Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренко не випустили з в'язниці

Середа, 26 липня 2000, 19:24
Окружний суд в Сан-Франциско відмовив у звільненні під заставу колишньому главі уряду України Павлу Лазаренко, який звинувачується у приховуванні, відмиванні грошей та нелегальному вивезенні майна за кордон.

Як повідомляє Associated Press, суддя Елізабет Лапорт заявила, що Лазаренко може втекти. Один раз, нагадала вона, він вже був затриманий на прохання Швейцарської сторони, звідки поїхав, не дивлячись на те, що був відпущений під велику заставу.

Лазаренко вже більше року сидить у американській в'язниці. Влада США звинувачує його у відмиванні $114 млн., які, як стверджує слідство, він "вкрав, обіймаючи державні посади на батьківщині".

За даними заступника генерального прокурора України Миколи Обіхода, суд Сан-Франциско розглянув також і питання статусу екс-прем'єра і ухвалив рішення "вважати Лазаренко арештованим за американською карною справою".

"До цього він був зарештований за швейцарською справою, тепер його заарештували за американською справою і знаходиться під американським рішенням про арешт", - сказав Обіход в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Обіход заявив, що питання про надання екс-прем'єру політичного притулку зараз не стоїть, оскільки "якщо розглядається карний процес, то заява про політичний притулок не розглядається взагалі", оскільки в даній ситуації карний процес є таким, що "переважає".

Кажучи про можливий розвиток подій у Сан-Франциско, заступник генерального прокурора зазначив, що правоохоронні органи США будуть продовжувати розслідувати карну справу проти Лазаренка. "Як довго буде тривати слідство, не відомо, я не можу відповідати за терміни слідства в іншій країні", - сказав він.

У минулому місяці Лазаренко заочно пройшов суд у Швейцарії, де його також звинувачують у відмиванні грошей. Екс-прем'єр заочно з відстрочкою засуджений до півтора року ув'язнення і конфіскації коштів на його швейцарських рахунках на загальну суму $6,6 млн.

В Україні противники Лазаренко з нетерпінням чекають підсумків справи, сподіваючись, що колишній прем'єр все ж буде повернений в Україну для участі у судовому засіданні. У той же час, спостерігачі не виключають, що для деяких осіб в Україні було б вигідно, якби Лазаренко надовго засів у США, звідки його заява у причетності вищого керівництва до коррупційних дій виглядає не настільки переконливо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування