Київ мовчить. Росія переживає

Понеділок, 17 липня 2000, 18:47
Поки у Львові організовують дружини з українізації і забороняють "вульгарну іншомовну пісню", а Свистунов верещить на всю Росію про притиснення прав росіян в Україні, офіційний Київ неначе води в рота набрав. Український МЗС, вочевидь, керуючись думкою "поспішиш - людей насмішиш", зберігає горде мовчання. Якщо до цього така позиція насторожувала лише росіїських журналістів, то тепер своє "фе" висловили й офіційні представники Росії.

Так, посольство Російської Федерації в Україні чекало-чекало, не витримало, і висловило стурбованість відсутністю офіційної реакції Києва на події у Львові. Як зазначив у понеділок у Києві посол Росії в Україні Іван Абоімов, відсутність офіційної оцінки тому, що відбувається, сприймається деякими ініціаторами антиросійської кампанії як "заохочення українською владою таких дій і в майбутньому". Про це повідомляє агенція Інтерфакс-Україна.

На думку посла, спроби використати ім'я трагічно загиблого українського композитора Ігоря Білозора носять "спекулятивний характер", і направлені на розпалювання українсько-російського розбрату радикальними націоналістами.

Росію також турбують дії львівської влади, які "створюють умови для розкручення антиросійської кампанії". Зокрема, стурбованість Росії спричиняє створення спеціальних загонів з українізації.

Скоріш за все, посол мав на увазі ті загони, що створюються у Львові під егідою міської організації Української республіканської партії. Щодо них зараз ведуться переговори між активістами загонів і керівництвом УМВС про легалізацію і надання цим загонам статусу народних добровільних дружин. До зараз ці загони встигли наклеїти на установи, де використовується російська мова, яскраво-червоні наклейки з чорним написом "Московська отрута! Обережно - русифіковано". Переважно такі зразки можна помітити на вікнах газетних кіосків і магазинів.

За словами посла, досі не отримано відповіді на ноту російського Міністерства закордонних справ, скеровану до зовнішньополітичного відомства України 7 червня. Посла також турбує "неприємний збіг" подій у Львові з прийняттям Конституційним Судом України рішення про неконституційність закону про ратифікацію Європейської Хартії регіональних мов і мов меншин. Посол Росії надіється, що у Верховній Раді України "переважить тверезий підхід, і Хартія буде ратифікована".

Щоб відновити систему противаги, Абоімов заявив, що Росія буде вживати всіх заходів "із захисту прав співвітчизників за кордоном", але мирним шляхом на основі закону і міжнародного права. Таким чином, російський посол, очевидно, хотів зробити закид про постанову Львівської міськради "Про захист звукового середовища", де введено мораторій на виконання "вульгарних іншомовних пісень", на яку також жоден столичний чиновник не відреагував.

А Київ все мовчить...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...