Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна робить спроби тиснути на Росію в газових питаннях

Понеділок, 21 серпня 2000, 18:55
Україна зайняла досить жорстку позицію у газових питаннях. Це дав зрозуміти прем'єр Віктор Ющенко, який заявив на прес-конференції у вівторок, що Україна наполягає на розрахунках за транзит російського газу грошима. Він назвав це "офіційною позицією" української сторони.

"Ми маємо своєчасно укласти контракт по цих позиціях, одним словом, проводити наперед більш узгоджену політику, як країна, яка дає послуги транзиту, як країна, яка викуповує частину газу з російського ринку", - сказав Віктор Ющенко.

Минулого тижня деякі інформагентства повідомляли, посилаючись на джерела в уряді, що закупівля газу у Туркменистані дозволить Україні наполягати на оплаті грошима за транзит російського газу до Європи. УНІАН навіть називає цифру, яку планується отримати від оплати за транспортування газу - $2, 5 млрд. щорічно.

Газ з Туркменистану, про який минулого місяця домовлялася віце-прем'єр Юлія Тимошенко, якщо робити висновки зі слів урядовців, є панацеєю для України. Минулого тижня це фактично підтвердила і сама Тимошенко.

При цьому вона нещодавно повідомила майже сенсаційну новину про те, що російський уряд має намір встановити ціну на газ для України у розмірі $102-103 за тисячу кубометрів. Саме тому заяву Ющенка про грошові розрахунки за транзит газу теж можна розглядати як спробу тиску на російську сторону.

Тимошенко також повідомила, що "Росія забороняє поставки газу через будь-які структури, включаючи "Ітеру" або інших постачальників, створює єдине державне постачальне підприємство". "Фактично створюється монополія, яка не дозволяє закуповувати ринковий газ", - заявила Тимошенко.

І в таких умовах на допомогу приходить туркменський газ, який, за словами віце-прем'єра, коштуватиме $50 за тисячу кубометрів. Платити за це задоволення Україна буде лише на 50% грошима, а інші 50% - товарами. В той же час, варто нагадати, що остаточної домовленості з Туркменистаном ще не існує. Вона може бути досягнута лише на зустрічі Кучми з Туркменбаши.

Російське Інтернет-видання СМИ.ru звертає увагу, що слова Тимошенко про туркменський газ - це лише слова, оскільки не укладено остаточних договорів. Крім того, на думку видання, те, що віце-прем'єр робить подібні заяви до закінчення переговорів між урядовими делегаціями двох країн, може сприйматись як шантаж.

Зі свого боку, звертає увагу СМИ.ru, Росія теж отримає можливість тиснути на Україну, оскільки транзит туркменського газу буде проходити територією Росії по трубі "Газпрому".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування