Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політики коментують справи церковників

Середа, 23 серпня 2000, 19:04
Українські політики не залишаються осторонь конфлікту українських церков, який днями отримав новий поштовх для розвитку у зв'язку з намірами Української Православної Церкви Московського патріархату освятити Успенський собор у Лаврі.

Прем'єр-міністр Віктор Ющенко заявив, що український уряд не буде втручатися у справи церкви, оскільки йдеться про волевиявлення мільйонів людей. Він впевнений у неможливості силою нав'язувати позицію будь-кого, і рішення у цій ситуації повинне визначатися законами, канонами церкви. Ющенко вважає, що це справа самих парафіян, церкви і окремих громадян.

Глава Українського Народного Руху Юрій Костенко заявив у вівторок, що освячення собору представниками лише УПЦ Московського патріархату є порушенням Конституції України. За його словами, згідно з Основним законом всі конфесії рівні у своїх правах.

Прибічники УПЦ Київського патріархату пропонують провести освячення собору представниками всіх трьох гілок православ'я. Пропонується також перенести освячення на майбутній рік, коли воно співпаде з 10-річчям незалежності України, 950-річчям існування собору, і коли вже буде створена єдина Помісна церква.

Народно-демократична партія України виступає за припинення конфліктів на релігійній основі і збереження міжконфесійного миру у країні. У заяві партії, яка була передана агентством Інтерфакс-Україна, конкретних шляхів розв'язання проблеми не пропонується. "Всі колізії навколо собору мають припинитись і освячення храму повинне відбутись без зайвих політичних баталій", - йдеться у заяві, яка так і не дає зрозуміти на чий бік стає партія.

В свою чергу партія "Трудова Україна" також виступає за реалізацію рівноправ'я релігійних організацій, які діють в Україні на законних підставах, недопущення якого-небудь політичного втручання у справи церкви.

Разом з тим, "Трудова Україна" закликає віддати пріоритет у прийнятті рішень про освячення Успенського собору "не рішенню політичних або державних діячів, а велінню серця і розуму духовенства і віруючих православної церкви".

Президент Леонід Кучма впевнений, що громадськість країни не буде підтримувати ініціаторів створення конфліктної ситуації навколо освячення 24 серпня Свято-Успенського собору Києво-Печерської Лаври. Про це президент заявив у середу перед початком церемонії нагородження з приводу чергової річниці незалежності.

"Люди втомились від політичних розборок, вони хочуть спокійно жити і будувати свою Україну і нікому не буде дозволено у цьому їм заважати", - сказав Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування