Шантаж + гроші + залякування = 300 голосів?

Вівторок, 18 липня 2000, 18:56
Українське політичне життя разом з президентом та Верховною Радою пішло у відпустку. Так може здатись на перший погляд, але політичні і владні структури не на хвилину не припиняють працювати, оскільки у кожного є мета, заради якої можна відмовитись і від відпочинку. Восени другий етап імплементації. Яким він буде? Різні політики підходять до цього питання по-різному, але більшість сходиться на тому, що 300 голосів Верховна Рада набере.

Представник президента у парламенті Роман Безсмертний впевнений, що "49 голосів це не так багато, щоб не добрати". Безсмертний наголосив на тому, що їх можна наскребти за рахунок, по-перше, змісту тих положень, які необхідні для уточнення президентського проекту, по-друге, реалізації певних політичних інтересів груп. Сьогодні за його словами можна вирахувати групи, інтереси яких не враховані при цьому голосуванні.

"Якщо ми не реалізуємо ідею двопалатності, або недоторканості, це буде торпеда, яку будуть весь час запускати. Необхідно реалізувати рішення референдуму з максимальною користю для держави через кореляцію змісту. Я не бачу негативу у цьому - це тільки погана гра акторів", - зазначив Безсмертний.

Лідер депутатської групи "Солідарність", яка, до речі, поповнюється з кожним днем і стає дедалі сильнішою, Петро Порошенко вважає, що "у такій редакції президентські зміни не наберуть 300 голосів".
"Необхідно по іншому шукати компроміси і уточнювати процедуру внесення змін до Конституції, необхідно визначитись, чи варто враховувати думку депутатів. В доопрацьованому вигляді цей законопроект матиме шанси на проходження. А в такому вигляді, як сьогодні, це абсолютно нереально", - зазначив Порошенко, якого вважають політиком завтрашнього дня.

Лідер Соцпартії Олександр Мороз впевнений, що президентський проект "300 голосів не набере". "Я не думаю, що до 251 зрадника додасться ще 50, бо на час розгляду питання по суті з'явиться досить аргументів для того, щоб люди прозріли і подумали, кому вони служать, точніше прислужуються", - висловив сподівання Мороз і додав, що розуміє, "що лакейство не здатне перероджуватися на благородство, але...".

На думку автора "загубленого" альтернативного проекту змін до Конституції, "люди потім можуть змінити свою точку зору на президентський проект, мотивуючи це тим, що на першому голосуванні вони просто "підіграли".

Політик дня сьогоднішнього, лідер фракції СДПУ(О) Олександр Зінченко називає перше голосування "політичним" і вважає, що політичного голосування конституційною більшістю не буде. "Я завжди виступав за те, що наслідки референдуму мають голосуватись у тому вигляді, в якому були подані питання безпосередньо на референдумі і без політичних коментарів Конституційного суду".

"Якщо зміни не протирічять Конституції, то всі решта питань про двопалатність, недоторканність і т.д., мають вводитись виключно поправками до законів. Якщо результативно працювати і ввести у відповідні закони ці поправки і вони запрацюють, то тоді 300 може бути", - впевнений Зінченко, який у разі не затвердження змін до Конституції прогнозує прояв "політичної сили".

Колишній віце-спікер, лідер партії "Вперед, Україно!" Віктор Мусіяка, вважає, що "восени може бути 300 голосів". "За рахунок лівих", - зазначив він і додав, - " я майже впевнений, що вони будуть, якщо президент і його оточення продемонструють механізми, які вони можуть включити, у разі, якщо не буде вистачати голосів".

"В нас перелякана більшість і меншість, яка взагалі весь час у кущах сидить, і тому українська політика надзвичайно прогнозована і нецікава. Якщо після цього схвалення може бути включений механізм, який виходить за межі конституційних засад, може долучитися до цього Верховна Рада, уряд, президент, які робитимуть спільні заяви, звернення до народу і т.д. Тоді вони можуть провести ще один референдум і все неконституційне зробити конституційним", - спрогнозував невеселе майбутнє Віктор Мусіяка в інтерв'ю УП.

"Розпустити парламент на законних підставах, якщо не набереться 300 голосів, не можна", - нагадав закони "зелений" Сергій Курикін і додав, що "якщо президент готовий іти на неконституційні дії - це справа його совісті, і всі ми колись будемо відповідати перед богом".
Менш лірично висловлюється лідер прогресивних соціалістів Наталя Вітренко, яка також не має сумнівів у тому, що 300 набереться. "До осені можуть набрати ще 49 голосів (на першому етапі "за" президентський проект проголосував 251 депутат - УП). Я думаю, що будуть відривати шматки від тих же комуністів, соціалістів, пропонуючи їм "манну нєбєсную" і тут же залякувати. Наслідки - зруйнування державності України і скочування у фашистський режим. Якщо представницькі органи влади не мають самостійності, а з парламенту роблять приладдя для диктатора (а диктатор потім зміниться - Кучма - надто м'якотілий), той, хто заскакує у це крісло, отримує можливість з країни "гнуть баранки".

Це трагедія для країни. Я зі свого боку буду робити все для того, щоб Рада Європи діяла у відношенні до України, а під депутатами, які проголосували - земля горіла", - захоплено промовила вічний революціонер Наталя Вітренко.
Інший опозиціонер Анатолій Матвієнко (щоправда не вічний - він поміняв партію влади на опозиційність) вкотре веде мову про необхідність потужної правої опозиції. "Нам потрібно створювати праву опозицію, цього боїться президент, який зводить все до протистояння з лівими.

Якщо зробимо це - не буде 300", - зазначив Матвієнко, який зізнався, що до останнього не вірив навіть у цифру 226. Він розповів про різні способи шантажу та залякування, які застосовуються до депутатів. "Якщо буде продовжуватись, те, що робиться сьогодні, - пошук компромату, залякування, шантаж, слабкість духу багатьох патріотів, влада зможе набрати і 300 голосів," - погоджується навіть "непримиренний" Анатолій Матвієнко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування