За рівнем інвестицій Україні все ж вдалося обігнати Білорусь і Таджикистан

Понеділок, 31 липня 2000, 20:04
Україна має один з найнижчих серед країн Центральної і Східної Європи і СНД показників залучення прямих іноземних інвестицій, який минулого року на душу населення становив $65 і перевищив аналогічний показник лише таких країн як Білорусь, Узбекистан і Таджикистан.

Однак вже у цьому році, за прогнозами Міжнародного центру перспективних досліджень, прямі іноземні капіталовкладення в Україну складуть близько $700 млн., а у 2001 році зростуть до $1,1 млрд.

Про це свідчать дані дослідження консорціуму Fleming/Sars, оприлюднені у часопису Міжнародного центру перспективних досліджень, передає Інтерфакс-Україна.

Експерти відмічають той факт, що у 1999 році залучення прямих інвестицій з-за кордону було нижче середньорічного показника трьох попередніх років. Цей факт автори дослідження пояснюють депресивним станом національної економіки і підвищенням політичного ризику у зв'язку з президентськими виборами.

Згідно з офіційними даними, загальний обсяг надходжень прямих інвестицій з 1991 року до початку 2000 року становив $3,3 млрд., у 1999 році - лише $491 млн. При цьому в 1997-1998 роках рівень надходжень капіталів в Україну приблизно дорівнював середньому показнику по СНД загалом і Росії зокрема.

Дані дослідження засновані також на проведеному опитуванні міжнародних компаній, які працюють в Україні. Анкети були направлені у 60 компаній, 34 з яких відповіли на питання (19 з них мають штаб-квартири у США). За даними респондентів, вони інвестували або прийняли зобов'язання інвестувати в Україну більше $2 млрд. або 23 загального обсягу прямих інвестицій і створили близько 9 тис. нових робочих місць. До вибірки не увійшли російські компанії, яким, як зазначають автори дослідження, властива велика, у порівнянні із західними, закритість у наданні інформації.

Низький рівень залучення інвестицій в Україну у минулому, вважають дослідники, частково обумовлює несприятливий інвестиційний клімат. На думку авторів дослідження, непрямим свідченням помилок у приватизаційній політиці є той факт, що більшість опитаних ними інвесторів вклали кошти через нові проекти або СП з приватними компаніями, а не через приватизаційний продаж. Для 95% респондентів приватизаційна політика в Україні є найважливішою умовою, що впливає на прийняття інвестиційних рішень.

Прогнозоване збільшення інвестицій в українську економіку у цьому році можливе тільки за умови, що уряд виконає низку своїх обіцянок, вважають експерти. Інвестори, зокрема, продовжують сподіватися на проведенні грошової приватизації великих підприємств на конкурсній основі, введення рівних умов за рахунок скасування податкових пільг, заборону негрошових розрахунків з бюджетом, перегляд податкового законодавства і приведення його до міжнародних стандартів після прийняття Податкового кодексу. Центр також прогнозує збільшення інтересу до України з боку російського бізнесу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування