Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Виліт українського десанту до МВФ відкладено

Четвер, 20 липня 2000, 19:04
Візит урядової делегації України в Вашингтон в штаб-квартиру Міжнародного Валютного Фонду перенесений на прохання американської сторони на більш пізній термін - 31 липня. Як повідомив агентству Інтерфакс-Україна прес-секретар першого віце-прем'єра Геннадій Гармаш, візит перенесений на тиждень пізніше "по технічних причинах".

Однак, як повідомили УП в посольстві США, американська сторона не зверталася до уряду України з проханням про перенесення візиту. За даними з Вашингтона українська делегація ухвалила таке рішення в зв'язку з тим, що деякі заздалегідь заплановані зустрічі в столиці США могли не відбутися з однієї простої причини - через відсутність у Вашингтоні потрібних людей.

Гармаш нагадав, що для обговорення цього питання урядова делегація хоче зустрітися з рядом офіційних осіб в керівництві МВФ, Всесвітнього банку (ВБ) і уряду США, зокрема, з директором-розпорядником МВФ Херстом Келлером, президентом ВБ Джеймсом Вульфенсоном і міністром фінансів США Лоуренсом Саммерсом. У свою чергу, американська сторона прагне забезпечити зустрічі з всіма цими і іншими особами.

При цьому прес-секретар заявив, що "яких-небудь причин відстрочки візиту, пов'язаних з взаємовідносинами уряду України з МВФ, Всесвітнім банком і урядом США, немає".

Це означає, що як мінімум на тиждень відкладаються переговори з керівництвом МВФ про поновлення кредитування по програмі розширеного фінансування (EFF).

Напередодні міністр фінансів Ігор Мітюков, який ще не знав про перенесення термінів візиту, отрапортовал про "значне скорочення" кількості "розходжень" українського уряду з місією МВФ в питанні про "касовий розрив" у виконанні держбюджету. Крім того, Київ висловив готовність виконати ще одну умову, необхідну для поновлення кредитування України по програмі розширеного фінансування (EFF), пов'язану з необхідністю юридичного урегулювання боргових зобов'язань Мінфіну перед Національним банком України.

Тим часом, в уряді України досить оптимістично дивляться на можливість поновлення співпраці з МВФ. Керівник групи радників прем'єра Валерій Літвіцкий вже підрахував, скільки грошей Україна може отримати, якщо Фонд ухвалить позитивне рішення. Так, якщо МВФ дасть "добро" вже у вересні-жовтні, за його підрахунками, по програмі розширеного фінансування (EFF) Україна може отримати до кінця року дві транші по $250-260 млн. кожний.

Але якщо Фонд при цьому покарає Україну і ухвалить рішення про повернення тих грошей, які були отримані за рахунок завищення суми золотовалютных резервів, уряд, зрозуміла справа, отримає менше, додав Літвіцкий.

Кредити Україні потрібні, і на нинішньому етапі свого розвитку Україна не може від них відмовитися. У цьому не так давно признався сам прем'єр-міністр Ющенка. Журналісти задали йому гіпотетичне питання, чи варто Україні відмовитися від кредитів МВФ. Відповідь Ющенка була така: "Якщо по-серйозному, то немає, якщо політично, то так".

У таких разах Ющенка вдається до більш популярного пояснення своєї позиції. Прем'єр, наприклад, розказав, що держава, знаходячись в перехідному періоді від адміністративної до ринкової економіки, не може відмовитися від виплати певного об'єму соціальних платежів і іншої групи державних витрат. Причому, як правило, в такий час державні прибутки знижуються.

"У цей перехідної період, коли виникає пропуск в економіці, виникає питання, як сказати людям, що вибір ринкової економіки приведе до зниження соціальних стандартів?, - "сказав прем'єр і додав, що саме в таких випадках застосовуються кредити EFF "як міжнародна допомога для перехідних економік".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...