Президент України чинить тиск на Конституційний Суд

Четвер, 29 червня 2000, 20:28
Леонід Кучма дає вказівки Конституційному Суду не перший раз. Минулого разу президент погрожував КС напередодні винесення висновку щодо конституційності питань ініційованого ніби народом референдуму. Кучма взагалі чомусь не поважає судову владу, від нього, наприклад, вже не раз діставалося і Верховному суду.

Для чергових пояснень "хто у хаті господар" Кучма обрав День Конституції - чудовий день для порушення Основного закону його гарантом. Кучма знову із загрозливими нотками у голосі згадав про КС. Як завжди мотивом для емоційного вибуху стало просте, на перший погляд, питання журналіста.

"Що буде, якщо Конституційний Суд визнає конституційним ваш законопроект із змін до Основного закону та альтернативний проект, підготовлений депутатами?", - приблизно так звучало питання, що викликало неадекватну реакцію Кучми.

"Це буде означати, що у нас немає Конституційного Суду", - сказав президент. Хотілося б подивитися на той Суд, який після таких слів визнає проект депутатів відповідним Основному закону. Справа у тому, що президент мав знати рішення Суду щодо його проекту в той момент, коли розмовляв із журналістами. Практика КС є такою - рішення ухвалюються на закритому засіданні шляхом голосування, а саме рішення оголошується пізніше у присутності преси. Тому агресія Кучми була спрямована виключно проти депутатського законопроекту, який, як відомо, покликаний істотно скоротити повноваження президента.

"Навіть пересічному громадянинові зрозуміло, що, то, що запропонував президент - це рішення, засновані на волевиявленні людей, які вже пройшли експертизу Конституційного суду", - заявив глава держави.

"Це ж бред сивої кобили, те, що Головатий й інші депутати пропонують, по-іншому я сказати просто не можу. У них просто шарики за ролики зашли - чужими руками хочуть змінити конституційний лад України. Так в житті не буває, і я цього не дозволю", - попередив президент, традиційним для нього суржиком.

Крім того для українських суддів він, як приклад згадав КС Росії, який завжди при прийнятті рішень керується не тільки "буквою закону", але національними інтересами Росії. "Я хотів, аби це почув глава і члени КС України, всі, хто займається великою політикою", - сказав Кучма. Гарант одразу пригадав, як поводяться росіяни - парламентська делегація РФ в ПАРЕ не приїхала, і "ПАРЕ нікуди не поділася, розуміючи, що без Російської Федерації - це не Парламентська Асамблея Ради Європи". Цікаво, на що натякав президент?

Непристойні для глави держави заяви стали приводом для різкої реакції тих, для кого це призначалося. Сергій Головатий, який разом із Олександром Морозом працював над імплементацією народної волі, розцінив гнів президента як тиск на Суд.

"Це інструмент, який вже був використаний президентом перед винесенням КС рішення по референдуму. Тоді це був сигнал суду, як діяти", - нагадав Головатий, який сам зараз у складі української делегації знаходиться у Страсбурзі.

Якщо президент напередодні винесення КС рішення знову висловлює думку про те, яким воно має бути, він "або знає, яким буде рішення і він їм не задоволений, або це остання спроба натиснути на суд", сказав депутат. При цьому Головатий згадав, що КС має тільки проаналізувати, чи відповідає законопроект із змін до Основного закону 157 і 158 статтям Конституції. "Якщо КС вийде за межі цього мандату, то він сам порушить Конституцію і закон про КС", - підкреслив депутат.

Головатий нагадав, що Верховна Рада направила до КС два законопроекти одночасно і, на його думку, Суд " не має права їх розділяти, і зобов'язаний зробити висновок по обох законопроектах".

Нагадаємо, що український народ 16 квітня 80% голосів підтримав свою ж народну ініціативу. Тим, хто забув, що це за ініціатива, нагадуємо. Президент дістав право розпускати парламент, якщо він протягом трьох місяців не затверджує бюджет, якщо протягом місяця не сформована постійна більшість. Народ відмовив законодавцям у праві мати депутатську недоторканність і за разом скоротив їх кількість з 450 до 300. Крім того, в Україні тепер буде двопалатний парламент.

Кучма підготував проект закону, який враховує всі ці зміни до Конституції, крім створення двопалатного парламенту. Депутати у своєму законопроекті вирішили не тільки уточнити, як саме буде формуватися такий парламент, але і як буде функціонувати більшість. Крім того, вони пропонують, як нагадав Головатий, "укріпити принцип розподілу влади і баланс між ними". Зараз, вважає Головатий, в Україні існує дисбаланс у відносинах між гілками влади, оскільки президент сильніше за парламент і у нього більше повноважень і прав.

Хтось може йому заперечити?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування