосується технологій, використаних під час кампанії, КВУ виділяє такі традиційні методи, як надання допомоги виборцям товарами і послугами, залучення зірок шоу-бізнесу, випуск фальшивих спецвипусків газет, чорного PR, що ображає честь і гідність кандидатів. У таких випадках об'єктом уваги була національність, стан здоров'я, сексуальна орієнтація, надумані й дійсні факти з біографії кандидатів. До "новинок" передвиборної кампанії КВУ відносить зрив зустрічей з виборцями, знищення або псування агітаційних матеріалів конкурента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування