Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Навіщо Кучма їздить до Севастополя?

Понеділок, 31 липня 2000, 20:06
У неділю у Севастополі, як завжди урочисто, святкували день Військово-морського Флоту Росії. У цей день традиційно відбувається парад кораблів Чорноморського флоту РФ, в якому, з недавнього часу беруть участь і кораблі Військово-морських сил України.

Ось вже третій рік поспіль у цей день до Севастополя прибуває президент України Леонід Кучма. За його версією, його візит має підтверджувати стратегічну співпрацю України і Росії. Ось тільки доводить він це сам собі, його візит до Севастополя залишається, як правило, непоміченим для високих російських гостей, які, знову ж традиційно, натовпом валять у ці дні до "міста російської слави".

Відповідаючи на питання прискіпливих журналістів, які наївно поцікавилися про мету візиту Кучми до Севастополя, президент нагадав про існуючі між ним і першим президентом Росії Борисом Єльциним домовленості святкувати день російського ВМФ спільно з Військово-морськими силами України. Тому, виконуючи цю обіцянку, він кожного разу, коли буває у Криму у відпустці, намагається відвідувати це свято, підкреслив президент України. До речі, жодного разу з моменту їх домовленості, на параді не бували російські президенти. Більше того українську делегацію, а також українських журналістів у Севастополі у цей день зазвичай зустрічають відчужено і неласкаво.

І якщо минулого року Кучмі довелося заїхати до Севастополя, щоб під час виборчої кампанії, що вже почалася, показати, хто у цьому місті господар, то цього року його візит був, швидше, даниною традиції. Російські канали, які відвели у своїх репортажах досить багато місця російським гостям, дуже скупо обійшлися з інформацією про Кучму на параді. Він ним просто не цікавий. Відмітився телеканал НТВ, який в репортажі зі Севастополя зумів подати матеріал так, що у жодному слові, жодному кадрі не згадувалося, що місто цього дня відвідав глава держави.

Окрім Кучми з дружиною, на парад прибули мер Москви Юрій Лужков, Євген Примаков і Віктор Черномирдін, губернатор Саратовської області Дмитро Аяцков і віце-спікер Державної думи Любов Слиска.

Як передає кореспондент Інтерфаксу, пізніше в інтерв'ю журналістам Лужков висловив своє задоволення у зв'язку з тим, скільки гостей з Росії прибули на парад. "Раніше на свято приїжджали тільки москвичі", - зазначив московський мер, який особисто, як відомо, взяв шефство над ЧФ. Черномирдін повідомив, що проведе свою відпустку у Криму і не міг не побувати на урочистостях, присвячених Дню ВМФ Росії. А Примаков зазначив, що День ВМФ - його улюблене свято, а цього року "він став ще і святом братства Росії і України". "Ми хотіли як завжди, а вийшло краще", - пожартував екс-прем'єр.

У інтерв'ю журналістам Кучма назвав "нашою загальною перемогою" згладжування протиріч у відносинах між моряками України і Росії. Кучма також зазначив, що командуючі Чорноморським флотом і ВМС України не зверталися до нього за сприянням у розв'язанні яких-небудь проблем. У той же час, сказав Кучма, останнім часом йому повідомляли про відключення від енергопостачання частин ЧФ Росії в Феодосії, а також підрозділів українського флоту. У зв'язку з цим президент нагадав, що "дав доручення категорично заборонити відключати флоти як український, так і російський за будь-яких обставин".

На цей раз Кучма пообіцяв знову приїхати до Севастополя 1 серпня, коли буде святкуватися День ВМС України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування