Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конституція - останній ювілей?

Вівторок, 27 червня 2000, 20:00
28 червня Україна вчетверте відзначатиме річницю ухвалення своєї Конституції. Подібні свята традиційно були цікавими для двох груп населення: народних депутатів, які приймали Основний закон протягом ночі, і всіх інших людей, які отримали привід пити, гуляти і щось святкувати. На сьогодні 28 червня викликає цікавість й інших людей, оскільки Конституція може суттєво змінитись. Ймовірно дата її прийняття залишиться незмінною, але зміст стане приводом ще не для однієї бійки у парламенті. Мабуть не варто заглиблюватись в історію й нагадувати, що "вітер змін" приніс референдум. Той самий референдум, який вигадав Юрій Левенець, "пропхнув" Олександр Волков, санкціонував Леонід Кучма, і за який несе відповідальність "ініціативний український народ".

Більше за українців Конституція України турбує Раду Європи та її Парламентську асамблею. Багато членів української делегації у ПАРЄ вважають конституцію достатньо демократичною, а головною проблемою - невиконання законів.

Зокрема, в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" глава парламентської делегації Борис Олійник (фракція Компартії) нагадав, що ліві сили вважають конституцію "буржуазною". В той же час, він зазначив, що "Конституція не погана в риториці, але вона не виконується".

Представник фракції "Реформи-Конгрес" Олександр Ємець зазначив, що для нього річниця Конституції - особливе свято і нагадав, що він брав активну участь в роботі над нею (В той час Ємець був віце-прем'єром, що займався цим питанням). "І що б ні говорили, як би не критикували Основний закон, я впевнений, що історична оцінка цієї Конституції, яка була затверджена Верховною Радою, буде дуже високою", - висловив думку депутат.

Те, що Конституція ще не запрацювала в повному обсязі, на думку Олександра Ємця, можна пояснити відсутністю в Україні досвіду використання демократичних норм. Він порівняв Конституцію з комп'ютером, який "придбали, поставили у кутку кімнати, не підключили, і здивовані, чому він не працює". "Так ми користуємося і Конституцією, маючи надію, що вона запрацює сама по собі", - сказав депутат.

Представник групи "Трудова Україна" Анатолій Раханський висловив думку, що Конституція "відбулася", назвавши її завоюванням Верховної Ради попереднього скликання. Найголовніше, зазначив депутат, в Україні ще не звикли виконувати її статті. "Ми завжди знаходимо якісь причини, щоб не виконувати Конституцію", - підкреслив він, зазначивши, що якщо всі в Україні будуть "законослухняні, Конституцію буде легше вдосконалити".

Представник фракції "Батьківщина" Леонід Косаківський вважає, що Конституція "не краща" з точки зору демократичної держави.

Зазначивши, що низка її положень у частині організації виконавчої влади на місцях не відповідає вимогам Ради Європи, він підкреслив, що Конституція "тоді була продуктом компромісу певних політичних сил", але компроміс, досягнутий "конституційної ночі, не відповідає вимогам сьогоднішнього дня". Разом з тим, на думку Косаківського, проблема нашої держави не у Конституції як такій, а в тому, що і вона, і закони не виконуються.

"Демократичний потенціал, закладений у Конституцію, міг бути реалізований лише в разі суворого дотримання її норм та ухвалення низки відповідних законів, які забезпечували б ефективне функціонування всієї системи влади…", - вважає голова партії "Собор" Анатолій Матвієнко.
Проте протистояння президента України та комуністично-компрадорської частини Верховної Ради, - впевнений Матвієнко, - не дало змоги ухвалити ці та інші необхідні закони. В заяві голови партії, яка є в розпорядженні УП, йдеться, що "наявні проблеми у функціонуванні гілок влади можуть бути вирішені без внесення змін до Конституції, шляхом ухвалення відповідних законів".

Проте, виходячи з політичної ситуації, яка склалася після референдуму, депутатська група "Соборність" ініціювала альтернативний президентському законопроект про внесення змін до Основного закону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: