Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ФБР "розкручує" Лазаренко

Понеділок, 21 серпня 2000, 18:52
У російських ЗМІ з'явилась інформація про "російський слід" у справі колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка. З посиланням на такого собі "представника американського посольства у Москві", преса повідомила про те, що він у Києві отримав "неспростовні докази тісного корумпованого зв'язку Павла Лазаренка з посадовими особами в Росії".

Lenta.ru пише, що спеціальний агент ФБР назвав тільки той факт, що Павло Лазаренко перепродавав російський газ. Однак він, пославшись на таємницю слідства, відмовився назвати прізвища і посади громадян Росії, що опинились у зв'язку з цим в полі зору ФБР.

На думку експертів СМІ.ru, нічого дивного в "російському сліді" немає, оскільки свій достаток Лазаренко нажив саме на торгівлі російським газом, тому, цілком можливо, знайдуться його помічники і всередині РФ. Газета вважає, що про "російський слід" розказав ФБР сам Лазаренко, який розраховує на пом'якшення покарання в обмін на надання допомоги слідству. Припускається, що саме так він "відв'язався" від швейцарської прокуратури, що мала до нього ті ж самі претензії, що й американці - зізнався в якихось гріхах і повернув "відмите", пише газета.

Від УП додамо, що розпитували агента ФБР російські журналісти, тому цілком логічно, що від нього поступила інформація про можливих російських співучасників, діяльність яких стала відома йому ще у Києві. Шкода, що поряд не опинились українські журналісти. Не виключно, що в цьому випадку американцеві довелося б згадати і про деяких посадових осіб у Києві…

Тим часом, як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Bloomberg, Женевський судовий слідчий Лоран Каспер-Ансерме заявив, що для продовження слідства щодо можливого "відмивання" російських грошей йому потрібна додаткова інформація з боку правоохоронних органів США.

Женевський слідчий займається розслідуванням обвинувачень про можливе розкрадання кредитів МВФ, які було виділено Росії в 1998 році, через рахунки швейцарських банків і рахунки Bank of New York. Його ім'я також стало відоме в Україні завдяки розслідуванню в Швейцарії справи про "відмивання" грошей, привласнених колишнім прем'єром України Павлом Лазаренком.

За даними агентства, Л.Каспер-Ансермет під час своєї триденної поїздки до США зустрівся із співробітниками американського Міністерства юстиції, ФБР і парламентарями. Однак за підсумками поїздки він заявив, що йому недостатньо документів, які були надані йому владою.

Нагадаємо, що сам Лазаренко все ще перебуває у в'язниці Сан-Франциско за обвинуваченням у "відмиванні" 114 мільйонів доларів через рахунки у американських банках. Лазаренко підозрюють у розкраданні, загалом 880 мільйонів доларів. Наприкінці червня він признався у "відмиванні" через швейцарські банки близько дев'яти мільйонів доларів, за що отримав "аж" півтори роки умовно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...