Хто сяде на тепле місце в уряді?

Вівторок, 27 червня 2000, 20:02
Україна знову на порозі вибору. В уряді два ще теплі міністерські крісла залишаються порожніми. Але час підтискає. Міністр економіки Сергій Тігіпко, який формально знаходиться зараз у розважливій відпустці, виграв вибори в Павлоградському окрузі. Це, звичайно, потягне за собою заяву про звільнення за власним бажанням і перехід на нову роботу безпосередньо "під купол", як і було передбачено законодавством України та зазделегідь вирішено Тігіпком особисто. Очевидно, тепле місце міністра економіки держави з перманентною економічною кризою чекатиме нового господаря недовго. Інше ж вакантне крісло міністра палива та енергетики, з якого за власним бажанням та вищестоячою волею пішов Сергій Тулуб, не просто тепле. Воно відверто гаряче, особливо зважаючи на паливно-енергетичну катастрофу, і, очевидно, пектиме небажаного володаря в певних місцях доволі таки нестерпно.

Формально, прем'єр повинен подати кандидатури на вакантні посади міністрів президентові, і тоді вже у волі та на совісті глави держави і буде вибір - чи призначити поданого кандидата, чи відхилити. Хоча цей відповідальний процес, звичайно ж, не завадить разок-другий перемолоти цю ситуацію та визначитися з кандидатурами з цього приводу парламентарям на різноманітних нарадах та політологам.


Тимошенко - на сходинку вниз, Пинзеника - на два крісла

Деякі з експертів, зокрема політолог Михайло Погребінський, очікують доволі відчутних змін у уряді. На його думку, на посаду міністра палива та енергетики "зійде" Юлія Тимошенко, що дозволить їй довести на практиці ефективність власної редакції останнього закону, який підтримала Верховна Рада.

Натомість Віктор Пинзеник, який стане міністром економіки, займатиме це крісло одночасно з посадою віце-прем'єра. Все це станеться, на думку політолога, з відповідним перерозподілом обов'язків: за реформістський курс відповідатиме Пинзеник, оскільки, як заявив в інтерв'ю УП Михайло Погребінський, "так буде природніше", а Юлія Тимошенко без перешкод контролюватиме "рідну" паливно-енергетичну галузь. "Як на мене, це найбільш природній вихід із ситуації, що склалася", - аргументував думку політолог.

Кандидатура Пинзеника витає над більшістю

Частково, прогнози Погребінського знайшли реальне відображення в думках депутатів, принаймні, стосовно крісла міністра економіки. Не дивлячись на те, що ще місяць тому в інтерв'ю УП сам Віктор Пинзеник заявив, що крісло міністра економіки для нього поки-що зашироке, власне йому це місце пророчать не лише політологи.

Так, лідер Народного Руху Юрій Костенко в інтерв'ю УП заявив, що в парламентській більшості єдиної позиції щодо кандидатур на "теплі місця" немає через перманентну боротьбу - "між тими, кого ми називаємо олігархами, і іншими державницькими патріотичними силами".

За його словами, конкретних прізвищ поки-що не називалося, окрім одного - Віктора Пинзеника, якого пропонують на міністра економіки. На запитання УП, хто ж саме пропонує, Костенко відповів доволі дипломатично: "Як у нас прийнято, на жаль, ніхто конкретно, але з іншої сторони - "єсть такоє мнєніє".

Стосовно ж позицій Юлії Тимошенко, то Костенко вважає, що вона врешті ствердилася вже як віце-прем'єр-міністр і людина, яка займається проблемами енергетики. "Тобто в цьому сенсі вона вже сприймається як віце-прем'єр, а не просто як популіст, який займається невідомо чим, але з цього політичні дивіденти наживає", - пояснив свою позицію лідер Руху.

Стосовно ж подальшої долі Сергія Тігіпка вже як депутата, то в Костенка не викликає сумніву лише те, що його особа поповнить більшість, "тому, що це - людина пропрезидентської орінтації, і виглядатиме цілком дивним, якщо, наприклад, раптом Сергій Леонідович опиниться в позафракційних, чи скажімо, разом з Матвієнком в опозиції до президента". Але щодо того, в якій з фракцій працюватиме Тігіпко, і загалом, яка йому буде відведена роль, говорити поки що рано, вважає депутат.

Всі карти - в руки прем'єру

Лідер фракції СДПУ(О) Олександр Зінченко в інтерв"ю УП підкреслює, що питання кадрових перестановок в Кабінеті Міністрів і нові призначення - це прерогатива прем'єр-міністра Віктора Ющенка. При цьому він нагадав, що постійні кадрові перестановки - доля всіх українських урядів.

Головна біда нинішнього Кабміну, за його словами, - відсутність команди однодумців і комплексного підходу до розв'язання проблем, які нагромадилися не тільки в ПЕК, але і у всій економіці країни. За словами Олександра Зінченка, відставка Сергія Тулуба не вирішить всіх цих проблем. Він вважає, що "відповідальність за ситуацію в енергетиці повинні нести не окремі міністри, а весь уряд загалом, включаючи прем'єр-міністра".

"Прогнозувати, хто очолить міністерство економіки, палива і енергетики не варто, оскільки питання ротацій отримали політичне забарвлення. Тому розв'язання кадрових проблем залежить від самого прем'єр-міністра Віктора Ющенка, тим більше, що вибір кандидатів на посади, що звільнилися, досить широкий", - вважає Зінченко.

На його думку, є два типи відповідальності: за дії та за бездіяльність. У цьому випадку мова йде про другий, але від цього відповідальність не меншає. Необхідно отримати відповідь на питання, чи готовий прем'єр побачити за звітами і зведенням глибоку кризу в галузі, чи уряд настроєний шукати чергового "стрілочника".

Без рекомендації Ради Безпеки міністром не стати

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко в інтерв'ю УП заявив, що, на його думку, міністри мали би мати відповідні професійні характеристики та були би незалежні від впливів олігархічних груп.

"І ще одна з умов - треба перш, ніж прем'єр-міністру вносити кандидатуру, на мою думку, слід було, щоб Рада Безпеки дала свої висновки на предмет приналежності тої чи іншої кандидатури до кланів і організацій, якщо він працює і очолює якусь ділянку, - як він там працював," - заявив Симоненко.

Щодо кандидатури Віктора Пинзеника на посаду міністра економіки, то позиція лідера комуністів однозначна: "Якщо б моя була воля, я б взагалі його і близько не підпустив до цієї справи, бо це людина, яка з самого початку так званих реформ зруйнувала незалежну Україну, це людина, яка повністю працювала за моделями, розробленими американцями, і ця людина взагалі не знає економіки, крім того, що він підручники, може, читав. Але економіки та народного господарства України не знає, і якщо його не знає, то він не знає тоді функціонально, яке треба приймати сьогодні рішення. А спиратися тільки на закони - це найлегша справа. Сьогодні закон повинен правила гри встановлювати, а керувати галуззю треба, керувати процесами, давати напрямки, тенденції відслідковувати."

"На паливно-енергетичний комплекс я зміг би запропонувати кандидатуру Олега Григоровича Панасовського, але тільки при одній умові, що вона буде незалежна і проводитиме політику як професіонал, а не так, щоб сьогодні Медведчук-Суркіс прийшов до президента разом з Волковим і нав'язували, що далі робити міністрам", - сказав Петро Симоненко кореспондентові УП, - "На місце в міністерство економіки - важко дати відповідь. Але серед тих, хто знаходиться в обоймі нинішнього уряду, немає жодного кандидата, якого я би хотів бачити на цьому місці."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування