Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Третя сила врятує Україну?

Вівторок, 18 липня 2000, 18:59
Після формального закінчення чергового політичного сезону деякі політики продовжують плідно працювати, готуючись до осені, й відповідно, не поспішають відпочивати, а навіть створюють нові партії, хоча б за рахунок об'єднання старих. Нещодавно Партія регіонального відродження України, партія Солідарності, Партія Труда, партія "За красиву Україну", Всеукраїнська партія пенсіонерів об'єднались у єдину партію, про що їх лідери урочисто повідомили журналістам у вівторок. На цей час існує лише декларація про об'єднання, а сама ж партія під новою назвою має з'явитись у жовтні.

Політичну ідеологію нової структури розробив народний депутат Володимир Семиноженко, який для її визначення вживає термін "новий центризм", так звана "третя сила" між лівими і правими. У спільній заяві лідерів партій наголошується на тому, що мета об'єднання: "утвердження сучасної моделі, в якій органічно поєднались би економічна ефективність ринку, принципи політичної відповідальності і соціального захисту". Голова Партії регіонального відродження України Володимир Рибак зазначив, що на сьогодні дуже важливим є "децентралізація влади" та "посилення ролі регіонів". Регіональну направленість нової структури підтвердив і голова Партії труда Володимир Ландик - "необхідно починати реформи з підприємств, районів, міст". А за словами лідера партії Солідарності Петра Порошенка, "на сьогодні партії, яка представляє регіони в центристському спектрі не існує".

Оглядачі зазначають, що нове політичне об'єднання створюється під конкретну особу - Петра Порошенка, хоча він сам в інтерв'ю УП спростував це припущення. "Головна наша теза - це збереження механізму демократичності, відкривається загальнопартійна дискусія щодо принципів об'єднання і щодо можливого лідера, і я не маю гарантованих лідерських амбіцій", - сказав Порошенко. В той же час треба зазначити, що створена у березні депутатська група "Солідарність", яку очолює Порошенко, зросла за цей період майже у два рази, і на сьогодні налічує 27 депутатів, які, входячи до цієї групи, залишали такі впливові фракції, як СДПУ(о).


Порошенко також свого часу був членом фракції об'єднаних соціал демократів і, як стверджують компетентні джерела, колишні соратники мають не дуже добрі стосунки. З утворенням нової політичної сили центристського спрямування на постать Порошенка з боку журналістів покладаються надії на створення саме тієї третьої сили, сили політиків нового покоління, які представляють інтереси середнього класу, а не олігархів, чи люмпенів. Коли утворилася група "Солідарність", це завдало суттєвого удару по "стовпу" української олігархічної політики - СДПУ(о), і тому журналісти довго не могли повірити у самостійність особи Порошенка, вишукуючи тут або "лапу" Волкова, або "санкцію" адміністрації президента. Волков тоді сам спростував цю версію зазначивши, що для нього поява "Солідарності" стала "несподіванкою", приблизно теж саме говорили тоді Суркіс-Медведчук. Порошенко зі свого боку спростовував інформацію про те, що радився з президентом про свій політичний крок.

Петру Порошенку 33 роки. Він - відомий підприємець, колишній голова Спостережної ради ВАТ "Вінницька кондитерська фабрика", екс-генеральний директор концерну "Укрпромінвест", і знову ж колишній голова спостережної ради ВАТ "Завод "Ленінська кузня". Заслужений економіст України. Закінчив з червоним дипломом факультет міжнародних відносин і міжнародного права Київського держуніверситету. Після цього навчався в аспірантурі, підготував підручник "Сучасні міжнародні економічні відносини".

Деякий час дії нової групи мали меншу амплітуду, якщо не рахувати постійного поповнення її рядів, і цікавість журналістів до "Солідарності" поступово почала згасати, тим більше, що Порошенко не робив гучних заяв і займав хоча і "порядну" (якщо це слово можна вживати у відношенні до політики), але і не радикальну позицію. Його небажання конфліктувати з президентом можна зрозуміти, коли згадаєш, який бізнес знаходиться у Порошенка за спиною. УП писала про те, якими методами примушували бізнесменів голосувати за президентський проект змін до Конституції. Кожен у країні знає, що для підприємця в Україні існує один бог - Державна податкова адміністрація.

Утворення нової партії могло стати приводом для нового сплеску цікавості до Порошенка, як серйозного політика. Але у спостерігачів викликав здивування вибір соратників. Дивною видається спроба прийти до виборів 2002 року мало того, що зі старими гаслами, які вже скомпрометували і СДПУ(о) і Демсоюз, та ще й з партіями, які злі язики називають "політичними трупами". Тут варто згадати слова Порошенка, сказані ним у парламенті після утворення "Солідарності": "Ми дуже ретельно підходимо до депутатів, які бажають приєднатись до нашої групи, і навіть, декому відмовляємо". Зараз ситуація виглядає дещо по-іншому. Циркове утворення "За красиву Україну", колишнього лідера якого Геннадія Балашова згадують з теплотою любителі гумористичних програм, Партія пенсіонерів, яка дивно виглядає на тлі бізнесменів, що складають основу порошенківської структури, - все це не на користь людині, яка претендує на місце нового політика, що зможе представляти інтереси середнього класу. В той же час, люди, які особисто знають Порошенка, відзначають його наполегливість і здатність втілювати в життя ідеї, які здаються фантастичними.

Після створення єдиної партії буде посилена депутатська фракція "Солідарність", крім того Петро Порошенко наголосив на тому, "що журналістів чекає ще багато сюрпризів, щодо приєднання до нас потужних політичних діячів, і це будуть сили лише лівоцентристського і правоцентристського плану, оскільки питання соціального захисту є одним з головних для новоствореної партії". Відповідаючи на питання УП, про те, що ж відрізнятиме нову партію від її попередників у центрі, зокрема СДПУ(о), Порошенко відповів: "ми будемо відрізнятись від них не ідеологією, а ДІЯМИ на підтвердження проголошених позицій".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування