Лист виправдання знову поставив руба проблему Україна-МВФ

Середа, 12 липня 2000, 18:12
Стосунки України з МВФ знову дістали новий поштовх, цього разу доволі дивний. Якихось два тижні тому після останньої зустрічі український прем'єр вперто повторяв слова керівника останньої місії МВФ в Україні Джуліана Беренгаута про те, що терміни поновлення програми не залежать від дати закінчення другого аудиту НБУ. Казав, що ця тема на зустрічі навіть не зачіпалася.

І тут раптом агенція Інтерфакс-Україна передає, що той самий прем'єр Віктор Андрійович Ющенко направив лист керівництву Міжнародного валютного фонду з проханням врахувати результати другого етапу аудиту Національного банку при розгляді питання про поновлення кредитування України за програмою розширеного фінансування (EFF). Варто нагадати, що результати цього другого аудиту були просто-таки зразково-показовими, особливо порівняно з попереднім. Якщо результати першого етапу аудиту довели, що НБУ подавав в МВФ завищені дані про обсяги золотовалютних резервів країни, то друга перевірка не виявила жодних порушень. Що, як виглядає, і зумовило прагнення Ющенка надіслати листа.

Розповідаючи про цього загадкового листа, Ющенко не проминув зазначити, що результати другого аудиту свідчать про відсутність будь-яких зловживань у використанні кредитів МВФ, а також з надання недостовірних даних про обсяги золотовалютних резервів. Прем'єр не проминув згадати про це під час зустрічі з керуючим директором Групи Всесвітнього банку, виконавчому віце-президенту Міжнародної фінансової корпорації Пітеру Войке.

І така поведінка прем'єра не дивує. Не дарма він казав, що Україні необхідно "статистично і методологічно" довести тему стосунків Нацбанк-МВФ до кінця. "Я найбільш зацікавлений, щоб в цьому питанні була поставлена крапка", - сказав В.Ющенко ще на початку липня. Адже не секрет, що керував Нацбанком в той період, який видався авторам розслідувальних матеріалів у Financial Times особливо цікавим, саме Віктор Андрійович. Який, до речі, і веде зараз переговори з тим же МВФ про відновлення кредитування.

Крім цього, результати аудиту Нацбанку України для міжнародних організацій, що надають кредити, ой, як цікаві, що зовсім не дивно.

Між тим інформацію про результати як першого, так і другого аудиту Національного банку першим же отримав не хто інший, як МВФ, оскільки аудит початково проводився Нацбанком для того, аби довести свою чесність та прозорість власне перед цією організацією. І саме трудами та стараннями працівників МВФ результати обидвох цих етапів аудиту стали відомі громадськості, оскільки ці працівники не полінилися, і випустили по прес-релізу за результатами обох подій.

То що ж нового хотів повідомити МВФ український прем'єр Віктор Ющенко у цьому загадковому листі? Невже "наголосити, що…" і "звернути Вашу увагу на…"? Чи може, щось зовсім інше?

Почнімо здогадки з того, що Віктор Ющенко має надію, що через місяць-півтора "українське питання" буде внесене на засідання Ради директорів МВФ. Нагадаємо, що перед цим буде проведено переговори української урядової делегації в штаб-квартирі МВФ відносно виконання 11 попередніх заходів, які є умовою для поновлення кредитування. За попередніми повідомленнями, ця делегація мала би відбути з Києва 22-24 липня, і глава уряду дуже сподівається на позитивні підсумки майбутніх переговорів. Адже кошти МВФ Україні потрібні, плюс авторитет на міжнародній арені.

Але не слід забувати, що аудит матиме ще третій, завершальний етап. Зрозуміло, що Ющенку явно хотілося би, щоби болюче "українське питання" розглянули одразу ж після результатів останнього, успішного другого етапу аудиту. Бо хто його знає, що там у третьому знайдуть?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування