Об'єднання церков чи загострення розкольницького конфлікту?

Понеділок, 31 липня 2000, 20:09
Уже 2000 рік може стати роком об'єднання єдиної помісної української православної церкви. Принаймні такої думки дотримується одна зі сторін, що конфліктують, - патріарх Філарет, який очолює Українську православну церкву Київського патріархату. Митрополит Володимир, предстоятель УПЦ Московського патріархату, вважає, що форсування об'єднавчого процесу призведе до нових розколів в українському православ'ї.

У червні у Швейцарії зустрічались представники Константинопольського та Московського патріархатів де обговорювалось питання створення єдиної української церкви. Ця зустріч не наблизила церкву до вирішення питання, але призвела до активізації дій всіх зацікавлених сторін.

28 липня 2000 року відбулося засідання Ювілейного архієрейського собору УПЦ МП, де промосковські церковники зосередились на питанні доцільності об'єднання української церкви. На прес-конференції, присвяченій цій події, блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир зазначив, що УПЦ МП не виступає проти створення єдиної помісної православної церкви, але поспішати у цій справі не варто.

Він, та інші єпископи висловлювали занепокоєння тим, що влада втручається у справи церкви і в цьому питанні знаходиться на боці патріарха Філарета.

"Ми не закриваємо цю тему, але сьогодні не можна прискорювати процес", - заявив Митрополит Володимир. Однією з головних причин, за якої представники УПЦ Московського патріархату не можуть вести сьогодні переговори про об'єднання, є те, що очолити об'єднавчий рух намагається Патріарх Філарет, якого Москва придала анафемі. "Ми не можемо спілкуватись з людиною, яку за церковними канонами раніше, навіть, не могли ховати на цвинтарі, ховали разом з повішеними", - зазначив один з єпикоспів.

Сам Філарет дійсно не приховує, що готовий очолити, принаймні, на першому етапі, рух об'єднання. Кілька днів тому він висловив впевненість, що процес об'єднання неминучий і можливий вже у цьому році. "В цьому році ми дійсно реально підійшли до можливості утворення єдиної церкви. І тут є кілька важливих факторів. Першим фактором цього єднання є Президент, якій, як Голова держави, зрозумів, що нинішній стан речей в церкві шкодить справі утвердження української держави.

Другим фактором є Вселенський Патріарх, який теж відчув, що українська Церква - це велика церква у сім`ї православних церков, і цю церкву треба привести до канонічного статусу, тобто визнати автокефальною", - зазначив Філарет на прес-конференції.

Важливу роль у цьому процесі відіграє влада. Кожна зі сторін апелює до президента Кучми, не скупиться на добрі слова на його адресу. Архієрейський собор УПЦ МП звернувся до президента з листом, у якому висловлюється вдячність за те, що Кучма переймається проблемою встановлення міжконфесійного миру в Україні. В той же час у листі сказано, що церква потерпає від "навколоцерковних кіл", "фактичними ініціаторами конфліктів під надуманими лозунгами безкарно виступають одній і ті ж відомі всім особи, часто високого рангу".

На прес-конференції називалися вже конкретні прізвища. Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел зазначив, що "уряд не має втручатися у справи церкви".

Він заявив, що уряд фактично "сам створив розкол у церкві", коли зареєстрував, всупереч волі Московського патріархату, "філаретівську і яремівську церкви", а "тепер вони самі говорять, що необхідно припинити розкол". Нагадаємо, що у час, коли відбувався церковний розкол і відокремлення церкви на чолі з Філаретом, його підтримували тодішній президент Леонід Кравчук та віце-прем'єр Микола Жулинський.

Приводом для нового сплеску критики на адресу уряду і, зокрема, Жулинського, став його лист до Вселенського патріарха з проханням сприяти процесу об'єднання. Агафангел додав, що "уряду України є чим займатись" окрім справ церкви - "жнива, підготовка до зими, турбота про народ, пенсії".

Зі свого боку Філарет зазначав, що "влада не одностайна в цьому питанні. Є такі сили навколо президента і на місцях, які підтримують Московський Патріархат, і не тільки підтримують його, а й хочуть, аби ситуація не змінювалася".

Не останнє місце у цьому конфлікті відведено Вселенському патріарху. На думку експертів, він повністю готовий підтримати об'єднання церков у тому вигляді, в якому його пропонує Філарет та його прибічники. Він вважає, що Україна є канонічною територією Константинопольського патріархату. Це викликає дуже негативну реакцію з боку Московського патріархату. "Церква має вирішувати свої проблеми сама", - передав свої слова, сказані представникам Константинопольського патріархату, митрополит Агафангел, - "православ'я в Україні хворе, ми страждаємо, не треба посипати сіллю рани православ'я в Україні".

Філарет наполягає на виключній важливості думки Вселенського патріарха та Константинопольського патріархату. "...За Вселенським Патріархом підуть всі грецькі церкви. І не тільки грецькі, думаю, Румунська і Грузинська, яка співчуває долі української церкви. Звичайно, Московський Патріарх буде проти, а також помісні церкви, що на його боці - ну, наприклад, та ж Сербська Церква... Я не знаю, яку позицію займе Болгарська церква, Але переважна більшість буде на боці Вселенського Патріарха", - вважає Філарет.

"Вселенський патріарх не має виключного права вирішувати питання за всіх. Він у своїй церкві не може навести лад", - зазначив на це Агафангел.

Представники УПЦ МП не залишились осторонь теми підсилення ролі різних патріархатів. Виявляється, що у справах церковних, як і в політиці, українська територія необхідна, як Заходу так і Росії для підсилення своєї ролі. "Від Вселенської патріархії залишився один титул. Це заздрість константинопольського патріарха, коли російська православна церква у цілому розвивається, коли збільшується кількість приходів, монастирів, духовних шкіл, семінарій. Тому вони говорять, що їх влада розповсюджується на територію Української православної церкви Московського патріархату", - заявив Агафангел.

А Філарет киває у бік Москви, яка боїться об'єднання, оскільки "існує загроза відокремлення великої частини парафій". Наприклад, сьогодні в Україні понад дев'ять тисяч парафій, а в Росії - тільки сім тисяч. "Отже, в наслідок об'єднання українських церков московська патріархія втрачає значну частину парафій, а це вже завдає удару по могутності і престижу всієї Російської Церкви. І тому вона пробує протидіяти, "- вважає Філарет.

18-20 серпня у Москві збереться Архієрейській собор Російської православної церкви, де буде визначено статус УПЦ МП. Існує версія, що їй може бути наданий статус автономії. Такий крок вже зараз готовий не визнати Вселенський патріарх. Москва, відповідно, не визнає автокефалію єдиної української церкви.

Філарет, до речі, погоджується з думкою про те, що після об'єднання "частина парафій і частина єпископів не піде на роз'єднання з московським патріархатом". Але він вважає, що це нормальний процес, і з часом все одно до єдиної помісної церкви будуть приєднуватись ті, хто з початку прийняв інше рішення. Митрополит Володимир, як противник негайного об'єднання, має більш песимістичну точку зору. Він нагадує, що з розмов про автокефалію почався розкол, і "він буде поглиблюватись, якщо прискорювати цей процес".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News