Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко думає про Пинзеника, а Азаров - про відпустку

Понеділок, 17 липня 2000, 18:48
Що би не говорили всілякі лідери партій та політологи, а уряд собі знає. Вже місяць, як всі пророчать на посаду міністра економіки лідера партії "Реформи і порядок" Пинзеника. І ось, в понеділок у Києві прем'єр-міністр України Віктор Ющенко заявив, що Кабмін розглядає можливість роботи в уряді народного депутата Віктора Пинзеника.

Так, відповідаючи на питання журналістів про можливе призначення Пинзеника до складу уряду, прем'єр зазначив: "Те, що ми проробляємо таку можливість, це так, але те, що це станеться, я не хочу стверджувати". Про це повідомляє агенція Інтерфакс-Україна.

Ющенко не проминув підкреслити, що в цьому питанні враховується позиція не тільки уряду, але і самого Пинзеника. "Є системні умови, які треба виконувати, і я не можу гарантувати, що ті умови, які ми хочемо поставити, можуть бути прийняті Віктором Михайловичем (Пинзеником - УП) або кимсь іншим", - підкреслив він.

Як до цього писала УП, Пинзеник вважав, що крісло міністра економіки для нього "зашироке". Хоча, можливо, його думка вже змінилася, і він замислився про вагу ноші в період кризи. Принаймні, за останній місяць - час, поки мусолиться тема про призначення Пинзеника в уряді, - бідолашного Віктора Михайловича з питаннями про пропозиції вже просто замучили. За свідченнями кореспондента УП, коли необережний журналіст одної з українських газет вирішив поцікавитися на цю тему думкою Пинзеника, у відповідь почув роздратоване: "Ні, в український уряд мене не запрошують. Запрошують в американський!"

Як би там не було, але Ющенко запевняє, що уряд проводить "посилені консультації" з визначення кандидата на посаду міністра економіки.

Посада, до речі, вже доволі довго залишається вакантною, не дивлячись на те, що в країні криза. Як тільки попередній міністр економіки - Сергій Тигипко - заявив про своє бажання брати участь у довиборах до парламенту, вона опустіла з причини відпустки Тигипка. Тепер же, коли екс-міністр отримав депутатський мандат, посада начебто раптом звільнилася.

Стосовно же Віктора Пинзеника, то він має практику роботи в українському уряді, де з 1995 до 1997 року він займав посаду віце-прем'єра з питань економіки. Крім цього, пан Пинзеник може похвалитися вченим ступенем - він доктор економічних наук, професор. За час роботи в державних органах прославився ринковими поглядами, за які неодноразово критикувався комуністами.

Хоча, з іншого боку, саме через цю практику та власну самооцінку, подейкують деякі українські газети, Пинзеник на крісло міністра сісти не захоче. Звичайно, не ноша йому заважка. Справа в тому, що Віктор Михайлович має надію на посаду не нижче вже знайомого йому крісла віце-прем'єра.

Але біда в тому, що таких вакантних ставок в українському уряді просто немає. Тому, за деякими джерелами, з'являється ще один варіант, в результаті якого країну очікують зміни.

Так, розігрується хід конем. Теперішній віце-прем'єр Юрій Єхануров іде на вакантну посаду міністра економіки, на його місце призначають главу Державної податкової адміністрації Миколу Азарова, а для Пинзеника малюють нове місце в уряді, яке називатиметься віце-прем'єр з економічних питань. Здавалося би, усі задоволені, але є одне "але".

У понеділок Азаров заявив, що не збирається йти на посаду одного з віце-прем'єрів. "Ті, хто розраховував на мій відхід, обманулися. Я нікуди не маю намір переходити", - сказав він, додавши, що через тиждень має намір піти усього-навсього у відпустку.

"Мою заяву про відпустку президент уже підписав. Але повинен сказати, що у нас дуже хороша команда заступників, і, впевнений, мій відхід у відпустку в жодному випадку не послабить податкову адміністрацію", - сказав Азаров.

Звичайно, згадувати паралелі з "передвиборчою" відпусткою Тигипка тут зовсім не доречно. Хоча дуже логічно, особливо після слів про заступників.

Але, якщо слідувати вищезазначеному плану, то, якщо Азаров залишається в Податковій, в його розробників життя лише полегшується. Можна Єханурова тихо посунути на місце міністра, а Пинзеника - на віце-прем'єра.

Тоді і люди задоволені, і місця зайняті, і Азаров відпочине.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування