Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українця звинувачують у продажу зброї УНІТА

П'ятниця, 28 липня 2000, 20:00
Британія звинувачує українця Віктора Бута, керівника авіакомпанії Air Cess, в постачанні зброї в Анголу, не зважаючи на ембарго ООН. Вперше ці звинувачення пролунали в січні цього року.

"Не можна пробачити жодну з держав, яка підтримує Бута в його ігноруванні санкцій ООН", - заявив міністр закордонних справ Великобританії Пітер Хейн у письмовій доповіді на адресу парламенту. Пітер Хейн, передає Reuters.

звинуватив ангольських повстанців УНІТА в порушенні санкцій ООН, які продовжують продавати діаманти для забезпечення військових дій. "Ми поставимо це питання перед керівництвом Габону і закличемо їх зробити все можливе для того, щоб запобігти цій нелегальній торгівлі "конфліктними діамантами", яка живить одну з найбільш кривавих війн в Африці", - заявив міністр.

ООН ввела санкції на продаж зброї та палива проти УНІТА для того, щоб покінчити з громадянською війною в колишній португальській колонії, де загинули щонайменше мільйон осіб. У 1998 санкції розповсюдили на торгівлю діамантами, яка, за деякими оцінками, починаючи з 1992 року принесла УНІТА $4 мільярдів.

28 липня британська газета The Guardian повідомила деяку інформацію про того, хто протягом тривалого часу порушує міжнародні правила. За даними газети, Віктор Анатолійович Бут - колишній офіцер КДБ, який служив в Африці і зараз живе в Арабських Еміратах. Бут очолює авіакомпанію Air Cess і використовує старі радянські літаки для доставки зброї УНІТА. Спостерігачі ООН зареєстрували посадку одного з двох літаків компанії на території УНІТА як мінімум 10 разів в період між жовтнем 1997 і січнем 1998. У той же день Financial Times повідомила про початок розслідування Інтерполу проти Бута. Але що цікаво, ця шановна газета називає Бута росіянином. Так хто правий?

P.S. Поміж тим, як передає Інтерфакс-Україна, перший заступник постійного представника України при ООН посол Валерій Кучинський заявив про готовність України надавати всебічну підтримку спеціальному механізму спостереження за дотриманням санкцій проти УНІТА. Це сталося на засіданні Ради безпеки ООН в межах дискусії, присвяченої ситуації в Анголі, де продовжується збройний конфлікт між урядовими силами та повстанським угрупуванням УНІТА.

Представник України підкреслив важливість розгляду санкцій як складової більш широких зусиль з метою розв'язання конфлікту, передає агентство…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...