Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що думає народ, з яким ніхто не буде радитись

Четвер, 20 липня 2000, 18:57
За три останні роки більш ніж у двічі зросла кількість громадян України, які вважають НАТО агресивним військовим блоком. Про це свідчать дані опитування 2005 громадян віком від 18 років у всіх регіонах України проведеного соціологічною службою Українського центру економічних та політичних досліджень.

Зараз майже половина громадян України (46,2%) вважає НАТО агресивним військовим блоком. А за даними фонду "Демократичні ініціативи", у 1997р. так вважали лише 17,3% громадян. Чому так сталося?

На думку директора соціологічної служби УЦЕПД Андрія Биченко та директора воєнних програм УЦЕПД Леоніда Полякова, які проаналізували отримані результати опитування, значний негативний вплив на ставлення українців справили військові дії НАТО у Косово у 1999р. Ймовірно, середньостатистичний українець був не зовсім переконаний у тому, що головна мета акції НАТО - захист албанців, а не бажання покарати "непокірних" сербів. Після Косово навіть пронатовський західний регіон України набрав 29,8% тих, хто вважає НАТО агресивним блоком, що не дуже відрізняється від проросійського Криму, де аналогічної думки дотримуються 32% опитаних. На ставлення українців до НАТО впливає і спадщина радянської антинатовської пропаганди, що підтверджується тим, що найбільш негативне ставлення до НАТО виявилось в східних проросійських регіонах (56,1%).

Не вважають НАТО агресивним блоком решта громадян - 53,8%, але з них 15,8% взагалі не змогли визначитись з відповіддю на питання, чим же вони вважають НАТО. Оборонним союзом НАТО вважають 21,5% опитаних, а 16,5% впевнені, що НАТО є миротворчою організацією.

Половина (50,6%) населення України, згідно з соціологічними дослідженнями УЦЕПД, вважають, що Україна ніколи не має приєднуватись до НАТО. Тільки чверть (23,4%) - що повинна приєднатись через 5-10 років. 9,3% респондентів схильні до того, що приєднання може відбутись тільки за 10-15 років. Аналітики центру вважають, що такі результати випливають зі ставлення українців до НАТО - лише 10, 5% опитаних вірять в бажання НАТО захистити Україну у випадку агресії проти неї. Трохи більше третини респондентів (37,5%) дотримуються думки, що НАТО захистив би Україну, якби вона була членом альянсу, і приблизно стільки ж (36,9%) - що не захистив би.

Ці данні цікаво порівняти з думкою експертів, яку УЦЕПД отримав під час опитування на одному з "круглих столів". Опитані експерти, серед яких домінують представники вищих структур виконавчої та законодавчої гілок влади, а також провідні вчені у сфері національної безпеки, вважають так: 41% - Україна ніколи не повинна приєднуватись до НАТО, 15% - що повинна приєднатись через 5-10 років, і 44% - через 10-15.

Експерти УЦЕПД, які аналізували не тільки наведені тут цифри, роблять висновки, що населення України має досить суперечливе ставлення до НАТО. Українці відверто симпатизують "західному способу життя", але не готові за нього боротись - протиріччя між Росією та Заходом вони готові "пересидіти" і не ставати на чиюсь сторону.

Найбільш позитивно до НАТО ставляться ті, хто багато про нього знає (експерти і обізнані, наприклад, з програмою "Партнерство заради миру" громадяни). Ті, хто має менше інформації, або дістає інформацію з російських ЗМІ, ставиться до НАТО більш негативно, іноді вороже. Експерти звертають увагу, що Україні треба більше приділяти уваги роз'яснюванню своєї військової доктрини та ставлення держави до відносин з НАТО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...