Ющенко: "Нам є що сказати, хоч скромні позитивні зміни ще мало хто відчуває"

П'ятниця, 14 липня 2000, 18:33
Уперше в історії незалежної України уряд звітує перед парламентом про перебіг виконання своєї програми. Уряд Ющенка і до цього багато в чому відрізнявся від своїх попередників - більш відкритий, наймолодший, єдиний, названий "урядом реформаторів".

Дуже багато хто покладає останні надії на Ющенка. "Якщо не він, то хто ж?". Якщо він не впорається, якщо не вистоїть його команда, то наступний уряд буде характеризуватися зовсім іншими словами. Ми все ще сподіваємося, але вже давно чекаємо…

Звіт уряду за 6 місяців роботи, названий "Реформи заради процвітання", роздали всім депутатам напередодні виступу в парламенті прем'єра Ющенка.

Сам документ, як передає Інтерфакс-Україна, складається з преамбули і 12-ти частин, кожна з яких характеризує визначений напрям діяльності уряду. Перший і найбільш великий за обсягом розділ звіту присвячений "розв'язанню насущних соціальних проблем". "Всі питання, над якими працював уряд, розглядалися через призму того, що це дасть кожному українцеві і як вплине на покращення його добробуту", - сказав прем'єр, виступаючи перед депутатами.

Ющенко звертався не тільки і не стільки до парламентарів. Сподіваючись на те, що його почують прості люди, він зробив кілька заяв, звернених до народу. Зокрема, він заявив, що уряд підтверджує прагнення побудувати в Україні "ефективну соціально орієнтовану економіку". У цьому напрямку вже зареєстровано окремі успіхи. За шість місяців роботи уряду грошові прибутки населення збільшилися порівняно з першим півріччям минулого року на 11,8%, а ВВП - на 5,4%. Грошова оплата праці виросла в реальному численні на 8%, а виплата пенсій, стипендій, допомоги - на 2%.

"Я обіцяв, що в цьому році позбудемося заборгованостей з виплат пенсій. Борги минулого року погашено повністю. У цьому році заборгованість скорочено на 32%. Сьогодні 62% українських пенсіонерів вчасно отримують пенсію, і не мають боргів. Жодна бідна людина в країні не залишиться без підтримки", - заявив прем'єр, дохідливо пояснюючи успіхи свого уряду на графіках.

Кабінет міністрів готовий почати розяснювальну кампанію для населення з приводу повернення повного обсягу всіх втрачених заощаджень. "Процедура розв'язання питань, пов'язаних з компенсацією знецінених внесків і заощаджень" буде представлена депутатам уже восени. Цей механізм дозволив би сплатити всі борги в найближчі 5-8 років. Прем'єр не розкрив змісту своїх пропозицій, але не виключив, що борги частково будуть гаситися за рахунок оплати комунальних послуг, плати за освіту та надання медичних послуг.

Прем'єр побіжно помітив, що шляхи вирішення цієї проблеми, які пропонує парламент, є нереальними і не можуть бути реалізовані в жодному з бюджетів, оскільки "багато в чому формувалися на популістській основі". Він не хотів зачіпати ні депутатів, з якими має намір підписати перемир'я, ні з тими, хто очолював відповідні комітети і зараз перейшли до виконавчої влади.

За даними Кабміну, за час роботи уряду Ющенка вперше з'явилася надія у іноземних інвесторів. За перше півріччя обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України становив $378,7 млн., що майже в півтори рази перевищує аналогічний показник за січень-червень минулого року.

Прем'єр перерахував усі позитивні досягнення уряду, починаючи від приросту реального ВВП на 5%, і закінчуючи відмовою від зовнішніх запозичень і скороченням боргів. Але разом з тим, він визнав, що прості люди ще не відчули на собі цих досягнень. "Нам є що сказати, однак це все ще скромні зміни, які маловідчутні для більшості населення", - визнав прем'єр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування