Президент повчає уряд і депутатів. Вже вкотре…

Субота, 15 липня 2000, 18:39
Депутати! Займіться ділом!

Президент розпустить парламент "тільки в крайньому випадку", хіба як робота його адміністрації не призведе до згуртування більшості у складі 300 депутатів.

Саме такий висновок напрошується з виступу президента на спільному засіданні Ради регіонів і Кабінету міністрів. Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, президент вважає, що розпуск парламенту "це не проста процедура". "Президент жодної країни, окрім крайніх випадків, не зацікавлений в розпуску парламенту", - цитує агентство Кучму.

Як завжди, в одній фразі президент і погрожує, і заспокоює одночасно. "Заспокійливий пасаж" прозвучав так: "Президент як ніхто інший зацікавлений в політичній стабільності, в спільній роботі парламенту і уряду над розв'язанням існуючих проблем". В пам'яті журналістів УП, такі заяви з вуст гаранта Конституції звучать кожного разу в момент загострення відносин між ним і парламентом. Оскільки контакти між законодавчою гілкою влади і главою держави не можна назвати по-іншому, ніж "військові дії", освідчення в миролюбстві президент декларує, як мінімум, раз у місяць.

А поки що президент, користуючись нагодою, і знов не до речі, став роздавати депутатам завдання на літні канікули. Депутати не можуть відпочивати, коли країна в кризі, а президент невпинно думає про долю народу! Він доручив законотворцям до осені розробити "всі законопроекти", що стосуються імплементації рішень референдуму. І тут же пояснив, що йдеться про закони, які визначають діяльність парламентської більшості й меншості, механізм призначення уряду, а також про законопроект, який визначає депутатську недоторканість і умови розпуску парламенту. Останнє архіважливо…

Президент дбає про народ

Спільне засідання Ради регіонів і Кабінету міністрів стало черговою трибуною для показового повчання уряду.

Кучма, наприклад, знову згадав про необхідність "визначитися з корективами, які потрібно внести в роботу уряду".

"Не заперечуючи позитивних результатів" в роботі Кабінету міністрів, Кучма вкотре закликав уряд : "не треба абсолютизувати результати, впадати в ейфорію".

Позитивні зміни в економіці "ще не позначилися на житті людей", вважає Кучма, і ми йому відразу віримо. Адже хто, як не президент краще за всіх знає, як живеться тим, хто кожний ранок встає, їде на роботу, не знаючи, чи виплатять їм зарплату, пізно увечері в переповненому метро повертається додому і дивиться УТ-1? Це народ, а президент думає про нього кожного ранку, смаруючи маслом канапку.

Президент дав зрозуміти, що буде судити про роботу уряду за ситуацією в соціальній сфері. І тут він пригадав, що Кабінет міністрів взяв на себе зобов'язання до кінця поточного року погасити заборгованість по зарплаті. УП має кращу пам'ять. Сам президент, балотуючись на другий термін, декілька разів ставив нові часові рамки для погашення заборгованості. Наприклад, до середини 1999 року. Після цього, терміни ще неодноразово переносились. Дивно, але йому хтось повірив…

Розв'язання соціальних проблем, нарікав далі президент, було квінтесенцією послання президента і програми уряду, але "аванси" парламенту, який затвердив програму "поки не виправдалися". У цей момент Кучма з жалем зазначив, що "розходження між словом і ділом - наша хвороба". Він знає, про що говорить.

На засіданні Кучму весь час тягло на медичну тему. Наприклад, він запропонував вирішувати проблеми "або хірургічно, або терапевтично". А трохи згодом він все ж підтвердив, що знає прагнення простого народу. "Я вважаю недопустимою ситуацію, коли людина йде в лікарню, і несе з собою ліки. Це взагалі жах. Більшість людей не має такої можливості", - з гіркотою в голосі вимовив президент.

Колектив УП в процесі освіження в пам'яті обіцянок, даних Кучмою під час виборчої кампанії. Скоро ми нагадаємо Леоніду Даниловичеві про завдання, які він так і не виконав, розповімо про хворобу президента, яка називається "розходження між словом і ділом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування