"Попса" як політичний детонатор

Середа, 26 липня 2000, 19:23
З подібними проблемами багато хто стикався. В просмалених цигарковим димом та спиртовими випарюваннями кав`ярнях та ресторанах краще не вступати в суперечки - надто це небезпечно. І якщо вам не подобається музика, що там грає, заявляти про це вголос не варто - краще потерпіти, або взагалі залишити заклад.

"Попса" - справа дуже серйозна. Веселенька "музичка", позбавлена навіть натяку на смак, може (вченими доведено!) спровокувати людину на агресію.

У бійці, в яку переросла суперечка між львівськими любителями російської "попси" та тими, хто не бажав насилувати свої вуха, загинув композитор Ігор Білозір. І хто міг подумати, що ця трагедія виросте до масштабів міжнародного скандалу!

На прес-конференції в Держкомінформі України у віторок, що називалася "Про позицію Російської Федерації щодо розвитку української мови", атмосфера деяким часом була надто емоційною. Навіть заява прес-служби Держкомінформу закінчувалася знаком наголосу. У виданому журналістам прес-релізі "дісталося" Наталі Кондратюк за те, що вона "по-своєму" коментує події. Далі, у перебігу прес-конференції навіть виникла пропозиція оголосити вищезгадану журналістку, подібно до посла РФ Івана Абоїмова, персоною нон-грата.

Тут варто навести слова самої пані Кондратюк. В інтерв`ю агентству Інтерфакс-Україна журналістка, зокрема, сказала: "Мовну карту розігрують не журналісти. Їх матеріали - попередження псевдопатріотам: не варто розділяти суспільство за національною ознакою, не варто владі бездіяльністю провокувати зло. Адже вигуки "Геть москалів!" на вулицях Львова - це прямі заклики до національного розбрату. Але, як видно, це як раз вигідно не помічати. Вигідно все спихнути на "поганих" журналістів. Вигідно, зазвичай, прикрикнути на пресу".

У своєму зверненні голова Комітету Іван Драч зловісно заявив, що в Росії "активізувалися певні сили", виразником яких стала Дума, що прийняла заяву про "...політику дискримінації російської мови" . Він також розповів, що нещодавно повернувся зі Львову, де спілкувався з людьми, ходив до кафе - і жодного разу не зіткнувся з будь-якою ворожістю у ставленні до росіян. Натомість - у книжному магазині було дуже багато книг на мові сусіда. Що ж до комп'ютерного відділу, то там на російській мові була абсолютно вся література. Іван Драч навів такі цифри: третина шкіл в Україні - російськомовні (це 2399 шкіл, в яких навчаються 2 млн. 106 тис. учнів). Всі учасники конференції сходилися на думці, що росіяни, як національна меншина, знаходяться у привілейованому положенні відносно інших народів. Розвиваючи цю думку далі, вони припустили, що болгари, греки та представники інших національностей мають підстави звинуватити Україну в "лінгвоциді" - адже їх мов в нашій країні, на відміну від російської, не чути ніде. Навіть ОБСЄ може висунути нам певні претензії, бо жодна нацменшина в Європі не отримує на свій розвиток стільки бюджетних коштів, скільки росіяни в Україні.

Присутній на конференції віце-прем`єр Микола Жулинський почав здалеку. Він повідомив про те, що уряд України планує свою політику так, щоб гуманітарний та соціальний фактори були визначальними. І от, заборгованість по зарплатні скоротилася на 377 млн. грн.., пенсіонери теж отримають свою пенсію раніше, ніж планувалося. Виклавши цю інформацію, він логічно додав, що "духовне, моральне здоров`я людини залежить від її соціального становища" (звісно, це безперечна річ). А базисом нової концепції етнонаціональної політики є ідеологія державотворення.

Далі віце-прем`єр твердо заявив, що без української мови як державної "ми не бачимо розвитку подій". Взагалі, звернення Жулинського до журналістів дуже нагадувало звіт: віце-прем`єр розповів про культурні проекти, заплановані урядом - як-то: створення нових музеїв українського мистецтва, спорудження пам`ятників тощо. Крім того, його комітет планує провести зустріч із міністром інформації РФ та "російськими журналістами".
До речі, варто навести такий факт: в Києві 17 FM радіостанцій, і з них україномовні - тільки три. Так, приймаються якісь постанови, але справа чомусь з місця не зрушується. Ефір, як і раніше, заповнений "великим та могутнім"

В перебігу прес-конференції один представник мас-медіа висловив припущення, а чи не є наша реакція на напади з боку Росії надто м`якою - не краще було б, за прикладом прибалтійських країн, не звертати уваги і робити далі свою справу? Віце-прем`єр, здалося, погодився із цією думкою. У всякому випадку, заперечувати не став.

А Іван Драч песимістично припустив, що розроблений комітетом проект Закону про українську мову навряд чи буде прийнятий парламентом. Він пожалівся на несприятливе об`єктивне становище, в якому опинився очолюваний ним комітет - "так само, як і уряд Ющенка".

До речі, "газопровідна" проблема все ще залишається відкритою. І з думкою про те, що балачки навколо дискримінації російської "попси" (де-факто, мова йде тільки про це) є спробою вчинити на Україну психологічний тиск згодні навіть російські мас-медіа. Цю думку висловили і учасники конференції.

У цей самий день у Міністерстві Закордонних Справ пройшов брифінг, на якому знову ж-таки підіймалося це питання. Голова прес-служби міністерства заявив, що МЗС вважає заяви деяких російських політиків "необміркованими та поспішливими". Як коментар до вимог українських націонал-демократичних організацій визнати посла РФ в Україні персоною нон-грата, І. Грушко сказав, що "український МЗС із повагою ставиться до заяв суспільних та політичних організацій та враховує їх", у той самий час, керуючись "не емоціями, а нормами міжнародного права та національними інтересами". Отже, суцільна дипломатія - як то і має бути з боку такої структури, як МЗС. Далі на брифінгу також йшлося про необхідність "діалогу".

А російська попса, як грала, так і грає в кафе, автобусах і ресторанах. Ну, люблять в нас це діло.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування