Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ продовжує освоєння Інтернету

Четвер, 29 червня 2000, 20:20
Вперше у концентрованому вигляді всю дозволену для користувачів інформацію про Службу безпеки України можна знайти в Інтернеті. СБУ, ймовірно, однією із перших опанувала новітні технології й можливості всесвітньої мережі, але офіційний сайт цієї організації з'явився пізніше ніж у інших державних структур.

Сторінку СБУ можна знайти за адресою http://www.sbu.gov.ua, а для англомовних користувачів http://www.ssu.gov.ua. Як заявили працівники СБУ на презентації, створення цього, доволі професійного сайту має символізувати відкритість роботи спецслужби. Варто зазначити, що сторінка спецслужби, у порівнянні зі сторінками більшості інших офіційних установ, виглядає доволі пристойно, хоча й дещо консервативно (наприклад, вже дещо старомодні жовто-блакитні тони, важкий монументальний дизайн). Для його розробки було залучено українських фахівців - розробників інформаційного сайту "Електронні вісті", а також, частково, американські кошти ($10 тис.) виграні за програмою "Влада права".

(Власне, ця цифра дещо насторожила комп'ютерних аналітиків УП. Як стверджують наші власні фахівці, для розробки сайту на українських теренах замовнику доводиться викладати від 200 до тисячі доларів. Плюс так зване "залізо" - необхідне комп'терне обладнання, - один укомплектований примірник якого коштує близько $2 тис. Відповідно, навіщо було СБУ стільки грошей? Невже на представницькі витрати? Хоча, скоріш за все, цими розрахунками цікавитимуться "домашні" спецпрацівники СБУ.)

Створити професійний сайт в найкоротші строки розробників надихнула нещодавня заява голови Адміністрації президента Володимира Литвина щодо "аматорського виконання" сайтів українських державних органів. Саме тому, за словами начальника головного управління СБУ Анатолія Герасимова, сайт створено "на світовому рівні".

Вся інформація СБУ, дозволена для користування, розміщена у п'яти розділах сайту: історія, структура, нормативна база, прес-центр, діяльність. На двохстах сторінках тексту кожен "юзер" може знайти інформацію про структуру роботи СБУ, напрямки роботи всіх департаментів та основних управлінь, а також деякі документи з державного архіву СБУ (не таємні). Вся ця інформація все ще доповнюється, оскільки сайт, як стверджують СБУшники, буде "рухомим" і щоразу пристосовуватиметься до вимог користувача. Крім цього, один з підрозділів сайту - департаменту з захисту телекомунікаціних систем - можливо перетвориться на окрему інтернет-сторінку. Крім цього підрозділу, сайт містить інформацію про всі регіональні представництва СБУ та їх координати, оскільки, за висловом речника служби, ця інформація є відкритою.

Відкритими також є дані про основні підрозділи СБУ, включаючи департаменти розвідки, контррозвідки та інших, не менш цікавих, спецрозділів. Тут подано основні завдання департаменту та основну законодавчу базу. Загалом же законодавчо-нормативну базу, за якою діє СБУ, виведено в окремий розділ. На відміну від всього сайту, який вже частково існує в англійському варіанті та в майбутньому матиме російський варіант, цей розділ перекладатися з української не буде. Аби не виникло юридичних непорозумінь - пояснив речник СБУ.

Цікавим може видатись підрозділ "Керівництво" (розділ "Структура"), у якому розміщені фотокартки і короткі дані про всіх керівників СБУ в хронологічній послідовності - від Євгена Марчука до Леоніда Деркача. Останньому, звичайно ж, приділено найбільше уваги: з його короткої анотації веде "зсилка" на сторінку з повною біографією чинного голови СБУ.

Природно, що жодної таємної інформації на сайті не розміщено, але, як завіряють, працівники спецслужби, як тільки секретна інформація за законодавством втратить свою таємність, вона одразу ж з'явиться в Інтернеті. Стосовно ж можливих "зламів" охоронної системи так званими "хакерами", то Анатолій Герасимов засвідчив, що це неможливо. Існує "тверда копія сайту", тобто якщо якийсь малопорядний, але занадто освідчений відвідувач внесе будь-які зміни в текст чи структуру сайту, то попередня, тобто оригінальна форма відновиться за 5 хвилин самостійно.

Також СБУ, у своєму стилі, потурбувалася про "хакерів", які цікавляться секретними даними чи таємною перепискою. Як відомо, служба безпеки має певну кількість локальних мереж, якими власне така, заборонена для стороннього ока, інформація циркулює між комп'ютерами спецпрацівників. І всі комп'ютери, які мають секретні дані, не те що не сполучатимуться з тими, що виходитимуть "у світ широкий" - вони навіть "живитися" будуть з різних джерел. Аби, не приведи Господь, не було "утєчкі".

Вже зараз, за тиждень роботи, як авторитетно стверджують працівники СБУ, сайт має близько тисячі відвідувачів. Крім простого читання сайту, кожен читач може звернутися до працівників СБУ з питаннями, які його турбують. Для відповідей на них спеціальний зв'язок діє в чотирьох абонентів - першого заступника голови СБУ, начальника департаменту інформаційного забезпечення і управління оперативною службовою діяльністю, прес-секретаря та чергового оперативника. Саме вони нестимуть важкий хрест відповідальності за зв'язки з зовнішнім світом через Інтернет.

Щодо контролю СБУ за всім іншим зовнішнім світом, то цей процес зараз дещо пригальмований. Хоча зараз не існує законодавчої бази, за якою СБУ "трусила" би Інтернет, але адаптація міжнародного законодавства щодо контролю в інтернеті Україну не омине. Принаймні, так вважають працівники СБУ. Тому можна стверджувати, що робота в цьому напрямку ведеться.

Стосовно ж деяких сайтів, які іноді друкують "компромат" на вищих посадових осіб держави, то їх діяльність розглядається на основі чинного законодавства, і судити їх можуть лише за наклеп, образу честі та гідності та подібні дії.

Звичайно, зазирнути у середину спецслужби кортить будь-кому. З іншого боку самим "СБУшникам" може видатись цікавим, чому ви так часто зазираєте на їх сторінку і вивчаєте закони. Як би там не було, але інформацію ж про тих хто і звідки заходить на сайт отримати не складно. Представник СБУ, начальник департаменту інформаційного забезпечення і управління оперативною службовою діяльністю Олександр Черевань заспокоїв, що "через інформацію, яку скачуватиме користувач, спецслужба жучків у персональні комп'ютери не запускатиме". І дуже запрошував до діалогу Інтернетом. Так що пишіть листи!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування