Кучма пропонує "лікуватися" тим, хто розпускає чутки про відставку Ющенка

Четвер, 27 липня 2000, 19:49
Мета візиту

Президенту не сидиться у відпустці. Він завжди із задоволенням виїжджає за межі своєї дачі, щоб тримати місцеве начальство "у формі".

У четвер Кучма прибув до столиці Криму - Сімферополя, щоб поздоровити з 40-літнім ювілеєм главу кримського уряду Сергія Куніцина. Цей "молодий політик" завжди був у хороших відносинах з Кучмою і був дуже задоволений візитом "самого" у день його народження, не дивлячись на те, що сам гарант приїхав у зацофаній сорочці, яку інші не одягли б у магазин. Журналістам не вдалося з'ясувати, що саме Кучма подарував Куніцину. Відомо тільки, що Куніцину дісталася почесна президентська грамота.

Тим часом цей урочистий привід Кучма використав не тільки для спілкування з кримським керівництвом, але і для того, щоб через кримських журналістів повідомити країні, що він думає з того або іншого актуального питання. Спеціально для організації кримських журналістів, відомих своєю незалежністю, у Крим на пару днів прилетів прес-секретар президента Олександр Мартиненко. Він, як завжди спробував "пропихнути" журналістам необхідні питання, які потім у вигляді "сигналів" будуть транслюватися державними та іншими каналами. Два питання, які цікавили адміністрацію президента, - майбутній самміт СНД і підсумки переговорів у Туркменістані про газ.

Хто серцю гаранта миліше - Ющенко або Тимошенко?

Отже, по-перше, Кучма знову постарався розділити прем'єра Ющенка і віце-прем'єра Тимошенко. Він також знову натякнув на необхідність кадрових перестановок в уряді.

Висловивши "стурбованість ситуацією, яка складається у паливно-енергетичному комплексі України", і, покритикувавши уряд, він все ж дав зрозуміти, що як і раніше довіряє прем'єр-міністру Віктору Ющенку пошук розв'язання існуючих проблем.

"Я не бачу ніяких зрушень у ПЕКу. Не бачу. Мене, як президента, це дуже турбує", - різко заявив Кучма. При цьому він "проїхався" по запропонованим Ющенком у Москві схемам розрахунку за газові борги між Україною і Росією. Ці пропозиції, заявив Кучма, створені "по образу "Єдиних енергетичних систем", нічого нового немає". Ні для кого не э таємницею, що Тимошенко, що очолювала "Єдині енергетичні системи", згідно зі своєю нинішньою посадою мала готувати пропозиції з газових боргів. Тому не залишається ніяких сумнівів, що ці слова спрямовані не проти Ющенка, який безпосередньо вів переговори, а проти тієї ж Тимошенко.

Протягом "наїзду" на віце-прем'єра Кучма нагадав, що вже двічі офіційно - на засіданні уряду за підсумками першого кварталу і на спеціальній нараді з питань енергетичного комплексу - висловлював Кабінету міністрів своє незадоволення роботою енергетичного комплексу.

"Враховуючи те, що Віктор Андрійович взяв на себе всю відповідальність за сьогоднішній стан справ у цьому питанні, нехай він і відповідає", - передає слова президента Інтерфакс-Україна.

Розумні кримські журналісти задали Кучмі питання про чутки, що активізувалися останнім часом, про можливу близьку відставку Ющенка з посади прем'єра.

"У мене ніколи не було до цього, і немає сьогодні, думок про те, що прем'єр Ющенко повинен піти з уряду. Я можу порадити всім, хто розповсюджує такі чутки - у Криму дуже багато лікувальних установ, нехай ідуть і лікуються, а я протеже зроблю для цього. У мене є багато пропозицій, і я не задоволений роботою уряду, але це не означає, що прем'єр-міністра", - як завжди відповів Кучма, заглиблюючись у медичну тематику.

При цьому він прямо натякнув про те, що в Кабінеті міністрів" треба робити зміни". " Якщо сам Ющенко це не зрозуміє, то це його хвороба буде, а не моя", - продовжив улюблену тему президент.

Ще одне питання, у якому Кучма встав на бік Ющенка - обіцянка уряду повністю погасити борги із пенсій до 1 жовтня.

Таку заяву Ющенко, підкреслив він, не міг зробити, не порадившись із ним, як з главою держави, і надавши відповідні розрахунки. Кучмі довелося правильно розставити акценти і знову повернутися до питання про пенсії після того, як глава парламенту Іван Плющ, що приїхав з ним до Сімферополя, дозволив собі іронічно висловитись на адресу зверення Ющенка до співвітчизників.

З хворої голови на здорову…

Далі президент перейшов до прямої критики Тимошенко за її переговори у Ашгабаті. Він заявив, що "заборонив підписувати будь-які документи" за підсумками переговорів, зазначивши, що "такі принципові домовленості повинні бути на рівні президентів, що і було запропоновано президентом Туркменістана Ніязовим".

"А там підписуються такі документи, які нас просто ставлять у незрозуміле положення. Це обман самий натуральний", - заявив Кучма.

За його словами, ціна $42 за тисячу кубометрів визначена для кордону Туркменістана з Узбекистаном, а з урахуванням транспортування через трубопроводи Узбекистану, Казахстану і Росії загалом ціна тисячі кубометрів туркменського газу досягне на кордоні з Україною $90, а у самій Україні може піднятися ще на $15. "Порахуйте, чи витримає якесь підприємство таку ціну на газ", - запропонував президент.

Попередні переговори Кучми в Ашгабаті були трохи більш успішними - він домовився про постачання за ціною 36-38 доларів за кубометр, при цьому ціна на кордоні з Україною могла досягти за розрахунками фахівців 85 доларів.

І 85 і 90 доларів абсолютно неприйнятна цифра для українських підприємств. Але справа у тому, що "чистий" туркменський газ ніхто не купує, оскільки виділити "з труби" його технічно неможливо. Його висока ціна впливає на ціну газу взагалі. Грубо розрахунки ведуться приблизно так - 40 доларів за російський газ, плюс 80 доларів за туркменський, ця сума ділиться навпіл, а газ продається споживачам вже по 60 доларів за кубометр. У даній ситуації, як свідчать експерти, важливо добитися самого рішення і спробувати диверсифікувати постачання газу. І президент це добре розуміє. Тільки в потрібний момент хтось йому на вухо по телефону наговорив таке….

Пізніше виправдовуватися довелося Ющенку, який, щоб не ставити Тимошенко у скрутне положення уточнив, що віце-прем'єр тільки "парафувала документ" про умови постачання в Україну туркменського газу, що не означає негайного вступу документу в силу. Уряд, сказав Ющенко, ще вивчить доцільність підписання цього документа і ухвалить відповідне рішення.

Чергове "хворе питання"

Ще одна тема, яку на прохання журналістів, згадав Кучма, торкалася української мови. Кучма знову заглибився у медицину, сказавши, що "хворобливо" відноситься до полеміки між Росією і Україною навколо мовного питання.

"З одного боку, я категорично припиняю всі розмови з точки зору того, що якась мова має бути дуже високо в Україні, хоч державна мова в Україні одна. З іншого боку, давайте ми будемо, по великому рахунку, українцями", - додав він.

"Наведіть мені, будь ласка, приклад по Росії, у якій живе більше за 10 млн. українців, хоч би однієї школи, однієї газети, однієї радіо- або телепередачі українською мовою", - докорив росіянам Кучма, підкресливши, що Україна чітко дотримується свого законодавства.

Знаходячись у Криму, Кучма вперше для себе з'ясував, що під час відпочинку у Криму кожного дня знайомиться з кримськими друкованими виданнями. "І я не бачу жодного українського", - повідомив він.

Кучма про базар, парламент і несподівані візити

Була оприлюднена ще одна річ - Кучма відкрив таємницю, хто керує українським телебаченням. За словами Кучми, він спеціально попросив, щоб телебачення показало його "розборки" на ринку, хоча багато з того, що там звучало, як висловився президент, було не зовсім йому приємним. Хотілося б подивитися на будь-якого президента цивілізованої держави, наприклад, Клінтона, який телефонує на який-небудь телеканал і просить, щоб вони показали момент, де він відчитує "по повній програмі" мера Нью-Йорка Джуліані, щоб підсобити Хіларі у передвиборній кампанії… У нашій країні президент піклується про все, в тому числі і про те, що дивитися українцям у програмі новин. Тепер зрозуміло, чому президенту в програмі приділяється, не 10-15 хвилин, як у сусідній Росії, а всі 30.

Розповідаючи журналістам про найбільш таємне, Кучма попередив, що, знаходячись у відпустці, буде продовжувати практику несподіваних виїздів у міста і регіони Криму. "Це обов'язок президента і керівника будь-якого рівня, трохи опускатися з того крісла, у якому сидиш", - сказав Кучма і додав, що останній раз "опустився", коли знаходився днями на ялтинському ринку. Нарешті стало зрозуміло, чому саме ринок звабив президента - тому, що "ринок - це своєрідний парламент".

До речі, Кучма сам підтвердив версію УП про те, що він спеціально "тримає в тонусі" кримське керівництво. Ювіляр Сергій Куніцин, серед іншого, в інтерв'ю журналістам зазначив, що кожна поява президента у тому або іншому місці Криму - "це струс, але і стимул, щоб рухатися далі, оскільки Леонід Данилович - сувора людина".

Зрозуміло, що у такій ситуації президенту не відпочивається на кримській дачі. Крім того, йому доводиться дуже багато розмовляти по телефону. Як зізнався президент, напередодні з самого ранку до 23.30 глава держави "висів" на слухавці і вирішував державні проблеми. І що йому це дало?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування