Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Черговий скандал у парламенті

Вівторок, 11 липня 2000, 18:09
Новий парламентський тиждень, який повинен був ознаменуватися схваленням президентського законопроекту за результатами референдуму, почався зі скандалу.

Як передає парламентський кореспондент УП, зранку нічого не провіщало грозу, як звичайно, бажаючі народні депутати виступили із заявами, які звичайно не розповсюджуються далі парламентської трибуни. Серед них був і лідер комуністів Петро Симоненко, який вчергове висловив точку зору фракції Компартії з приводу голосування з Земельного кодексу. Він дав зрозуміти, що комуністи знають поіменно всіх депутатів, чиї картки голосували в той час, як їх власники відпочивали за кордоном.

Спікер Іван Плющ, загартований в парламентських боях, не відреагував на цю заяву, пославшись на прерогативу регламентного комітету.

Однак це комуністів не влаштувало. Як тільки Плющ вирішив оповістити порядок денний, комуністи прорвалися до трибуни. Ситуацію хотів поправити глава регламентного комітету Віктор Омелич, який під аплодисменти і регіт комуністів повідомив, що, за його даними, справді, як мінімум 9 депутатів, картки яких голосували в залі, знаходилися за кордоном, ще 2 - у відпустці, і 4 - на лікарняному. Серед тих, хто в цей час хворів, був лідер Руху Геннадій Удовенко, але, усвідомлюючи свій довг перед вітчизною, цей свідомий депутат встав з лікарняного ліжка і на 5 хвилин приїхав до зали, щоб проголосувати за Земельний кодекс. Про це свідчить письмова заява Удовенка, яку має у своєму розпорядженні регламентний комітет.

Як ми знаємо, на день пізніше ніщо не перешкодило цьому аксакалу провести зустріч з президентом Кучмою, і, не дивлячись на хворобу, обговорити з ним всі насущні парламентські проблеми.

Патріотичний порив Удовенка був висміяний комуністами, на що Омелич роздратовано пообіцяв, що їм ще буде над чим посміятися. І частково він мав рацію. Він не зміг приховати мстивих ноток в голосі, коли повідомляв про те, що у нього є заяви 17 депутатів, які хотіли проголосувати "за", але їм заважали комуністи, хапаючи за руки і висмикуючи картки з машини для голосування.

До того ж, сам регламентний комітет розколовся надвоє, ухвалюючи рішення про легітимність голосування з Земельного кодексу.

Омелич не зміг заспокоїти зал, хвилювання комуністів не припинялося. Судячи з розгорненого плакату "Земельний кодекс - план Барбаросса-2000", їх акція була зазделегідь спланована. При цьому складалося враження, що в діях комуністів були зацікавлені не тільки ліві, але і ті праві, які прагнули якомога далі відтягнути розгляд президентського законопроекту.

Не дивлячись на шум і гамір, Плющ оголосив питання про імплементацію рішень референдуму. Заступнику міністра юстиції Стичинському, що виступав від уряду, довелося виголошувати свою промову з урядової ложі, оскільки до трибуни неможливо було дістатися. Протягом трьох хвилин він боровся з відсутністю будь-якої уваги до його промови, монотонно бубонячи собі під ніс заяву на захист законопроекту Кучми. Через деякий час довгі руки комуністів стали наближатися до його мікрофона, і в цей момент Плющ, вже вкотре, оголосив 30-хвилинну перерву.

Олександр Мороз, лідер Соцпартії, в інтерв'ю УП заявив, що спікер Іван Плющ сам провокує ситуацію, що склалася. "Використовується цей сюжет головуючим для того, щоб зірвати розгляд питання про Конституцію, для того, щоб створити підстави для Президенти спекулюавати і далі, або витягти частину депутатів в інше приміщення, мотивуючи це тим, що не дають проводити засідання", - зазначив Олександр Мороз. Лідер соцпартії впевнений, що треба провести повторне голосування з Земельного кодексу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: