Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк "чистий" перед МВФ - другий етап аудиту

Вівторок, 11 липня 2000, 18:03
Другий етап аудиту Нацбанку України не розкрив нових фактів порушень з боку НБУ. У вівторок Міжнародний валютний фонд обнародував результати другого етапу аудиту Нацбанку України, які свідчать про відсутність будь-яких махінаций з боку Нацбанку з 30 листопада 1996 року до 31 липня 1997 року.

Під час цього етапу аудиту НБУ повинен був відповісти на запит МВФ з приводу повідомлень про різні трансакції, які могли скласти враження про завищення розміру золотовалютних резервів.

Друга доповідь PricewaterhouseCoopers не розкрила операцій, що спотворюють рівень золотовалютних резервів, крім операцій, які були описані в першій доповіді, йдеться у повідомленні МВФ. Проте, Фонд "дуже серйозно ставиться до будь-яких фактів невірної звітності, пов'язаної із завищенням рівня золотовалютних резервів". Тому протягом найближчих тижнів Рада директорів МВФ вирішить, чи порушила Україна взяті перед Фондом зобов'язання, даючи, як це розкрив аудит, невірні дані про рівень своїх резервів. Крім того, рада директорів повинна вирішити, чи отримала Україна на основі цих даних кредитні кошти, які за інших обставин вона би не отримала.

Після остаточних висновків керівництво Фонду ухвалить рішення про те, які санкції можуть бути зроблені стосовно України.

Тим часом, як повідомив агентству Bloomberg представник України в МВФ Юрій Якуша, після розгляду питання про порушення рада директорів може прийняти і рішення про поновлення кредитування Києва, передає Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, що аудит НБУ проводиться PricewaterhouseCoopers з ініціативи українського уряду, після низки повідомлень, що з'явилися в іноземній пресі про зловживання Нацбанку в управлінні резервів.

Перший звіт PricewaterhouseCoopers виявив, що НБУ завищував обсяги своїх резервів. На доказ аудитори надали опис 21 операції Нацбанку в період 1996-1997 років загальним обсягом $1,276 млрд., які могли вплинути на розмір українських резервів. У той же час, в межах аудиту не отримано доказів нецільового використання Україною своїх резервів. Обсяг уже використаних траншів, обгрунтованість надання яких Києву виявилася під питанням, становить $200 млн.

Перший етап аудиту відслідковував період з 1 серпня 1997 до 31 січня 1998 року. Третій аудит буде займатися періодом з 1 лютого 1998 року до 30 вересня 1998 рік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування