Президент переміг

Четвер, 13 липня 2000, 18:16
Президентський закон зі змін до Конституції набрав навіть не 226, а 251 голос "за". Цьому, як стало відомо УП, передувала активна обробка лідерів фракцій і окремих впливових депутатів. Власне, перед кожним із них було поставлене питання: або ви голосуєте за президентський закон, або ми з вами розберемося. Цікаво також, що голосування з цього питання почалося раніше, ніж формальне оголошення рішення КС з альтернативного депутатського законопроекту.

Проти президентського закону насмілилися проголосувати 22, ще двоє утрималися із 286 зареєстрованих депутатів. Не голосували 11 парламентарів, до того ж фракція компартії, до якої входить 115 осіб, взагалі не брала участі в голосуванні. Результати поіменного голосування вже з'явилися на сайті Верховної Ради.

Перед початком ранкового пленарного засідання головний комуніст України Петро Симоненко запропонував Івану Плющу "поіменно оповістити список" відсутніх у залі депутатів. Плющ відкараскався від Симоненко, доручивши секретаріату підготувати дані про кількість і причини відсутніх депутатів.

Деякі депутати, наприклад, прогресивний соціаліст Володимир Марченко, спробував нагадати про те, що з хвилини на хвилину Конституційний суд оголосить висновок з депутатського законопроекту, і запропонував колегам відкласти голосування з президентського законопроекту доти, доки не стане відоме рішення КС. При цьому Олександр Єльяшкевич вніс пропозицію про особливу процедуру голосування за внесення поправок до Конституції, за якою кожний депутат після оголошення його прізвища повинен був підійматися і говорити, як він голосує. Прямо як в палаті лордів…

Один з авторів альтернативного закону Анатолій Матвієнко висловився за те, щоб перенести голосування з обох законопроектів на п'ятницю. Але за голосування "за типом палати лордів" висловилися тільки 165 депутатів. Проти голосували всі центристські та правоцентристські фракції.

Отже, президентський закон знову буде направлений до Конституційного суду. І на наступній сесії за цей законопроект повинні будуть висловитися вже 300 депутатів, в чому сумніваються дуже багато політиків і політологів.

А тим часом, Конституційний суд оголосив довгоочікуване рішення з депутатського законопроекту. Зокрема, Суд вирішив, що запропоновані депутатами зміни статусу недоторканості законодавців не відповідають вимогам статті 157 Основного закону. Адже Мороз, Головатий і Матвієнко всього лише запропонували, що депутати не можуть притягатися до карної відповідальності, затримуватися і арештовуватися без згоди Верховного Суду. А стаття 157, зокрема, забороняє змінювати Конституцію, якщо ці зміни приведуть до обмеження прав і свобод громадян.

Однак Суд визнав, що проект цього закону відповідає вимогам статей 157 і 158 в частині змін до статті 90, яка передбачає розпуск парламенту, якщо не сформована більшість, або вони не затвердили бюджет, а також пункту 8 частини першої 106 статті Основного закону (про повноваження президента розпускати парламент).

При цьому, як передає кореспондент УП, КС вирішив припинити ведення справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку про відповідність цього законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції в частині, яка торкається змін до низки статей Основного закону. Подробиці - незабаром…

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування