Польща і Україна продовжують консультації про газопровід з Росії

Субота, 15 липня 2000, 18:41
Польський уряд як і раніше розмірковує над тим, що більш потрібно державі - 900 млн. доларів щорічно або добрі відносини з Україною. Судячи за все, терези схиляються до першого.

У суботу в Польщі після переговорів з українським прем'єром Віктором Ющенко прем'єр Польщі Єжи Бузек дав зрозуміти, що його уряд не виключає можливості участі у будівництві другої гілки газопроводу "Ямал-Європа" для транспортування російського газу поза територією України.

"Представники в уряді Польщі вважають, що будівництво газопроводу не загрожує енергетичним інтересам України", - пояснив свою позицію Бузек, додавши, що це питання буде вирішуватися в рамках стратегічних відносин між Україною і Польщею.

Консультації з цього дуже гострого для України питання продовжаться наступного тижня. Сторони домовилися про переговори між міністром економіки Польщі і одним з віце-прем'єрів України з приводу енергетичної співпраці.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, вперше польська сторона заявила про підтримку будівництва газопроводу поза Україною у лютому. Тоді замміністра економіки Польщі Ян Шлазак в листі до РАТ "Газпром" заявив, що польське міністерство економіки "загалом підтримує" цю пропозицію російської компанії. Цей проект дозволив би переорієнтувати експортні газові потоки з Росії на Західну Європу в обхід України, яку російська сторона неодноразово звинувачувала в несанкціонованому відборі газу.

За даними експертів, проект користується підтримкою кінцевих споживачів газу, зокрема, в Німеччині. Переговори ще продовжуються. Реалізація проекту почнеться наступного року після завершення приватизації словацької газотранспортної компанії SPP.

Разом з тим, "Русский журнал" наводить виправдання президента Польщі Олександра Квасьнєвського у відповідь на обвинувачення ряду політиків у зраді українських інтересів на користь російській стороні. Зокрема, польський президент запевнив, що Польща не буде брати участь у будівництві газопроводу, якщо це зашкодить українським інтересам.

"Росіяни запропонували проект будівництва нового газопроводу, який пройде через Білорусію і Центральну Польщу незалежно від побудованого раніше газопроводу Ямал - Західна Європа. Голова "Газпрому" Рем Вяхирев стверджував у бесідах з нами, що прибуток польської сторони від транзиту становитиме 900 млн. долл. в рік. Ця пропозиція була висловлена із запевненням, що воно не носить антиукраїнського характеру". Президент Польщі, з його слів, "двічі попереджав, що Польща не дозволить порушити українські інтереси - і в розмові з Путіним, і на пленарній зустрічі делегацій… Нас заспокоїли, що таких намірів у російської сторони немає, і у випадку, якщо переговори продовжаться, існує шанс залучення України у цей проект", - приводить інтерв'ю Квасьневського "Русский журнал", що було опубліковане в польській "Газеті".

Через цей новий газопровід планується перекачувати більше половини газу, який проходить через Україну на захід Європи, пише "РЖ". Український експерт заявив "Газеті", що це ніж в спину України... На що президент Польщі відповів: "Про це не може бути і мови. Польська державна позиція, моя політика, діяльність уряду - нічого не робити проти України. Ні з якої сторони! Однак ми повинні проаналізувати ситуацію і подумати, що зробимо, якщо росіяни - про що вони кажуть - відправлять свій газ на Захід газопроводом по дну Балтіки. Тоді втратять і поляки, і українці..."

"РЖ" приводить наступні витримки з інтерв'ю:

"- Як росіяни переконували будувати газопровід в Польщі?

- Президент Путін сказав нам, що в Західній Європі існує великий інтерес до цього проекту. Що цей проект абсолютно не направлений проти України, хоч Росія чекає упорядкування ситуації з транзитом і проводить переговори з Києвом. Я буду в найближчі дні розмовляти з президентом України Леонідом Кучмою, тому що це загальна польсько-українська проблема і ми повинні подумати, чи є спосіб, щоб ні Польща, ні Україна не втратили.

- Чи є?

- Підкреслю, що рішення буде прийняте урядом. Ми повинні провести серйозний аналіз реальності цих проектів, прибутків від нового газопроводу і т.д. Треба знайти рішення, яке виявиться корисним для всіх, в тому числі і для України. Але будемо пам'ятати, однак, що існує залізний політичний принцип - нічого не робимо проти України і про все інформуємо українську сторону"
.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування