Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна отримає туркменський газ!

Середа, 26 липня 2000, 19:27
Туркменістан поновлює постачання природного газу в Україну. У Ашгабаті після нетривалих переговорів український віце-прем'єр Юлія Тимошенко і віце-прем'єр Туркменістана Єлли Гурбанмурадов підписали протокол про постачання туркменського природного газу в Україну у 2000-2010 роках. Інтерфакс повідомляє, що обсяг щорічного постачання, буде збільшений з 20 до 50 млрд. кубометрів газу.

Схема роботи виглядає наступним чином: у 2000 році буде закуплено 20 млрд. кубометрів туркменського газу, а, починаючи з 2001 року і до 2010 року, обсяг щорічного постачання збільшується до 50 млрд. кубометрів.

Планується, що ціна становитиме $42 за 1 тисячу кубометрів. Розрахунки за туркменський газ, що поставляється, будуть здійснюватися за вже діючою схемою - часткові валютні платежі, а також постачання товарів, продукції промислового призначення і надання послуг. У той же час, як вже писала УП, раніше українська сторона дозволяла собі не розраховуватися за поставлений туркменський газ, або направляти у розрахунок за нього неліквідні товари.

Однак з підписанням угоди між Туркменістаном і Україною всі проблеми не вирішуються. Справа у тому, що за повідомленням МЗС Туркменії, умови підписаного протоколу передбачають реалізацію газу на кордоні Туркменії і Узбекистану. Цим передбачається, що розв'язання питання транзиту газу через Узбекистан, Казахстан і Росію покладені на українську сторону.

Крім того, як писала УП, в Україні умови поновлення постачання газу, можуть викликати неоднозначну реакцію. За домовленістю Юлії Тимошенко з туркменською стороною, уряд України фактично переклав на рахунок держави борг у $27 млн., який рахувався за НАК "Нафтогаз України", однак завдяки цьому виплата реструктурованого держборгу України за туркменський газ подовжується ще на два роки.

Остаточну крапку у туркмено-українській газовій епопеї поставлять президенти двох країн на майбутній зустрічі. Очікується, що буде підписана довгострокова угода, що передбачає, крім визначення загальних пріоритетів, реалізацію детального контракту про постачання туркменського природного газу в Україну на період 2001-2010 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...