Ющенка віддаляють "від двора"?

П'ятниця, 28 липня 2000, 20:01
Щось трапилося у стосунках Кучми і Ющенка. Президент, ймовірно, дуже ображений на нього і навіть не хоче його бачити. А, можливо, просто останнім часом Кучма знову вирішив зосередитися на розв'язанні зовнішньополітичних проблем, залишивши повністю прем'єру вирішення внутрішніх проблем?

За даними агентства Інтерфакс-Україна, президент відмовився від заздалегідь запланованої зустрічі з Ющенком у суботу в Криму.

Як повідомив агентству один з членів урядової делегації у Софії, де Ющенко проводив переговори, прем'єр з Болгарії повертається у Київ, а не у Крим, як раніше планувалося. Відвідування прем'єром Криму для зустрічі з президентом України, що перебуває на відпочинку, відмінено, оскільки у глави держави намічена міжнародна зустріч, повідомило джерело.

А Ющенко і Кучма збиралися, як висловилася прес-секретар прем'єра Наталя Зарудна, обговорити "поточні питання життєдіяльності держави".

Чи не є це першим відкритим проявом зневаги з боку Кучми у відношенні до улюбленця Заходу - Ющенка? Питання суперечливе, але такий крок арбітра нації можна назвати демонстративним дистанціюванням Кучми від зусиль Ющенка реалізувати його ж, президентську, програму. Не даремно ж він останнім часом неодноразово повторював, що тепер вся відповідальність лягає на Ющенка, і не тільки за ситуацію у ПЕКу.

Трохи пізніше з'явилась інформація про те, що таємничим учасником "міжнародної зустрічі" з президентом є Євген Примаков, який проведе переговори з Кучмою як глава Державної комісії РФ зі сприяння політичному врегулюванню придністровської проблеми. Зустріч, безумовно, важлива, але дуже складно повірити, що Кучма і Примаков проведуть у переговорах цілий день.

Знайомі з процесом прийняття рішень у країні не дадуть збрехати - всі хоча б трохи важливі проблеми вирішуються тільки за участі або виключно самим президентом, не дивлячись на те, що виконавчу владу у країні номінально очолює прем'єр.

Нинішній прем'єр, якому, ніби дали "карт-бланш" на формування власної команди, мабуть, найбільш уразливий зі всіх попередніх. Він почав неоголошену війну проти олігархів, лобістів, так і не заручившись підтримкою якої-небудь серйозної політичної сили. Проти нього ведуть "чорну" PR-кампанію всі загальнонаціональні канали, в тому числі і державний, якому адміністрація президента або дала команду "фас" на прем'єра, або просто вирішила відсторонено спостерігати за інформаційною розправою, вчиненою купленим Медведчуком УТН.

Амбіційні плани і рутинну роботу однаково складно реалізовувати за повної відсутності команди. На цей "недолік" звертають увагу практично всі. Експерти "Дзеркала тижня" вказують, що частина людей з уряду навіть не приховують, що виконують волю президента, а не прем'єра. Чесно кажучи, досить складно створити команду, враховуючи часто протилежні економічні інтереси української еліти і завищені амбіції деяких претендентів.

Однак Ющенку потрібні не тільки однодумці. У його команді, вважають політологи, за умови збереження Ющенка на посаді прем'єра, гостро не вистачає жорсткої і авторитетної людини, здатної домовитися з "сильними світу цього", "вишикувати" місцеву владу, порозумітися з депутатами.

До "мінусів" прем'єра можна сміливо віднести абсолютно провальну PR-кампанію і роботу з пресою. І це при тому, що саме Ющенко, здавалося б, є ідеальною фігурою для реалізації найсміливіших планів.

Багато хто, напевно, погодиться, що недавнє звернення прем'єра до співвітчизників пройшло для цих співвітчизників непоміченим. Адже мотив цілком гідний - пенсіонери, яким протягом останніх п'яти років постійно недоплачували і неодноразово обіцяли повернути борги, вже 1 жовтня отримають свої пенсії. Принаймні так пообіцяв прем'єр. Але мало того, що сам запис вийшов непереконливим (того ж Кучму для того, щоб він не стрибав в екрані і упевнено вимовляв слова, знімають по декілька разів). Для прем'єра не знайшлося навіть суфлера - тому в принципі непоганий текст звучав зім'ято і не по-прем'єрському. Якби тільки це! Перше епохальне звернення прем'єра "обкарнали" практично всі канали, а деякі просто проігнорували. Хотілося б подивитися на цих "сміливих" редакторів, які посміли б "обрізати" звернення Кучми до народу!

Проти Ющенка може зіграти і зовнішній чинник - відтягування фінансування зі сторони МВФ, у чому, правда, є і непряма провина самого прем'єра. Ще один зовнішній чинник - відсутність домовленостей з Росією із газових боргів.

На користь цього говорить останнє роздратування президента, яке стало відомим народу, коли президент повністю розкритикував підсумки переговорів Тимошенко у Туркменії. Нагадаємо, що російські ЗМІ домовленості Тимошенко і Ніязова розцінили як пряму загрозу монопольному положенню Росії на газовому ринку України. Кучма так не вважає, і його гнівні тиради можна списати тільки на те, що президент виявився не зовсім обізнаним. Ющенко через пресу доповів президенту, що ніхто нічого не підписував, а Тимошенко просто парафувала документ, який продовжать обговорювати президенти.

Проти Ющенка є ще одна, напевно, вирішальна обставина - високий рівень довіри до прем'єра, не дивлячись на все, що він робить. Кучмі такий рейтинг навіть не снився... Свого часу, через заздрощі Кучми до Марчука "який, що формує власний імідж", останньому довелося залишити прем'єрське місце.

Здається, тепер терпіння гаранта випробовує Ющенко. Головною проблемою, яку прем'єру необхідно подолати, стане не економіка або політика, а комплекс неповноцінності глави української держави.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування