Президент переміг. Коментарі

Четвер, 13 липня 2000, 18:17
Медведчук "під шумок" хоче позбавити прем'єра права формувати уряд

Перший віце-спікер Віктор Медведчук, коментуючи підсумки голосування по президентському законопроекту, проговорився і заявив, що депутати сподіваються "переконати президента" в необхідності розробки закону, за яким фракції парламентської більшості будуть формувати уряд. При цьому списки кандидатур на пости в уряд, в тому числі і пропозиції по кандидатурі прем'єр-міністра, будуть передаватися президенту, сказав Медведчук.

Таким чином, більшість має намір виторгувати собі по більше прав, під час закріплення своєї відповідальності за діяльність уряду. Всі ці закони, повідомив Медведчук, будуть запропоновані депутатам при остаточному внесенні змін в Конституцію.

Перший віце-спікер повідомив також про законопроекти, що готуються, які визначають умови створення функціонування і припинення існування парламентської більшості. Готується також окремий закон, в якому буде виписана процедура притягнення депутатів до карної відповідальності.

І Медведчук і глава парламенту Іван Плющ сподіваються, що до осені Верховна Рада зможе набрати 300 голосів для остаточного затвердження змін в Конституцію, передає Інтерфакс-Україна.

При цьому Плющ упевнений, що якщо депутати схвалять ці законопроекти в розвиток основних змін норм Основного закону, то проблем з остаточним прийняттям змін не буде.

"Продовження фашизації" в Україні

Позитивне голосування з президентського законопроекту лідер прогресивних соціалістів Наталія Вітренко називає продовженням "фашизації режиму в Україні, коли руйнуються основи Конституції". У інтерв'ю кореспонденту УП вона нагадала, що сам референдум був проведений з найгрубішими порушеннями.

"Це нав'язане парламенту, причому навіть не дали можливості розглянути альтернативний документ. Якщо говорити про конституційні зміни, то не механізм був проголосований 16 квітня, народ України не визначив точно, яким чином розпускати парламент, якщо не прийнятий бюджет або не сформовано більшість. Яка більшість? Який бюджет? Ці питання повисли, і президент їх побачив так, як йому вигідно. Народні депутати бачать це в іншому світлі, але нам у цьому відмовили", - констатувала Вітренко.

"Сьогодні олігархи робили все, щоб улестити президента. Подивіться - всі олігархи були в залі - і Волоков, і Суркіс… Тимошенко патронувала свою фракцію. Вони робили все для того, щоб відвоювати собі особисто те, що їм треба. А що це несе народним депутатам? Не повинен депутат працювати з-під палиці! Страшно, що так, як залякали цих 250 депутатів, восени можуть залякати ще 50", - заявила Наталія Вітренко.

Самі нецензурні вирази

Депутатська група "Відродження регіонів" і більшість в залі підтримали це рішення, доповів журналістам лідер групи Олександр Волков. Подальші цитати приводимо повністю, без купюр, щоб УП не звинуватили в упередженості.

"Вони всі кажуть, що олігархи бояться скасування депутатської недоторканості. Ні, ні хера, б..ь… Олігархи якраз показали, що не бояться цього, а ось ліві, б…ь, комуністи не проголосували жоден. Ось хто боїться!"

На депутатів чинили шалений тиск - Матвієнко

Анатолій Матвієнко, лідер партії "Собор", який проголосував проти президентського законопроекту, заявив журналістам, що "на всіх є компромат і цим компроматом людей змушують йти проти свого переконання".

"Якщо йти такими темпами можна скомпроментувати багатьох", - так Матвієнко прокоментував можливість того, що восени "за" проголосує конституційна більшість (300 депутатів). За словами лідера "Собору" "шалений" тиск чинився в тому числі й на нього.

"Вчора переслідували впродовж дня членів моєї родини, в тому числі чергування міліції напроти під"їзду - я не знаю, чи це збіг обставин, чи це послідовні дії. Сьогодні є - залякування, переслідування, пошук того, за що зачепити, це атмосфера, в яку ми так сміливо робимо спроби вступити, чи вже вступили", - підсумував Анатолій Матвієнко.

Жодного тиску, лише зустріч з президентом

"З самого початку ми закликали виборців не йти на референдум, але народ проголосував "за" і ми, як народна партія, маємо прийняти це рішення, але шукаємо у цих змінах такий варіант, який не призвів би до чергових потрясінь", - прокоментував голосування своєї фракції лідер Українського народного руху Юрій Костенко.

Фракція УНР на відміну від удовенківського руху не забезпечила зразково-показового голосування - 4 депутати проголосували "проти", хоча сам Костенко - "за". В той же час він не підтвердив інформацію про те, що в останню ніч на депутатів чинився шалений тиск. "Наша фракція зустрічалась сьогодні з президентом, і тиску ми не відчули", - сказав Юрій Костенко.

У подальшому можуть виникнути проблеми, а можуть і не виникнути...

"Мені здається, що президенту вдалося переконати значну частину депутатів у тому, що він підтримає прийняття законів і змін до законів перед тим, як буде остаточне голосування. Як мені відомо, була зустріч президента з лідерами фракцій де він їх переконував у цьому", - повідомив журналістам політолог Михайло Погребинський.

"Можливо, у подальшому будуть проблеми при підготовці і прийнятті відповідних законів. Може так статися, що для того, щоб підготувати закони, які надають зміст поняттю президентської більшості, або права президента розпускати парламент, може виникнути необхідність вносити зміни і в інші статті Конституції. Якщо це буде не чітко виписано, це може стати приводом для політичної кризи. Якщо піде нормальний процес для узгодження всіх моментів пов'язаних з імплементацією, можна буде набрати і 300 голосів восени", - вважає політолог.

Тенденція, однако

"Якщо відкинути ейфорію, треба зазначити, що далі буде важкий і клопіткий процес напрацювання змін до Конституції. Це лише перший крок - демонстрація політичної волі до зняття конфронтації, до співпраці", - так вважає депутат Дмитро Табачник, який нещодавно увійшов до складу групи "Трудова Україна". Лідер цієї групи Андрій Деркач забезпечив стовідсоткове голосування "за", демонструючи свою "пропрезидентськість".

Щодо депутатського проекту, то Дмитро Табачник вважає рішення Конституційного суду "поразкою Мороза" і "перемогою більшості". На його думку це цілком закономірне рішення не тільки з юридичного, а і з політичного боку.

"Я думаю, що КС в принципі прийняв рішення про те, про що я вже говорив: одним законопроектом навіть через розгляд КС не можливо змінити ситуацію в Україні. Ситуація у країні визначається тенденціями і роботою потужних політичних сил - це аксіома не лише для України, і українського велосипеду в цій політичній боротьбі і ситуації не може бути. Можна сказати, що партії, які підтримують президента Кучму, отримали кілька разів потужну перемогу: на парламентських виборах (і, як наслідок цього, створили більшість), під час президентських виборів 99 року, і третій раз - на референдумі. Вимальовується певна тенденція, яка закріплена роботою і партій, і депутатських груп, і тих сил адміністративного ресурсу, які підтримали президента. Змінити розклад сил одним законопроектом не можливо, навіть сподіватись на таку ситуацію було б ілюзорно. Це жорсткі реалії - подобаються вони комусь, чи не подобаються", - по своєму розставив всі крапки над "і" Дмитро Табачник.

Проголосував "за" - втратив повагу Мороза...

Лідер Соцпартії Олександр Мороз вважає, що перше голосування - це "тільки початок", і на наступному етапі 300 голосів не наберуть. Він впевнений, що зможе довести до кінця роботу із внесення змін до Конституції згідно зі своїм проектом.

"251 депутат підписався під тим, що вони зрадники України, зрадники Конституції, державності. Я маю всі підстави про це говорити. У них були різні підстави: одні просто запроданці, інші під тиском, інші залежні якимось чином, хтось просто через слабкість характеру, але суті це не міняє. Це ганьба для парламенту, а середи тих хто голосував "за" були люди, яких я щиро поважав до сьогоднішнього дня, які працювали серйозно над проектом Конституції і шість років віддали цій невдячній, але благородній справі. А тут примусили голосувати кого хабаром, кого шантажем, кого загрозою", - заявив журналістам один з розробників альтернативного проекту Олександр Мороз.

Даєш 300 голосів!

"Я вважаю, що 49 голосів це не так багато, щоб не можна було набрати конституційну більшість",- так спрогнозував в інтерв'ю кореспонденту УП осіннє голосування зі змін до Конституції представник президента у парламенті Роман Безсмертний. "Якщо корегувати у тексті положення і зміни, які вносяться, враховувати політичні, політико-фінансові інтереси, то це цілком підйомна для парламенту річ набрати 300 голосів", - зазначив він.

Імплементація може допомогти навіть вийти із в'язниці

Голова комітету з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Юрій Кармазин заявляє, що голосування відбувалось під тиском.

"До мене підходило більше десятка депутатів і розповідали про тиск, який на них чинився. Розповідали, як їх викликали з лікарняного, з відпусток для того, щоб вони проголосували. Ставились різні умови, починаючи від того, що одній фракції заявили: "один із близьких людей до фракції буде випущений із тюрми", і закінчуючи тим, що декому казали, що їх почнуть перевіряти податкові або інші контролюючі органи", - повідомив Кармазин в інтерв'ю УП.

Відповідаючи на питання про те, хто міг чинити такий тиск, Кармазин поставив риторичне запитання: "Хто сьогодні має реальні важелі впливу в цій країні?". І одразу сам відповів: "Тільки президент". Кармазин ще раз нагадав, що голосування про депутатську недоторканність було "абсурдним", оскільки після внесення змін вона "стає абсолютною" і "таким чином буде похована" боротьба з організованою злочинністю. Він зробив припущення, що "це робиться спеціально олігархами для того, щоб їх недоторканність була абсолютною, а про це ще не говорять, не здогадуються".

А комуністи проти!

Президентський проект змін до Конституції має більше запитань ніж відповідей, вважає лідер комуністів Петро Симоненко. В інтерв'ю журналістам він сказав: "Президентський проект не дає відповіді на запитання, що таке більшість. Більшість може бути утворена тільки на засадах узгодження, під час виборчої кампанії, принципових позицій програм тих чи інших партій, які ідуть на виборчу кампанію. По-друге, припустимо, що уряд подав бюджет, в якому видаткова та прибуткова частина - 1 гривня. Як приймати такий бюджет? Ну розгонять ВР, а хто тоді взагалі буде приймати бюджет? Ця невизначеність стосується і питання недоторканності, яка стає ще більшою. Пропозиція про двопалатний парламент буде сприяти посиленню регіональних кланових структур і посиленню впливу кланів на ВР".

Від УП додамо, що до останнього моменту спостерігачі очікували, що комуністи зірвуть засідання у четвер, і не дадуть проголосувати президентський законопроект. Але вони вели себе достатньо спокійно і просто не брали участі у голосуванні з будь-яких законопроектів. Дехто в кулуарах парламенту зробив припущення, що Симоненко знову "домовився" з Кучмою.

Якщо владі буде потрібно…

Восени парламент не набере 300 голосів, впевнений політолог Віктор Небоженко, однак допускає, що якщо тиск на депутатів буде тривати, то можливий будь-який варіант.

У інтерв'ю кореспонденту УП він заявив, що "300 голосів у ВР з серйозного політичного питання - це маленька революція, а ми настільки хворі, що нам не можна допускати таких голосувань". Кажучи про факт тиску, він зазначив, що це "дуже складна робота включення депутатів в ухвалення державних рішень у той або інший спосіб, але це не залякування, оскільки є система, за якої депутати голосують так, як вигідно владі". "Це система", - сказав політолог.

Коментуючи політичний аспект рішення КС, Віктор Небоженко сказав: "Слава богу, що до закінчення сесії з'явилося рішення КС, і він не зіпсував свого внутрішньополітичного іміджу - видав хоч якесь рішення".

Загалом, як передає кореспондент УП, настрій депутатів у четвер кардинально відрізнявся від того, який був у день обговорення президентського проекту. Тоді навіть члени більшості мали сумніви у тому, що набереться 226 голосів, а прогноз на осінь був дуже песимістичним. А після голосування, навіть від противників проекту, можна було почути, що 300 голосів на наступній сесії не є проблемою. Багато-хто з депутатів, які голосували "за" не приховував своїх негативних емоцій, усім своїм виглядом демонструючи, що голосували вони не так як хотіли і активно розповідали про це своїм колегам, що знайшли в собі сили не піддаватись на тиск.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News