Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Бельгії хочуть бачити наших людей. Можливо за гратами

Четвер, 13 липня 2000, 18:27
Слідчі органи Бельгії розглядають "декілька справ" стосовно високопосадових осіб України. Таку сенсаційну новину повідомив посол Бельгії в Україні Пьер Вазен, але не назвав при цьому, імен чиновників, що підозрюються в нечесних справах.

Посол поскаржився, що "через посольство Бельгії в Україні слідчими органами Бельгії було направлено декілька запитів українським компетентним органам", але відповіді від української сторони так отримали.

У бельгійці урвався терпець писати запити до різних державних органів України і вони вирішили самі вивчити ситуацію на місці. Ймовірно, правоохоронці Бельгії на зустрічах в міністерстві іноземних справ, Генпрокуратурі й парламенті не приховували імен ледей, яких підозрюють. Поки людина не визнана винною, ніхто не може назвати її злочинцем. Але посол Бельгії ясно дав зрозуміти, що частина потенційних злочинців сидить в парламенті. Він, наприклад, сказав, що їм у Бельгії дуже допомогло б скасування депутатської недоторканості. "Якщо з людини, яка знаходиться під слідством, буде знятий імунітет, вона буде допитана у Бельгії і буде розпочато всю процедуру", - сказав посол. Хто, крім президента, суддів, депутатів (поки) і дипломатів володіє імунітетом?

Досі Бельгія у багатьох політиків в Україні асоціювалася, головним чином, з прізвищем Олександра Волкова. У цій країні, як свідчать дані парламентського комітету із боротьби з корупцією і організованою злочинністю, давно "мають зуб" на наближену до президента Кучми, таку простодушну на вигляд людину з хижим прізвищем. Серед імен, які називалися одним колишнім прокурором в кулуарах парламенту за досить великого скупчення журналістів - ім'я колишнього міністра зовнішньої торгівлі Сергія Осики, а також сина самого високопоставленого в минулому чиновника в Україні.

Міністр внутрішніх справ Бельгії Антуан Дюкен, аргументуючи свою відмову розголошувати імена підозрюваних, заявив, що "Бельгія є правовою державою, і всі слідчі дії забезпечуються конфіденційністю".

Він повідомив, що у Бельгії стурбовані наявністю в Україні кримінальних структур, які "відправляють великі партії" нелегальних мігрантів в Бельгію і Європу (не відомо, чи в цьому звинувачують високопоставлених чиновників). Тому міністр приїхав у Київ, щоб запропонувати спільно боротися з нелегальною міграцією і торгівлею людьми, організованою злочинністю, корупцією і відмиттям брудних грошей. "Якщо ми хочемо мати результати у боротьбі з криміналітетом, міжнародна співпраця просто необхідна", - передає слова бельгійського міністра Інтерфакс-Україна. Геополітичне положення України позначається і на поширенні злочинності - внаслідок свого географічного положення, Україна є "дуже важливою транзитною країною" для кримінальних груп, що займаються нелегальною міграцією.

Бельгієць пропонує підписати міжурядову угоду з Україною про "поліцейську кооперацію". Ще у далекому 1998 році Міністерство внутрішніх справ Бельгії направило в уряд України проект угоди про поліцейську кооперацію, але відповіді немає досі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування